Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoiva-alan yritykset haluavat kasvaa

Yritysten edunvalvoja Jaana Laitinen-Pesola toivoo reilumpia pelisääntöjä

Talous
 
Kimmo Räisänen
"Kaikki puhuvat, että Suomeen tarvitaan lisää yrittämistä. Miksi yrityksiin suhtaudutaan silti niin kielteisesti?" ihmettelee hoiva-alan yritysten edunvalvoja Jaana Laitinen-Pesola.
"Kaikki puhuvat, että Suomeen tarvitaan lisää yrittämistä. Miksi yrityksiin suhtaudutaan silti niin kielteisesti?" ihmettelee hoiva-alan yritysten edunvalvoja Jaana Laitinen-Pesola. Kuva: Kimmo Räisänen

Yritykset ja järjestöt vastaavat noin kolmasosasta hoiva-alan palveluista ja työllistävät yli 70 000 ihmistä. Moni pitää kuitenkin niiden olemassaoloa huonona asiana, ihmettelee Hoiva-alan palveluntuottajien toiminnanjohtaja Jaana Laitinen-Pesola.

"Asenteet ovat liian negatiiviset. Moni ajattelee, että yksityinen on paha ja julkinen hyvä, vaikka yksityisissäkin hoivapaikoissa on enemmän hyviä kuin huonoja", Laitinen-Pesola sanoo.

Kuka?

Jaana Laitinen-Pesola

 56-vuotias, koulutukseltaan sairaanhoitaja ja terveydenhuollon maisteri.

 Tehyn puheenjohtaja 1997–2013.

 2013 alkaen toiminnanjohtaja Hoiva-alan palveluntuottajat ry:ssä.

 Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Porissa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja 2013 alkaen.

Kovin moni ay-johtaja ei ole siirtynyt yritysten edunvalvojaksi, mutta Laitinen-Pesolalle loikka sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtajan paikalta nykyiseen työhön on ollut luonteva. Hän on myös edelleen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Porissa ja lähtee ehdolle kevään eduskuntavaaleihin.

Laitinen-Pesola on vetänyt vuoden verran yhdistystä, joka edustaa hoiva-alan viittä suurinta yritystä: Attendoa, Esperi Carea, Mainio Virettä, Mehiläistä ja Mikevaa.

"Keskityn työssäni yhteiskuntasuhteisiin enkä edusta työnantajaa neuvottelupöydissä", hän perustelee.

Alan yritykset tarvitsevat hänen mukaansa vahvempaa edunvalvontaa, koska yksityisiä yrityksiä esimerkiksi valvotaan tiukemmin kuin julkisia hoiva-alan työpaikkoja.

"Meillä pitäisi olla samat pelisäännöt esimerkiksi hoitajamäärissä, mutta näin ei käytännössä ole."

Laitinen-Pesola ei halua vastata kysymykseen, käyttävätkö hänen edustamansa yritykset veroparatiiseja. "Kaikki noudattavat Suomen lakeja", hän sanoo.

Hoivapalvelujen kysyntä kasvaa, mutta moni alan yrittäjä myy yrityksensä tai luopuu. Yrittäjän arki on kovaa varsinkin pienille yrityksille.

"Hoiva-alan yritykset haluavat investoida ja työllistää, mutta poliittiset päätökset eivät kannusta tähän", Laitinen-Pesola sanoo.

Vireillä oleva sote-uudistus heikentää hänen mielestään yksityisten osallistumista tarjouskilpailuihin. "Byrokratia lisääntyy, kun hallintoa tulee kahteen uuteen portaaseen sote-alueille ja tuotantoalueille."

Moni hoiva-alan yrittäjä pääsi viime vuonna miljoonatuloihin myymällä yrityksensä. Ostaja oli usein Laitinen-Pesolan edustaman yhdistyksen jäsenyritys Esperi Care, joka on tehnyt viime vuosina noin 60 yritysostoa.

Laitinen-Pesolan mukaan moni pieni yrittäjä myy yrityksensä, koska sille ei löydy eläkeiän lähestyessä jatkajaa.

Alan tiukka säätely on myös yksi syy monen pienen yrittäjän luovuttamiseen, mutta Laitinen-Pesola ei lähtisi norminpurkutalkoisiin.

"Tärkeintä olisi se, että yksityisellä ja julkisella puolella olisi samat pelisäännöt ja valvonta. Nyt yksityiseltä vaaditaan enemmän."

Hoiva-ala tarvitsee kuitenkin sekä isoja että pieniä yrityksiä.

"Alalla on tapahtunut ketjuuntumista, mutta pieniä lähituottajiakin tarvitaan."

Hoitajien määrä nousi keskeiseksi kiistaksi vanhuspalvelulakia säädettäessä. Laitinen-Pesola pitää valitettavana, että keskustelu on typistynyt yhden luvun ympärille.

"Ei yksi luku ratkaise hoivan laatua, vaan siihen tarvitaan paljon enemmän. Asenteet ja johtaminen ratkaisevat."

Hän myös pelkää, että lakiin kirjattu hoitajien minimimäärä muuttuisi helposti maksimiksi. "Se ei ole kenenkään etu."

Tehy sai Laitinen-Pesolan johdolla häirikön maineen 2007, kun se taisteli jäsenilleen tuntuvat palkankorotukset ja uhkasi joukkoirtisanoutumisilla.

"Pikkaisen korjattiin yhden korkeasti koulutetun naisvaltaisen alan palkkatasoa", Laitinen-Pesola kuittaa.

Juuri ennen finanssikriisiä tehdyt reippaat palkankorotukset on sittemmin tuomittu ainakin työnantajaleirissä Suomen kilpailukyvyn rapauttajiksi. Laitinen-Pesola ei pode syyllisyyttä.

"Vastuu on Kuntatyönantajilla. Miksi se laajensi korotukset muillekin työntekijäryhmille?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat