Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euron arvo laski alimmilleen sitten kesän 2010

EKP:n Draghin haastattelu käynnisti arvelut setelirahoituksen käynnistämisestä

Talous
 

Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi arvioi saksalaisen Handelsblatt-lehden haastattelussa, että deflaation uhka on kasvanut euroalueella.

Draghi kertoi keskuspankin valmistelevan jo teknisiä toimenpiteitä, joilla liian pitkäaikaista matalan inflaation aikaa voisi eri tavoin muuttaa, jos se osoittautuisi tarpeelliseksi.

"EKP:ssä ollaan tästä yksimielisiä."

Talouslehti Financial Timesin mukaan Draghin puhe käynnisti markkinoilla välittömästi arvelut siitä, että keskuspankki valmistautuu pikkuhiljaa setelirahoitukseen eli rahamäärän kasvattamiseen markkinoilla.

Osin tämän johdosta euro heikkeni perjantaina 0,8 prosenttia suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Toisena syynä euron heikentymiseen nähtiin euroalueen perjantaina julkaistut, odotettua huonommat teollisuuden tuotantoluvut.

Yhdellä eurolla sai perjantaina 1,204 dollaria. Samalla euron vaihtokurssi dollariin verrattuna heikkeni heikoimmaksi lähes neljään ja puolen vuoteen.

Pohjoismaisen finanssikonserni Nordean valuuttastrategi Niels Christensen arvioi perjantaina uutistoimisto Reutersille, että euron kurssi saattaa laskea ensi viikolla alle 1,20 dollarin.

Syynä olisi se, että ensi viikolla julkistettavat euroalueen inflaatioluvut saattavat olla hyvin pienet, Christensen arveli.

EKP:n virallisena tavoitteena on pitää hintojen kasvuvauhti eli inflaatioprosentti kahdessa prosentissa.

Deflaatio tarkoittaa hintojen yleistä halventumista. Se johtaa helposti taloudellisen toiminnan hidastumiseen.

Draghi sanoi Handelsblattin haastattelussa, että deflaatioriski euroalueella on vain rajallinen, mutta sitä ei voi pitää poissuljettuna mahdollisuutena.

"Jos inflaatio on liian matala liian pitkään, voi sattua niin, että ihmiset alkavat lyödä vetoa sen puolesta, että hinnat yhä laskevat ja lykkäävät näin kulutustaan", Draghi sanoi.

"Me emme ole vielä saavuttaneet tätä pistettä. Mutta meidän täytyy valmistautua tuota riskiä varten."

Euroalueen inflaatio oli viimeksi julkaistun marraskuun mittauksen mukaan 0,3 prosenttia.

Viimeaikaisen öljyn hinnan nopean alenemisen ennakoidaan vaikuttavan siihen, että inflaatiolukema laskee joulukuun mittauksessa entisestään.

Öljyn hinta on alentunut lähes puoleen kesän 2014 hintatasoon verrattuna.

Vaikka kuluttajalle yleinen hintojen aleneminen tuntuisi mukavalta, keskuspankin kannalta deflaatiokierre eli hintojen jatkuva aleneminen heikentää vakavasti taloutta.

Kun liike-elämä ja kuluttajat lykkäävät ostopäätöksiään, kysyntä heikkenee, mikä puolestaan johtaa irtisanomisiin ja muihin taloudellisen toimeliaisuuden hidastumisesta johtuviin ongelmiin.

Emmanuel Dunand AFP
Mario Draghi
Mario Draghi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat