Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joululahjoista ennätyksellinen palautussuma verkkokauppaan – "kankaat ovat erilaisia ja langat hapsottavat"

Talous
 
Mika Ranta hs
Kuljetusyrittäjä Teijo Lindberg haki maanantaina Helsingin Postitalosta viikonloppuna kertyneet paketit, joiden mukana ovat myös palautukset. Viisi rullakollista siirtyi kuljetusautoon.
Kuljetusyrittäjä Teijo Lindberg haki maanantaina Helsingin Postitalosta viikonloppuna kertyneet paketit, joiden mukana ovat myös palautukset. Viisi rullakollista siirtyi kuljetusautoon. Kuva: Mika Ranta hs

Sini Mikkola on maanantaina iltapäivällä Postitalon postissa palauttamassa Nelly.comista ostamiaan vaatteita. Hän kertoo ostavansa vaatteita netistä joka kuukausi.

Palautuksia tulee paljon.

"Laatu ei ole sitä, miltä kuvissa näyttää. Usein odottaa ihan muuta: kankaat ovat erilaisia ja langat hapsottavat", Mikkola kertoo palautustensa syitä.

Nyt Mikkola ennustaa nettitilaustensa vähenevän, koska Nellyn palautusten ilmaisuus loppuu tammikuun alkupuolella.

"Oikeasti just tuon takia", naurahtaa vieressä oleva ystävä Katariina Kannasmaa ja näyttää Mikkolan kädessä olevaa palautuspussia.

Joululahjojen palautus kauppoihin jatkuu vilkkaana tämän ja ensi viikon, Suomessa ja ympäri maailmaa.

Brittiläinen taloussanomalehti The Financial Times arvioi LPC Consultingin tutkimuksen perusteella, että Britanniassa lahjoja palautettaisiin tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin.

Syynä tähän on nettikaupan suosion kasvu. Nettikaupassa palautusprosentti on FT:n mukaan tavallisestikin 15–20 prosentin luokkaa ja vaatekaupassa jopa 50 prosenttia.

Joulun jälkeen palautusten määrä perinteisesti kasvaa.

The Washington Post -sanomalehden mukaan Yhdysvalloissa kaupan alalla arvioidaan, että koko vuoden palautuksista 24 prosenttia tulee joulumyynnistä.

Postissa pakettien palautuksia on paljon kaksi kertaa vuodessa: koulujen päättyessä keväällä ja joulun jälkeen, kertoo Itella Postin liiketoimintajohtaja Anders Falck. Itella vaihtaa nimensä Postiksi vuoden vaihtuessa.

Kevään palautuspiikki johtuu opiskelijoille ja koululaisille ostettujen lahjojen palautuksista.

"Jouluhan on ihan ehdoton sesonki", Falck sanoo.

Hänen mukaansa palautusten ruuhka-aika osuu joulun välipäiville, tälle ja seuraavalle viikolle.

"Paljon on kiinni siitä, miten ihmiset lomailevat."

Verkkokauppa kasvaa pakettien määrällä mitattuna tänä vuonna Suomessa 5–10 prosenttia, Falck arvioi.

Vuonna 2013 Posti toimitti yli 31 miljoonaa pakettia. Määrä kasvaa myös tänä vuonna.

Tarkemmat luvut omista pakettimääristään Itella julkaisee tiistaina.

Joulukaupan palautuksista tarkat luvut saadaan vasta tammikuun loppupuolella.

Arvolla mitattuna verkkokaupan keskiostos pysynee edelleen 60 euron hujakoilla, Falck kertoo. Hän ennustaa, että palautusten määrä on suhteellisesti vähän pienenemässä.

"Palautusprosentti vaihtelee paljon riippuen siitä, tilataanko tekstiilejä vai kodin elektroniikkaa. Mitä enemmän tilaa, sitä paremmin oppii tilaamaan oikean kokoisia vaatteita. Kuluttaja oppii", Falck perustelee.

Suomen toiseksi suurin pakettien toimittaja Postin jälkeen on Matkahuolto, joka toimittaa asiakkaille yli viisi miljoonaa verkkokaupan pakettia vuodessa.

Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Erkki Vehman kertoo joulun jälkeisen ajan olevan pakettiliiketoiminnassa erittäin vilkasta kolmesta syystä: nettikaupoista ostetaan nykyisin paljon joululahjoja, niitä palautetaan ja vaihdetaan paljon, ja lisäksi myös nettikaupoissa alkavat joulun jälkeen alennusmyynnit.

"Sesonki ei lopu. Ostopuolella on merkittävää vilkkautta tammikuun puoleenväliin."

Suurimmat verkkokauppiaat voivat tehokkaasti kilpailuttaa pakettipalvelujen tarjoajat, koska lisävolyymin tuoma kustannushyöty on niin suuri, Vehman myöntää.

Matkahuollon ja sen strategisen kumppanin Postnordin suuria asiakkaita ovat esimerkiksi Suomen suurin verkkokauppa Ellos ja saksalainen Zalando-vaatekauppa.

Itella Postin isoja kotimaisia asiakkaita ovat Hobby Hall ja Anttila.

Matkahuollon Vehman korostaa myös kesällä solmitun yhteistyösopimuksen merkitystä nettihuutokauppa Huuto.netin kanssa.

"Useampi sata pakettia menee joka päivä. Ihmiset panevat joululahjat myyntiin siellä."

Stockmannin tavaratalosta Helsingistä kerrotaan, että joululahjojen palautus on alkanut normaaliin tapaan. Vaatteita on vaihdettu sopivan kokoisiksi heti lauantaista lähtien, tavaratalosta kerrotaan.

Palautusruuhkan uskotaan kestävän välipäivien ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat