Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskon uusi pääjohtaja haluaa nähdä uhissa mahdollisuudet

Helposti kuohahtava mutta huumorintajuinen Mikko Helander on ensimmäinen pääjohtaja, joka tulee talon ulkopuolelta

Talous
 
Markus Jokela HS
Keskon uudelle pääjohtajalle Mikko Helanderille on tärkeää, että kotimaisten tuotteiden osuus K-kauppojen myynnistä pysyy suurena. "Mitä paremmin me pärjäämme, sitä paremmin pärjäävät myös suomalainen elintarviketeollisuus ja maatalous", sanoo Helsingissä Postitalon K-supermarketissa kuvattu Helander.
Keskon uudelle pääjohtajalle Mikko Helanderille on tärkeää, että kotimaisten tuotteiden osuus K-kauppojen myynnistä pysyy suurena. "Mitä paremmin me pärjäämme, sitä paremmin pärjäävät myös suomalainen elintarviketeollisuus ja maatalous", sanoo Helsingissä Postitalon K-supermarketissa kuvattu Helander. Kuva: Markus Jokela HS

Verkkokauppa nakertaa, taantuma jäytää ja kasvun lähteenä nähty Venäjä sakkaa.

Rakennemuutoksen myllertämältä kaupan alalta on viime kuukausina totuttu kuulemaan valitusvirsiä. Keskon uusi pääjohtaja Mikko Helander ei niihin yhdy.

Kuka

Mikko Helander

 Syntynyt vuonna 1960, viettänyt lapsuutensa Kuopiossa.

 Koulutukseltaan diplomi-insinööri.

 Tehnyt uransa Metsä Boardissa ja Valmetilla. Valmetin-vuosinaan työskenteli muun muassa Britanniassa ja Italiassa ja puhuu siksi myös italiaa.

 Pelasi nuorena Kuopion Palloseurassa.

 Mikä saa hermostumaan? "Välillä asiat etenevät hitaasti, aina kaikki ei mene maaliin. Siinä tulee turhautumista ja tuskastumista."

 Mikä on työssä parasta? "Kun on tehty suunnitelma ja strategia, ja huomaat, että porukka lähtee tekemään ja se näkyy myös tunnusluvuissa. Tulee ihmisille hieno tunne, positiivinen henki."

 Entä työn ulkopuolella? "Perhe. Minulla on yhdessä vaimon kanssa kaksi upeaa tytärtä. Perheen kanssa oleminen, tietyt ystävät, ne ovat tärkeä osa elämää."

"Samalla tavalla kuin taantumat loppuvat aikanaan, myös poliittiset jännitteet lientyvät aikanaan", hän toteaa.

Helander aloitti pääjohtajana eilen torstaina.

Kauppakonserni sai johtoonsa kuopiolaisperäisen diplomi-insinöörin, jolla kerrotaan olevan hyvä huumorintaju mutta myös kuohahtava luonne: kun asiat eivät suju, Helander saattaa äityä noitumaan tai korottaa ääntään.

Keskoon Helander siirtyi metsäteollisuudesta. Viimeksi hän toimi Metsä Boardin toimitusjohtajana vuodesta 2006. Hänen kaudellaan kriisissä ollut paperiyhtiö punnerrettiin kartonkiyhtiöksi.

Ehkä siksi hän suhtautuu kaupan tilaan kylmähermoisesti. Verrattuna niihin haasteisiin, joita hän kohtasi edelliseen työhönsä tullessaan, Kesko on pulskassa kunnossa.

Helander kertoo jopa yllättyneensä siitä, miten "iso ja vahva" Kesko on.

"Kesko on Suomen suurimpia firmoja, käytännössä velaton, rahaa on kassassa puoli miljardia, sijoitetun pääoman tuotto kymmenen prosenttia", hän luettelee.

"Nämä ovat sellaisia lukuja, joita aika harva yritys pystyy tänä päivänä esittämään."

Sekä Metsä Boardia että Keskoa yhdistävät kuitenkin isot toimintaympäristön muutokset.

Joulun alla Venäjältä kuultiin hurjia uutisia. Rupla syöksyi alamäkeen, talous supistui ensi kertaa viiteen vuoteen ja Itämerellä parveilleet venäläiset sotilaslentokoneet toivat tuulahduksia kylmästä sodasta.

Kesko on pitänyt Venäjää keskeisenä kasvualueenaan. Helander vakuuttaa, ettei konserni aio suuremmin muuttaa suunnitelmiaan siellä.

"Venäjä on tuossa vieressä, se on meidän naapurimme ja tulee aina olemaan meidän naapurimme", hän perustelee.

"Se on iso mahdollisuus sekä Suomelle että Keskolle."

S-ryhmä ja Stockmann ovat taloudellisten ja poliittisten ongelmien kiihdyttyä kertoneet jäädyttävänsä laajentumissuunnitelmat Venäjällä. Kesko ei tällaista päätöstä ole tehnyt.

Helanderin mukaan venäläisten kuluttajien ostovoima ei ole toistaiseksi osoittanut heikentymisen merkkejä Venäjällä olevissa kolmessatoista K-rautakaupassa ja viidessä ruokakaupassa. Kauppa on käynyt melko normaalisti, eivätkä pakotteet ole tyhjentäneet hyllyjä.

Uuden pääjohtajan mielestä Venäjän talouden heikentyminen saattaa päinvastoin avata uusia tilaisuuksia.

"On entistä helpompaa saada uusia hyviä kauppapaikkoja."

Samoin kuin Venäjän tilanteessa, myös kaupan digitalisoitumisessa Helander näkee enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

Hänen myötään Keskon konsernijohtoryhmään päätettiin nimittää digitaalisuudesta vastaava johtaja.

Helanderin mukaan Kesko tulee jatkossa hyödyntämään paremmin esimerkiksi Plussa-korteista saatavia ihmisten ostostietoja kohdennetussa markkinoinnissa.

"Digitalisaatio on paljon laajempi kokonaisuus kuin vain se, että ihmiset tekevät verkossa ostoksia", hän muistuttaa.

"Se on mahdollisuus kaupalle, mutta myös hieno juttu kuluttajille, koska sen avulla voidaan helpottaa kaupassa asioimista."

Helander haluaa välttää verkkokaupan merkityksen ylenpalttista dramatisointia. Hän viittaa kansainvälisiin tutkimuksiin, joiden mukaan esimerkiksi ruuassa verkkokaupan osuus voi kasvaa kolmeen neljään prosenttiin, rautakaupassa vähän suuremmaksi. Ruoka ja rauta ovat Keskon kivijalkoja.

Isommat vaikutukset verkkokaupan kasvulla on ollut käyttötavarakaupassa, joka onkin tuonut Keskolle murhetta.

Tappiota tuottavia Anttiloita ja Kodin ykkösiä on suljettu. Helanderin mielestä tähänkään pääsyyllinen ei kuitenkaan ole verkkokauppa, vaan taantuma ja Anttiloiden konsepti, jota olisi hänen mukaansa pitänyt ryhtyä uudistamaan jo aikaisemmin.

Parhaillaan Keskossa pohditaan, miten tappiot saadaan tukittua. Päätösten aikataulua Helander ei kuitenkaan halua täsmentää.

"Ratkaisujen pitää löytyä järjellisen ajan puitteissa", hän tyytyy sanomaan.

Helanderia pidetään numeromiehenä mutta myös keskustelevana johtajana, joka viihtyy ihmisten seurassa. Ominaisuudet lienevät tarpeeseen, sillä Helander tulee Keskoon ensimmäisenä talon ulkopuolisena pääjohtajana.

Hänen edeltäjänsä Matti Halmesmäki ehti palvella konsernia lähes 35 vuotta.

Ulkopuolisuuden ja Metsä Boardin onnistuneen saneerauksen vuoksi Helanderille on soviteltu julkisuudessa muutosjohtajan roolia.

Joidenkin tarkkailijoiden mukaan Kesko tarvitseekin ihan yhtä kovaa ravistelua kuin Metsä Board aikoinaan.

"Helanderin tulo on tervetullut muutos", sanoo Handelsbankenin analyytikko Robin Santavirta.

"Keskossa ei ole uudistuttu, on vaan tuudittauduttu ihan hyvään tulokseen", hän moittii.

Suuria mullistuksia vaativille Helander saattaa kuitenkin tuottaa pettymyksen. Hän sanoo olevansa muutosjohtaja vain siinä mielessä, että muuttuvassa maailmassa jokainen johtaja on muutosjohtaja.

"En koe, että tarvetta on mihinkään ison mittakaavan käänteeseen. Tämä on lähtökohtaisesti hyvällä mallilla", hän vakuuttaa.

"Varmasti löytyy yksittäisiä liiketoimintoja, joissa joudutaan tekemään hyvinkin isoja muutoksia tulevina vuosina. Mutta ei se tätä isoa kuvaa muuta."

Markus Jokela HS
Keskon pääjohtaja Mikko Helander keskustelee kauppias Aki Luomasen kanssa Helsingissä Postitalon K-supermarketissa..
Keskon pääjohtaja Mikko Helander keskustelee kauppias Aki Luomasen kanssa Helsingissä Postitalon K-supermarketissa..
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat