Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivakka: Suomi täytyy pitää houkuttelevana maana venäläisille

Talous
 

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan Suomi pitää säilyttää houkuttelevana maana venäläisille matkailijoille sekä maahanmuuttajille.

"Mikkeliläisenä yrittäjänä" hän huolestui Helsingin Sanomien tuoreesta kyselystä. Sen mukaan 40 prosenttia suomalaisista ei halua Suomeen lisää venäläisiä.

Toivakan mielestä suomalaistenasenteisiin pitää vaikuttaa julkisen keskustelun avulla. Lisäksi kielitaitoa tulisi kehittää. Kaupan alalle olisi myös tärkeää, että aukioloajat joustavat matkailijoiden tarpeiden mukaan, Mikkelissä miehensä kanssa K-kauppiaana toiminut Toivakka muistuttaa.

"Mitään hokkus pokkus -temppua ei ole."

"Suomi on kuitenkin panostanut siihen, että viisumeita olisi helpompi saada."

Venäjän talouden ongelmiensekä Ukrainan sodan takia rupla on kuluneen vuoden aikana romahtanut. Tosin tiistaina rupla vahvistui hiljaisen markkinapäivän johdosta muutaman prosentin. Yhdellä eurolla sai aamupäivällä 69,29 ruplaa. Dollarikurssi oli puolestaan 56,39. Dollaria vastaan rupla on kuitenkin heikentynyt tänä vuonna peräti 40 prosenttia.

"Viisumimäärät eivät ole täysin romahtaneet. Ongelma on se, että heillä on vähemmän rahaa käytettävissä", Toivakka sanoo.

Ruplan halpenemisen takia venäläisten ostovoima Suomessa heikkenee samassa suhteessa.

Toivakka toivookin Ukrainan kriisiin ratkaisua mahdollisimman pian.

"Tavalliset venäläiset ovat tervetulleita Suomeen", ministeri korostaa.

Hänestä Suomessa myöspitää nähdä nykyisen talouskriisin yli. Se ei jatku ikuisesti.

"Me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa niin Venäjältä kuin muualtakin maailmasta."

Itä-Suomessa venäläisten matkailijoiden määrän kasvu ehti jo muodostua kuluneiden vuosien aikana vaurauden lähteeksi, Itä-Suomessa asuva Toivakka muistuttaa.

Erityisesti ministeri haluaa erottaa Venäjän poliittisen johdon toimet ja arkipäiväisen vuorovaikutuksen. Liian pitkälle ei kuitenkaan sovi mennä.

Suomessa erityisesti keskustankansanedustaja Paula Lehtomäki on ollut loppuvuodesta kokoomuksen hampaissa. Lehtomäki toimii Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajana.

"Kritiikki Lehtomäkeä kohtaan ei ole johtunut hänen toiminnastaan seuran puheenjohtajana", Toivakka toteaa.

Seuran kanssa ulkoministeriö tekee paljon yhteistyötä. Sen sijaan kokoomusta on ihmetyttänyt Lehtomäen pakotepolitiikkaa koskevat lausunnot. Pakotteet asetettiin, koska Venäjä liitti itseensä Krimin niemimaan eikä maa ole tukenut rauhanomaista ratkaisua konfliktiin Itä-Ukrainassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat