Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakon kiväärituotantoa voi siirtyä Italiaan

Suomen vientilupapolitiikka kiusaa tarkkuuskivääreiden valmistajaa

Talous
 

Beretta harkitsee Sakon tarkkuuskiväärien valmistuksen siirtämistä Italiaan. Sinne siirrettäisiin viranomaiskäyttöön tarkoitettujen TRG-kiväärien valmistus, kertoo riihimäkeläisen Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Hänen mukaansa syynä on Suomen vientilupapolitiikka. Asetehtaan valmistamille tuotteille ei aina ole myönnetty vientilupaa, vaikka sellainen olisi toisesta EU-maasta hellinnyt.

"Meidän tuotteemme ovat osa konsernin palettia", Karjalainen perustelee.

Sako perustettiin vuonna 1921 Suojeluskuntain ase- ja konepaja osakeyhtiön nimellä, ja se on ollut vuodesta 2000 italialaisen perheyhtiön Berettan omistuksessa.

Esimerkiksi useiden maiden armeijat käyttävät Sakon kivääreitä. Karjalaisen mukaan tapaukset, joissa yhtiön näkökulmasta Suomen lupakäytäntö on ollut ongelmallinen, koskevat aseiden vientiä esimerkiksi Lähi-idän maihin.

"Aikataulua ei ole olemassa. Nyt selvitetään, millä reunaehdoilla tuotannon siirtäminen olisi mahdollista."

Sakon liikevaihto on viime vuosina kasvanut, ja Riihimäelle on tänäkin vuonna palkattu lisää henkilökuntaa.

Puolustusministeriön materiaaliyksikön johtaja Olli Ruutu kertoo, että vientiluvat perustuvat ulko- ja turvallisuuspoliittiseen harkintaan.

EU-mailla on yhdessä sovitut kriteerit, joita vientilupapäätöksiä tehdessä tulee noudattaa. Viime kädessä luvan myöntäminen on kuitenkin kansallisten viranomaisten käsissä – Suomessa puolustusministeriön tai valtioneuvoston. Myös ulkoministeriö antaa lupahakemuksista tarvittaessa lausunnon.

"Viennin rajoittamiselle pitää olla selvät perusteet. Yksittäisiin vientilupahakemuksiin en voi ottaa kantaa", Ruutu toteaa.

Viranomaiskäyttöön tarkoitetut kiväärit muodostavat Sakon liikevaihdosta noin kymmenen prosenttia. Riihimäen tehtaalla työskentelee yhteensä 300 ihmistä. Sakon toimitusjohtaja ei halua arvioida, kuinka monen työpaikka olisi vaakalaudalla, jos kivääreiden tuotannon siirtämiseen lopulta päädyttäisiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamuposti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat