Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Applen mobiilipelit voi nyt palauttaa 14 päivän ajan

Talous
 
apple
Applen mobiilikaupassa myynnissä olevassa Pako-pelissä pelaaja pakenee poliiseja.
Applen mobiilikaupassa myynnissä olevassa Pako-pelissä pelaaja pakenee poliiseja. Kuva: apple

Applen mobiilikaupasta ostetut sovellukset ja pelit voi tästedes palauttaa kahden viikon aikana ostotapahtumasta.

Apple lisäsi palautussäädöksen iTunes-kauppojensa ehtoihin EU-maiden alueella. Ehdoissa sanotaan, että palautusta ei tarvitse sen kummemmin perustella ja rahat saa takaisin kokonaan.

Takana on Euroopan Unionin aiemmin tänä vuonna myös mobiilisovelluksiin ja -peleihin ulottama kuluttajansuojadirektiivi.

14 päivän palautusoikeus kuulostaa pahaenteiseltä monille mobiilipeliyrityksille, joiden iOS-alustoille tehdyt pelit voisi vastedes palauttaa ennen kahden viikon karenssiajan päättymistä.

Ulkomaiset sivustot ovat lietsoneet uhkakuvia, joiden mukaan peruutusoikeus johtaisi mobiilipelien "lainaamiseen" ostamisen sijaan.

Selvitimme, mistä on todellisuudessa kyse. Paljastui, että nämä sivustot ovat olleet yksi toisensa perään väärässä.

"Kyllähän tuo aika pelottavalta ja huolestuttavalta kuulostaa, ainakin tällaiselle pienyritykselle", mobiilipeliyritys Tree Men Gamesin hallituksen puheenjohtaja Heikki Sillanpää kommentoi uutista.

Sillanpää työskentelee kalliolaisessa peliyrityksessä, jonka tekemä autopeli Pako nousi syksyllä iPhone-laitteiden Yhdysvaltain myyntilistalla 15 ladatuimman sovelluksen joukkoon. Paossa pelaaja ohjaa autoa, joka kaasuttaa kaupungissa karkuun perässä kaahaavia poliiseja.

Myös Windows Phonelle saatavilla oleva Pako julkaistiin marraskuun lopulla Android-laitteille.

Sillanpää ei ole seurannut pelinsä elinkaarta eli sitä, kuinka kauan ostaja pelaa ostamaansa peliä, Applen laitteilla.

"Android-puolen perusteella elinkaari on kyllä pidempi kuin se kaksi viikkoa, vaikka pelimme onkin tällainen nopeatempoisempi", hän sanoo.

Pako on pärjännyt Sillanpään mukaan hyvin pelien top-listoilla ympäri maailmaa tänä vuonna. Se on yltänyt kaikkien mobiilisovellusten kategoriassa kymmenen parhaan joukkoon Suomen lisäksi muun muassa Britanniassa, Saksassa, Kanadassa ja Portugalissa.

Applen laitteilla Pako on ollut autopelikategorian ensimmäisellä sijalla 68:ssa eri maassa.

Lokakuun paikkeille ajoittuneesta suvanto vaiheesta Pako nousi Sillanpään mukaan pienellä vetoavulla – maailman seuratuin Youtube-videoiden tekijä PewDiePie eli Felix Kjellberg teki Paosta pelivideon.

"Siitä tuli mukava lisäbuusti", Sillanpää kertoo.

Sillanpää arvioi, että uudet palautusehdot vaikuttavat vähemmän niin kutsuttuihin "free 2 play" -peleihin, joiden aloittaminen on ilmaista mutta joissa sisältöä ostetaan osamaksulla, kuin esimerkiksi Tree Men Gamesin Paon kaltaisiin premium-peleihin, jotka maksavat lataushetkellä.

"Uskoisin, että jos peleihin luvataan koko ajan uusia juttuja ja ostaja tietää, ettei tässä ollut kerralla kaikki vaan tulossa on vielä bonusmateriaalia, pelien elinkaarta pystytään parantamaan. On myös helpompi oikeuttaa ihmisille, että jos nyt maksat tästä euron tai kaksi, lisää on tulossa", Sillanpää sanoo.

Toisaalta hän epäilee, että Applen uusi palautuskäytäntö voi olla monimutkaisempi kuin ensinäkemältä vaikuttaa.

"Ostohetkellä luettavaan sopimustekstiin voi piiloutua jokin kohta, joka estää palautuksen sen jälkeen kun on vaikka kokeillut appia."

Lakimies Jussi Kari teknologia- ja mediaoikeuteen erikoistuneesta Turre Legal -lakiasiaintoimistosta vahvistaa asian.

"Esimerkiksi iTunesista musiikkialbumin ostanut henkilö saa peruuttaa kaupan niin kauan, kunnes hän alkaa ladata albumia tietokoneelle tai puhelimeensa. Kun lataus alkaa, kauppaa ei voi enää peruuttaa."

Tämä johtuu suoraan EU:n kuluttajansuojadirektiivistä, jonka mukaan palautusoikeutta ei ole pakko antaa, jos "ostoksen siirto on alkanut ja jos tästä peruutusoikeuden menetyksestä ilmoitetaan etukäteen". Käytännössä kaupan peruuttaminen nakertuu ontoksi.

Uusien käyttöehtojen mukaan Apple tulkitsee, että käyttäjä lataa tuotteen tietoisesti, vaikka kännykkä olisi vain asetettu lataamaan ostettu sovellus automaattisesti oston yhteydessä.

"Applen kannalta peruutusehto suojaa vain sellaisilta vahinko-ostoksilta, jos joku onnistuisi vaikka taskussa näppäilemään, että osta tuo albumi, mutta ei vielä lataamaan sitä."

"Vain siinä tapauksessa, että ostaminen ja lataaminen vaativat eri klikkauksia, tällä ehdolla on mitään relevanttia vaikutusta käyttäjälle", Kari sanoo.

Esimerkiksi mobiilipelin hauskuuden testaamisen peruutusehto ei sovellu. Apple haluaa Karin mukaan esiintyä rehtinä kauppamiehenä ja pitää samalla huolta myös omista tuloistaan: poikkeuksella peruutusoikeuteen vältetään tilanne, jossa joku ostaa albumin, lataa sen koneelleen, ottaa siitä kopiot ja sen jälkeen peruuttaa kaupan.

"Peruutusoikeus ei ole mikään koeajomahdollisuus", Kari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat