Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvausmies syyttää MTK:ta pelottelusta

Puukartellin korvausjonosta tuli odotettua lyhyempi – MTK kiistää uhkailun

Talous
 
Sami Kilpiö HS
Reijo Lahtonen (toinen vas.) ja hänen avustajansa kantoivat perjantaina Helsingin käräjäoikeuteen yli tuhat metsänomistajien korvaushakemusta.
Reijo Lahtonen (toinen vas.) ja hänen avustajansa kantoivat perjantaina Helsingin käräjäoikeuteen yli tuhat metsänomistajien korvaushakemusta. Kuva: Sami Kilpiö HS

Metsänomistajien etujärjestö MTK ja paikalliset metsänhoitoyhdistykset ovat pelotelleet metsänomistajia, jotta he eivät vaatisi korvauksia raakapuun ostokartelliin kuuluneilta metsäyhtiöiltä. Näin väittää kartellikanteita kerännyt muuramelainen yrittäjä Reijo Lahtonen.

MTK kiistää jyrkästi Lahtosen väitteet.

Tästä on kyse

 UPM kertoi vuonna 2004 viranomaisille, että puun ostajat olivat tehneet laitonta hintayhteistyötä.

 Markkinaoikeus tuomitsi vuonna 2009 Stora Enson ja Metsäliiton sakkoihin kartellista.

 UPM välttyi sakoilta, sillä se paljasti kartellin.

 Metsähallitus, monet kunnat ja sadat yksityiset metsänomistajat vaativat korvauksia kartellin aiheuttamista vahingoista.

 Kantajien pitää osoittaa, että kartelli aiheutti vahinkoja.

 UPM, Metsäliitto ja Stora Enso pitävät vaatimuksia aiheettomina.

Lahtonen toimitti perjantaina Helsingin käräjäoikeuteen vähän yli tuhat uutta kannetta, joissa vaaditaan korvauksia UPM:ltä, Metsäliitolta ja Stora Ensolta. Ne pitivät yllä raakapuun ostokartellia vuosina 1997–2004.

Markkinaoikeus tuomitsi vuonna 2009 Metsäliiton ja Stora Enson sakkoihin, mutta laittoman yhteispelin paljastanutta UPM:ää ei rangaistu. Kaikilta yhtiöiltä vaaditaan kuitenkin korvauksia mahdollisesti alihinnalla ostetuista puista.

Ostajat pitävät vaatimuksia perusteettomina.

Perjantaina Lahtonen oli pettynyt, että uusia kantajia tuli vain tuhatkunta. Vanhoja, aiemmin jätettyjä vaatimuksia käräjäoikeudessa on vajaat 700. Lahtonen arvioi, että vaatimusten yhteissumma kohoaa sataan miljoonaan euroon.

Hän kiersi viime viikot pitkin Suomea valistamassa metsänomistajia ja odotti, että kanteita olisi tullut jopa 10 000. Suomessa tehdään vuosittain yli 100 000 puukauppaa ja metsänomistajia on 300 000.

Lahtosen mielestä on hälyttävää, että näin vähäinen joukko vaalii oikeuksiaan. Hänen mukaansa tärkein selittäjä on metsänomistajien keski-ikä, 60 vuotta.

"He ovat rehellistä maaseudun väkeä. He haluavat elää elämänsä läpi ilman riitoja ja käräjöintiä."

Lahtosen mukaan metsänomistajia on peloteltu. "Se on ollut aivan valtavaa. Ihmisille on sanottu, että te häviätte tämän ja joudutte maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut."

Kuka näin on sanonut?

"Lähinnä MTK ja metsänhoitoyhdistykset. Pohjanmaalla oli järkyttävimpiä tarinoita. Kun asiakas oli käynyt metsänhoitoyhdistyksessä, hänelle kerrottiin punaiselle listalle joutumisesta", Lahtonen vastaa.

Hänen mukaansa Pohjanmaalla on yhä ihmisiä, jotka muistavat lapualaisten riehunnan ja sen, miten ihmisiä pantiin punaiselle listalle.

Lahtonen oli kysellyt mukaan myös metsäkoneurakoitsijoita. "Heille pörssiyhtiöt ilmoittivat, että jos tällaiseen lähdette, urakkasopimus lopetetaan. Että uhkaillaan ihmisiä elinkeinon lopettamisella, jos lähtee vaatimaan oikeuksiaan."

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola kiistää jyrkästi, että järjestö olisi pelotellut metsänomistajia. "Mitään punaisia listoja ei ole", hän sanoo.

Tiirolan mukaan jokainen metsänomistaja joutuu itse punnitsemaan kanteen nostamista. "Täysin riskitöntä se ei ole. Tämä on meidän viestimme."

Oikeudessa puunmyyjien pitää osoittaa, että kartelli aiheutti vahinkoja. Jos kantajat eivät pysty sitä todistamaan ja häviävät juttunsa, he joutuvat maksamaan metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Lahtonen on haluton keskustelemaan mahdollisen tappion aiheuttamista kustannuksista.

"Länsimaisessa oikeustieteessä uhri ei ole koskaan joutunut maksamaan kiusaajan kuluja. En usko, että tässäkään tapauksessa."

"Jos me häviämme, se tarkoittaa, että kartelli sallitaan. Euroopan unionin jäsenvaltiossa kartellia ei voi sallia", Lahtonen sanoo.

Lahtonen kertoo olevansa pettynyt yhteiskuntaan. "Yksikään kansanedustaja ei tullut tähän kaveriksi."

Nimiä kerätessään Lahtonen havaitsi, että perussuomalaiset olivat aktiivisia. "He haastoivat näitä äärikeskustalaisia. Tässä oli selkeä poliittinen jako."

Lahtosen kokoamaan joukkoon metsänomistaja pääsi maksamalla 395 euron liittymismaksun, ja sen lisäksi hänen piti sitoutua maksamaan 2 100 euroa asianajokustannuksia. Näiden päälle tulee vielä 24 prosenttia arvonlisäveroa.

Lahtonen sanoo, että hän ei ole toistaiseksi hyötynyt lanttiakaan kanteiden junailusta. Hän sanoo tehneensä monta vuotta ilmaista työtä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat