Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keräilijöiden himoitsemat autovanhukset voivat kadota Kuubasta

Alkuperäiseltä näyttävässä 1950-luvun Chevroletissa voi olla Peugeotin dieselmoottori tai Toyotan ratti

Talous
 
Keräilijät himoitsevat Kuuban klassisia amerikanrautoja
Keräilijät himoitsevat Kuuban klassisia amerikanrautoja
Kuuba tunnetaan vanhoista 1950-luvun amerikanraudoistaan, jotka tuotiin saarelle ennen vuoden 1959 vallankumousta. Tämän vuoden alusta alkaen kuubalaiset ovat saaneet ostaa ja myydä autoja. Osa vanhoista klassikkoautoista saattaa päätyä jatkossa takaisin synnyinmaahansa. Toimittaja Maria Manner, kuvaus Giorgio Palmera, leikkaus Terhi Liimu.

Havanna. Kuubalaisen Julio García Rodríguezin Fordilla on ajettu arviolta ainakin kolme miljoonaa kilometriä. Tarkkaa lukua on vaikea sanoa, koska auton matkamittari ei pysty mittaamaan näin suuria ajomääriä.

Vaaleansininen auto on Ford Customline vuosimallia 1953.

"Isoisäni osti sen silloin. Sain auton isältäni, kun täytin 18 vuotta", Rodríguez, 25, kertoo lähellä Havannan rantabulevardia.

Kun Kuuba ja Yhdysvallat ilmoittivat suhteidensa lämpiämisestä, autoharrastajat alkoivat välittömästi spekuloida Kuuban vanhojen autojen kohtalosta.

Kuuban pääkaupungin Havannan kaduilla kulkee yhä paljon 1950-luvun Chevrolet-, Ford-, Cadillac- ja Chrysler-malleja, jotka tuotiin maahan ennen kuin vuoden 1959 vallankumous kielsi autojen tuonnin ilman erityislupaa. Vuosikymmenien ajan vain harvoilla etuoikeutetuilla oli mahdollisuus ostaa uusi auto.

Viime vuosina sääntöjä on höllennetty, ja nykyään kuubalaiset saavat laillisesti ostaa ja myydä autoja. Ja jos Yhdysvallat lopulta poistaa kauppasaarron, osa noin 60 000 vanhasta amerikanraudasta saattaa päätyä takaisin valmistusmaahansa.

"Yhdysvaltalaiset turistit rakastavat näitä autoja. He ovat aivan hulluina niihin", sanoo Alfredo Sánchez, joka ajaa vanhalla vaaleanpunaisella Chevroletillaan taksia Havannassa.

Yamil Lage AFP
Kuuban pääkaupungin Havannan kaduilla liikkuu yhä paljon vanhoja amerikanrautoja. Klassikkoautot ovat Kuubassa päivittäisessä käytössä.
Kuuban pääkaupungin Havannan kaduilla liikkuu yhä paljon vanhoja amerikanrautoja. Klassikkoautot ovat Kuubassa päivittäisessä käytössä.

Keräilylöydöistä haaveilevat saattavat kuitenkin joutua pettymään.

Kotimaiset rajoitukset ja Yhdysvaltojen kauppasaarto tyrehdyttivät myös varaosien tuonnin. Niinpä kuubalaiset ovat pitäneet autonsa tiellä kekseliäisyydellä ja millä hyvänsä, mitä ovat sattuneet käsiinsä saamaan. Alkuperäiseltä näyttävässä autossa saattaa siis olla pitkä liuta japanilaisia autonosia ja Peugeotin diesel-moottori.

"Kuubalaiset ovat todella hyviä mekaanikkoja", Rodríguez toteaa.

Rodríguezin Ford Customlinessa on Toyotan ratti, vaihdekeppi ja muita osia. Toiseen, hiljattain maaseudulta hankkimaansa 1950-luvun amerikanrautaan hän on asentanut automaattivaihteet. Rahat hän tienaa kyyditsemällä turisteja ympäri Havannaa, 20 dollarin tuntihintaan.

"Maaseudulta saattaa vielä löytää hyväkuntoisia autoja, mutta ne on lähes kaikki jo ostettu pois", Rodríguez sanoo.

Unelma myyttisistä aarteista elää silti. Kuubaa kiertänyt valokuvaaja löysi hiljattain banaanipuun alta surkeaan kuntoon romuttuneen Mercedes-Benz 300SL Gullwingin, jollaisesta on maksettu huutokaupassa yli miljoona dollaria.

Suolainen meri-ilma ja ahkera käyttö ovat jättäneet menopeleihin jälkensä. Kuubassa klassikkoautot eivät ole keräilijöiden autotalleissa vaan päivittäisessä ajossa joko takseina tai perhekäytössä.

Asiantuntijoiden mukaan saman auton saakin korjaus- ja muut kustannukset huomioon ottaen useimmiten halvemmalla Yhdysvalloista. Kuuban vanhoista autoista kiinnostuneet antavat luultavasti arvoa niiden omalaatuiselle historialle.

Giorgio Palmera
Julio García Rodríguez arvioi, että hänen 1950-luvun Fordillaan on ajettu ainakin kolme miljoonaa kilometriä
Julio García Rodríguez arvioi, että hänen 1950-luvun Fordillaan on ajettu ainakin kolme miljoonaa kilometriä

Vaikka kuubalaiset saavat nykyään periaatteessa ostaa ja myydä autoja vapaasti, kauppaa rajoittavat tehokkaasti kovat verot.

Jo käytetty kiinalainen Geely-malli maksaa 30 000 dollaria ja uusi Peugeotin perusmalli peräti 250 000 dollaria, eikä tavallisilla kuubalaisilla ole paljon rahaa.

Vanhojen amerikanrautojen ja neuvostovalmisteisten Ladojen rinnalla Havannassa näkee kuitenkin yhä enemmän moderneja kiinalaisia menopelejä.

Vanhojen autojen omistajat eivät silti usko, että amerikanraudat katoavat Kuuban kaduilta.

"En luopuisi autostani mistään hinnasta. Nämä ovat Kuuban kansallisomaisuutta, ja monet autot kulkevat suvussa. Meillä on maailman suurin pyörillä kulkeva museo", Sánchez sanoo.

Enrique de la Osa Reuters
Kuubalaiset ovat taitavia kunnostamaan vanhoja autojaan.
Kuubalaiset ovat taitavia kunnostamaan vanhoja autojaan.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat