Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimihenkilöt pelkäävät nyt potkuja

Keskitason työpaikkojen katoaminen uhkaa viimein käydä toteen

Talous
 
Juhani Niiranen HS
"En ole itse periaatteessa huolissani työstäni. Ajattelen positiivisesti", sanoo matkanjärjestäjällä sopimusneuvottelijana työskentelevä Paula Nykänen. Matkailuala on ollut tuulinen alempiin toimihenkilöihin luettaville toimisto- ja myyntityöntekijöille. Nykänen sanoo, että hänen työpaikallaan väki on vähentynyt parissa vuodessa ainakin kolmanneksella.
"En ole itse periaatteessa huolissani työstäni. Ajattelen positiivisesti", sanoo matkanjärjestäjällä sopimusneuvottelijana työskentelevä Paula Nykänen. Matkailuala on ollut tuulinen alempiin toimihenkilöihin luettaville toimisto- ja myyntityöntekijöille. Nykänen sanoo, että hänen työpaikallaan väki on vähentynyt parissa vuodessa ainakin kolmanneksella. Kuva: Juhani Niiranen HS

Alempien toimihenkilöiden huoli potkujen saamisesta on kasvussa.

Helsingin Sanomien teettämän mielipidekyselyn mukaan alemmat toimihenkilöt pelkäävät työnsä menetystä jo selvästi useammin kuin johtajat, ylemmät toimihenkilöt tai työntekijät. Sama kehitys on jatkunut voimakkaana kahdessa edellisessä HS-gallupissa.

Alemmiksi toimihenkilöiksi luetaan tyypillisesti suorittavan toimisto- ja myyntityön tekijöitä. Myös muun muassa tuotantolaitosten työnjohtajat sekä ihmisistä huolehtivat hoito-, huolto- ja turvallisuustyöntekijät kuuluvat luokkaan.

Fakta

Näin tutkittiin

 Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimusaineisto koottiin Gallup Kanava -internetpaneelissa 5.–10. 12. 2014.

 Haastattelujen kokonaismäärä oli 1 004.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 15–74-vuotiasta väestöä Ahvenanmaan maakunnassa asuvia lukuun ottamatta.

Asiantuntijat löytävät alempien toimihenkilöiden ahdinkoon kaksi mahdollista syytä. Ensimmäinen on työelämän polarisaatio. Pitkään on puhuttu siitä, että huippuasiantuntijoille ja duunareille riittää töitä, mutta heidän välistään digitalisoituminen vie tehtävät.

"Digitalisaatio koskettaa monia alempia toimihenkilöitä. Työt ovat siirrettävissä helposti paikasta toiseen tai kokonaan koneella tehtäväksi", sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas.

Työelämän polarisaatiosta on tutkijapiireissä puhuttu vuosikymmeniä, mutta ilmiötä on myös kyseenalaistettu. Synkistä ennusteita huolimatta keskitason työpaikat eivät ole kadonneet.

Nyt polarisaatiosta puhuminen on taas muotia, ja tieteellinen tutkimus tukee ilmiötä. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT julkaisi vuonna 2013 muistion, jonka mukaan kahtiajakautuminen on totta. Keskipalkkaisten ammattien työvoimaosuus on laskenut verrattuna korkea- ja matalapalkkaisiin ammatteihin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen viimevuotinen raportti toisti samaa viestiä.

Toinen syy alempien toimihenkilöiden huoliin voi löytyä julkisen sektorin rahavaikeuksista. Julkiselta sektorilta löytyy paljon toimistotyöntekijöitä ja muita alempia toimihenkilöitä, jotka ovat edellisen vuoden tai kahden aikana kokeneet ensimmäistä kertaa lomautuksia.

"Julkisen sektorin saneerausta tehdään aika kovalla kädellä. Alempien toimihenkilöiden osuus julkisella sektorilla on aavistuksen korkeampi verrattuna koko elinkeinokenttään", sanoo STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

"Verrattuna yksityiseen sektoriin julkinen sektori on edelleen turvallinen, mutta muutos on ollut kova", Sund sanoo

Julkisen sektorin vyönkiristykset voisivat vaikuttaa enemmän naisiin kuin miehiin. Naisista noin 40 prosenttia on töissä julkisella sektorilla mutta miehistä vain 15 prosenttia.

HS selvitti myös, mitä suomalaiset uskovat Suomen talouskehityksestä alkavana vuotena. Eniten suomalaiset uskoivat kehitykseen, jossa Suomen talous jatkaa kutakuinkin nykyisellä uralla. Talouden heikentymiseen uskoi enemmän vastaajia kuin nousuun. Naiset olivat ennusteissaan hieman miehiä pessimistisempiä.

Ihmisten käsitykset talouden kehityksestä olivat pitkälti linjassa ammattilaisten ennusteiden kanssa.

Suomen Pankki ja useat liikepankit ennustivat joulukuussa julkistetuissa talousennusteissaan, että vuoden 2015 talouskasvu on aavistuksen tätä vuotta ripeämpää, mutta työttömyys pahenee hieman tai pysyy ennallaan.

Asiantuntijoiden mukaan varsinkin alkuvuodesta tulee vaikea. Ilmakunnas muistuttaa, ettei edes viennin elpyminen heti kääntäisi työllisyyttä nousuun.

"Kotimainen kulutus ja kysyntä ovat heikoissa kantimissa joka tapauksessa vielä ensi vuonna. Se merkitsee työllisyydelle vaisua kehitystä", Ilmakunnas sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat