Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salon Nokian perustalle syntyi led-yrityksiä – "Maailman nopeimmin kasvava ala"

Kaupunkiin nousee valaisinteollisuutta Nokian ja elektroniikkayritysten perustalle

Talous
 
Antti Johansson
Salolainen Ledil valmistaa erilaisia muovisia linssejä, joita led-valaisinten valmistajat käyttävät.
Salolainen Ledil valmistaa erilaisia muovisia linssejä, joita led-valaisinten valmistajat käyttävät. Kuva: Antti Johansson

Salolaisyritys Easy Ledin tuotantohallissa törmää tämän tästä kaupungin teolliseen historiaan – eivätkä sen viime käänteet ole iloisia.

Peräseinällä on mainosjuliste, jossa nuoret esittelevät Benefonin 1990-luvun kännyköitä. Hallin aiemman käyttäjän kännykänvalmistus hyytyi jo vuosituhannen alussa.

Heikiksi ja Henriksi nimetyt keltaiset teollisuusrobotit ovat peräisin Nokialta, joka lopetti tehtaansa Salossa 2012.

"Tuotannon melkein kaikki työntekijät ovat olleet Nokialla", sanoo Easy Ledin toimitusjohtaja Ilkka Kartio.

Easy Led kuuluu yrityksiin, jotka yrittävät kääntää Salon elektroniikkateollisuuden kurssin. Kaupunkiin on syntynyt led-valaisimiin keskittyneiden yritysten kasvava rypäs.

Easy Led valmistaa led-tekniikkaa hyödyntäviä katuvaloja, teollisuus- sekä urheiluhallien valoja ja niin edelleen.

Yhtiö yrittää hyötyä meneillään olevasta led-vallankumouksesta. Kodeissa tuikkivat jouluvalot ovat jo ledejä, mutta esimerkiksi katuvalaisimista niiden osuus on vielä pieni.

"Maailman nopeimmin kasvava ala", Kartio sanoo.

Easy Ledin liikevaihto on tänä vuonna viitisen miljoonaa euroa, ja työntekijöitä on 23. Yhtiön valaisimia löytyy muun muassa katujen varsilta Abu Dhabista ja Helsingin jäähallin katosta.

"Unelma on isot stadionit", Kartio sanoo.

Salon led-yrityksistä perinteisin on Hella Lighting Finland. Saksalaisen Hellan suomalainen tytäryhtiö valmistaa Salossa ajoneuvojen signaalivaloja sekä sisävalaisimia myymälöihin ja risteilyaluksiin. Tehtaalla on töissä 180 ihmistä.

Suurin menestystarina on kuitenkin Ledil, joka tekee muovisia linssejä ja heijastajia led-valaisinten valmistajille. Salossa yhtiöllä on 65 työntekijää ja maailmalla noin 20.

Yritys on kasvanut viime vuodet 40 prosentin vuosivauhtia. Ledil laskee olevansa kapealla alallaan maailman toiseksi suurin yritys. Liikevaihtoa on vajaat 25 miljoonaa euroa.

"Liikevaihdosta 0,6 prosenttia tulee Suomesta", sanoo Ledilin toimitusjohtaja Rami Huovinen.

Ruotsalainen pääomasijoittaja Ratos osti enemmistön Ledilistä marraskuussa.

Kaupungin teollinen historia tuntuu myös Ledilin konttorilla. Rakennuksessa toimi aiemmin elektroniikkayhtiö Salcomp, ja televisiovalmistaja Saloran vanha pääkonttori on tien toisella puolella.

Kartion ja Huovisen mukaan led-yritysten syntyminen Saloon on osin sattumaa, mutta elektroniikkateollisuuden vahvoilla perinteillä on siinä oma roolinsa.

"On luonnollista, että tänne hakeutuu elektroniikkayrityksiä, jotka tarvitsevat henkilökuntaa", Huovinen sanoo.

Huovinen ennustaa, että led-yritysten "suurimmat kiihdytykset" nähdään näinä vuosina. Suomalaistenkin yritysten edellytykset ovat hyvät – Huovisen mielestä niiden pitää vain oppia, että led-valaisu ei ole elektroniikkaa vaan valaistusta ja muotoilua. Optiikan ja muiden ledien ominaisuuksien avulla valaistusta voi muunnella ja säätää helposti.

Ledil ei valmista tuotteitaan itse, vaan käyttää alihankkijoita. Ledil tosin pitää omat alihankkijansa Huovisen mukaan "lyhyemmässä narussa kuin normaalisti".

Tehtaista kolme sijaitsee Suomessa ja kolme Kiinassa. Tuotannon painopiste on siirtynyt viime vuosina Kiinaan.

"Vuonna 2011 kävin tehtaat läpi ja sanoin, että tarvitaan kapasiteettia. Kiinan-tehdas hankki yksitoista muovikonetta, Suomen-tehdas yhden", Huovinen sanoo.

Salon heikon työllisyyden kohentamisessa Ledil tekee osansa: uusia insinöörejä yritys palkkaa sitä mukaa kuin heitä ehditään yhtiön sisällä kouluttaa.

Juhani Saarinen HS
Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat