Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssivuosi 2015: Analyytikot ennustavat kurssiheilahteluja ja paljon riskejä

Arvioiden mukaan osakekurssit tuskin enää nousevat, jos talous ei kasva

Talous
 

Kurssiheilahteluja ja paljon riskejä.

Siinä tiivistys, millainen pörssivuodesta 2015 on monien analyytikkojen mielestä tulossa. Hyvin harva uskaltaa ennustaa ainakaan ripeää kurssinousua.

Kaksi asiaa vaikuttaa osakkeiden hintoihin yli muiden: kuinka suuri talouskasvu on eri puolilla maailmaa ja kuinka paljon Euroopan ja Aasian keskuspankit yrittävät elvyttää taloutta tunkemalla rahaa markkinoille.

Yhdysvalloissa keskuspankki todennäköisesti jo nostaa korkotasoaan, mikä on omiaan hillitsemään ennestään huippukorkealla olevien amerikkalaisten osakkeiden hintojen nousua.

Euroopassa, Kiinassa ja Japanissa elvytys jatkuu ja korot pysyvät lähellä nollaa. Euroopan keskuspankin odotetaan piristävän taloutta ostamalla valtioiden lainoja.

Vinhaa vauhtia halventunut öljy tukee talouskasvua muualla paitsi Venäjällä ja muissa öljymaissa.

Osakkeiden hinnat ovat maailman suurimmassa taloudessa Yhdysvalloissa kolminkertaistuneet vuodesta 2009, mutta moni laskee, että nousuvaraa on yhä – etenkin jos kasvu pysyy virkeänä. Euroopassa kurssinousu on ollut maltillisempaa, mutta niin on ollut myös talouskasvu.

Vaikka talouskasvu ei olisi kaksinen ja korot nousevat, osakkeisiin saattaa kohdistua nousupaineita, koska vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja ei oikein ole.

Alhaisten korkojen takia korkosijoitustuotteista ei saa kummoisesti tuottoa.

Suhdanteita suhteellisen hyvin kestävien yritysten, kuten lääke- ja energiafirmojen, osakkeet ovat korvanneet korkopaperit, sillä niistä saa usein yli neljän prosentin osinkotuottoa. Tämä on nostanut monien isoa vakaata osinkoa maksavien firmojen osakkeiden hinnat korkealle.

Osaketuntija Kim Lindström arvioi, että Helsingin pörssin kurssikehityksestä on vaikea sanoa mitään varmaa, osittain Venäjän takia.

"Se on varma, että jo vuodesta 2014 olisi tullut parempi ilman Venäjää ja geopoliittista jännitettä", sanoo Lindström, jolla on vuosikymmenten kokemus.

"En puhuisi osakekuplasta, sillä suomalaiset yritykset tekevät olosuhteisiin nähden hyvää tulosta."

Lindström ja Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanovat, että Suomessa ja muualla kurssinousu riippuu paljolti siitä, miten käy yritysten tulosten.

"Nyt on kolmas vuosi, etteivät suomalaisten yritysten tulokset kasva. Osakkeilla ei ole nousuvaraa, jos tulokset eivät parane. Suomen pörssiyhtiöt ovat karkeasti ottaen 70-prosenttisesti riippuvaisia Euroopasta. Jos Eurooppa elpyy, osakkeissa voi löytyä ihan hyvää nousuvipua", sanoo Vilén.

"Monilla yhtiöillä pienikin liikevaihdon kasvu vaikuttaa merkittävästi tulokseen, sillä yrityksiä on trimmattu kovaan kuntoon saneerausruuvia uudelleen ja uudelleen vääntämällä."

Osakekursseille saattaa siis käydä kehnosti, jos odotettua talousnousua ei tulekaan.

Osakekurssien heilahtelu saattaa lisääntyä myös, jos Yhdysvaltojen keskuspankki nostaa korkoja odotettua nopeammin.

Merkittävä tekijä tulee olemaan jälleen kerran kansainvälinen politiikka. Ukrainan ja Lähi-idän kriisit tai vaikkapa Kreikan lähtö eurosta voisivat aiheuttaa isoja heilahduksia pörssimarkkinoilla.

Elite Varainhoidon päästrategi Jussi Hyöty sanoo, että vuodesta on tulossa monimutkainen.

Hän muistuttaa, että markkinat eivät ole olleet normaalit moneen vuoteen keskuspankkien valtavan rahoituksen takia.

"Entä jos pääomat ovatkin allokoituneet vääriin paikkoihin? Kuinka kauan tätä elvytystä voi jatkua? Miten tämä purkautuu? Tästä voi koitua isoja riskejä."

Hyöty pitää Kiinaa merkittävänä riskinä, sillä se on jatkanut pitkään erittäin löysää rahapolitiikkaa, mikä on johtanut asuntomarkkinoiden ylikuumentumiseen ja yritysten ennätykselliseen velkaantumiseen.

"Kiina on muuttamassa talouttaan investointimallista kulutusmalliin, ja kasvu hidastuu hissukseen. Tapahtuuko tämä hallitusti, on iso kysymys. Maan talouskasvu on 6–7 prosenttia, mutta monen yrityksen velkojen hoito vaatisi ehkä noin kymmenen prosentin nousua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat