Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauhdikasta vuotta 2015

Talous
 
Marko Erola

Alkukesästä (HS 31. 5. 2014) ihmettelin, miten vähäiseksi osakekurssien edestakainen sahaaminen oli mennyt. Näinköhän on tyyntä myrskyn edellä, kyselin. Myrskyjä tuli.

Heinä–elokuun vaihteessa, lokakuussa ja joulukuussa kurssit viilettivät rivakasti alas ja ylös muun muassa Ukrainan sodan, heikon talouskasvun sekä öljyn ja ruplan romahdusten takia. Vuodenvaihteessa yleinen näkemys näyttää olevan se, että levottomuus on tullut pörsseihin jäädäkseen. Ei se mitään. Turbulenssissa on hyvät puolensa. Riski on paitsi uhka myös mahdollisuus.

Lisääntyvä volatiliteetti ilahduttaa sekä pikakauppaa tekeviä että osta ja pidä -sijoittajaa.

Mitä enemmän kurssit heiluvat, sitä enemmän ja nopeammin treidaaja voi tienata. On riskiä, mitä ottaa. Vaivannäkö voi synnyttää muutakin kuin kaupankäyntikustannuksia.

Osta ja pidä -sijoittajissa turbulenssi herättää toiveen trendin kääntymisestä. Hyvässä lykyssä syntyy paniikki, kurssit romahtavat ja sijoittaja pääsee ostamaan polkuhintaan hyvien yhtiöiden osakkeita.

Loistoyhtiön osakkeiden ostaminen halvalla parantaa merkittävästi sijoittajan pitkän ajan tuottoja. Lisäksi siinä ei ole juurikaan riskiä, vaikka volatiliteettia riskimittarina käyttävät niin väittävätkin. Ikävä uutinen turbulenssi on lähinnä keskipitkän ajan sijoittajille.

Kun sijoittaa muutamaksi vuodeksi, kurssien poukkoilu panee miettimään, ottaako voitot vai yrittääkö lisävoittoja lisäriskillä.

Aina löytyy syitä niin kurssien nousulle kuin laskulle. Ehkä tulokset eivät kasva odotetusti, tai ehkä Kreikka kriisiytyy.

Yleensä pessimistit ovat väärässä, mutta risan kellon tavoin he ovat aika ajoin oikeassa. Nousutrendin kestosta ja lisääntyvästä volatiliteetista päätellen pessimistien hetki voi olla käsillä.

Olisin pidättyväinen osakesijoitusten suhteen, jos aikomus on sijoittaa pariksi vuodeksi tai pidempään. Parempia tilaisuuksia tulee luultavasti melko pian.

Jo markkinoilla oleville ja sijoitetut rahat muuhun käyttöön tarvitseville voi antaa vain yleispätevän neuvon: pörssistä on parempi poistua yksin ajoissa kuin porukalla paniikissa.

Viime vuosien tuotot ovat olleet poikkeuksellisia. Ehkä kannattaa tyytyä niihin, ellei osaa tehdä rahaa laskevilla kursseilla. Vuosi 2015 ei mitä luultavimmin ole oikea vuosi olla ahne.

Marko Erola
hs.talous@hs.fi
Kirjoittaja on kirjailija ja vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat