Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin telakka venäläisille – pakotteet eivät kaataneet kauppaa

Talous
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Hietalahden telakan tilauskanta tarjoaa töitä 500 laivanrakentajalle kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.
Hietalahden telakan tilauskanta tarjoaa töitä 500 laivanrakentajalle kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

Helsingin Hietalahdessa sijaitseva telakka, Arctech Helsinki Shipyard, siirtyy pitkien valmistelujen jälkeen venäläiseen omistukseen.

Venäjän valtion omistama United Shipbuilding Corporation USC kertoi tiistaina, että se omistaa telakkayhtiön nyt kokonaan ostettuaan STX Finland Oy:n osuuden osakkeista.

Tästä on kyse

 Eteläkorealainen STX Europe osti Helsingin telakan 2009 Aker Finnyardsilta. Seuraavana vuonna perustettiin Arctech Helsinki Shipyard, josta puolet osti venäläinen USC toisen puolen jäädessä STX:lle.

 Telakan arvoksi arvioitiin silloin 20 miljoonaa euroa. Halpa hinta johtui siitä, että tontin omistaa Helsingin kaupunki. Kauppaan kuului vain telakan liiketoiminta.

Arctech Helsinki Shipyard Oy perustettiin joulukuussa 2010, jolloin USC osti 50 prosentin osuuden STX Finlandilta. STX Finland on korealaisomisteisen STX Europen suomalainen tytäryhtiö.

Jo tällöin kerrottiin, että venäläiset tavoittelevat koko telakkaa myöhemmin. Rahoitusneuvottelut ovat kuitenkin kestäneet odotettua pidempään.

Viime vaiheessa ongelmaksi tulivat taloudelliset pakotteet, joita Yhdysvaltain hallitus suuntasi Venäjään Krimin valtauksen jälkeen.

Yhdysvallat laittoi USC:n pakotelistalle, mutta EU:n listalle yhtiö ei päätynyt.

Suomen hallitus on viime aikoina erikseen neuvotellut EU:n kanssa, että esteitä telakan omistusjärjestelyille ei ole.

Kauppasumman suuruudesta ei ole tietoa. Osapuolet eivät kertoneet siitä tiistaina.

Telakalla on tällä hetkellä kirjoissaan tilauskanta, joka takaa työllisyyden sen noin 500 laivanrakentajalle kahdeksi ja puoleksi vuodeksi, kesään 2017 saakka.

Rakennettavana on kuusi jäänmurtajaa.

Laivoista ensimmäinen, Venäjän liikenneministeriölle rakennettava Itämeren jäämurtaja, luovutetaan syksyllä 2015.

Suomen Liikennevirastolle rakennettava maailman ensimmäinen nesteytetyllä maakaasulla kulkeva jäänmurtaja luovutetaan vuoden 2016 alussa.

Keväällä 2014 Arctech allekirjoitti sopimuksen jäätä murtavan huoltoaluksen rakentamisesta Venäjän suurimmalle varustamolle Sovcomflotille.

Alkukesästä Sovcomflot tilasi lisäksi kolme jäätä murtavaa pienempää alusta.

United Shipbuilding Corporation on perustettu vuonna 2007. Se omistaa valtaosan Venäjän laivanrakennukseen liittyvistä toiminnoista. Mukana on sekä sota- että siviilipuolen laivanrakennusta.

"Olen vakuuttunut, että USC on sitoutunut kehittämään Arctechia pitkäjänteisesti. Meillä on hyvä tilauskanta ja osaava henkilöstö. Uskomme myös omistajan sitoutuneisuuden yritykseen vahvistuvan aiempaan omistusjärjestelyyn verrattuna", sanoi Arctech Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Esko Mustamäki tiedotteessa.

"Arctechilla on laaja kokemus jäissä kulkevien alusten rakentamisessa. Tämä tietotaito on nyt United Shipbuilding Corporationin käytettävissä. Yhtiön vahvuus on ennen kaikkea henkilöstössä", totesi USC:n toimitusjohtaja Alexei Rahmanov.

Rahmanovin mukaan yhteisyritys perustettiin vastaamaan arktisen laivanrakennuksen tarpeisiin ja yhdistämään Suomen ja Venäjän meriklusterit.

Hän toivoo uuden omistajajärjestelyn vahvistavan suomalais-venäläistä yhteistyötä laivanrakennuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat