Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kirja on tilinpäätös veroparatiisien hulluista vuosista

Talous
 
Marjaana Helminen
Rio Gandara HS
Helsingin Sanomat on kerännyt käyttöönsä suuren tietokannan Luxemburgin kaupparekisterin asiakirjoista. Materiaalia on käytetty myös toimittaja Jyri Hännisen veroparatiiseja käsittelevän teoksen lähteenä.
Helsingin Sanomat on kerännyt käyttöönsä suuren tietokannan Luxemburgin kaupparekisterin asiakirjoista. Materiaalia on käytetty myös toimittaja Jyri Hännisen veroparatiiseja käsittelevän teoksen lähteenä. Kuva: Rio Gandara HS
Arvio: kirjat
Jyri Hänninen: Veroparatiisit ja Suomi – eli kuinka liituraitamafia pyörittää varjotaloutta ja laskun siitä maksamme me. HS-kirjat. 226 s.

Luin joulunpyhinä Jyri Hännisen tuoreen kirjan Veroparatiisit ja Suomi. Kansainvälisen vero-oikeuden professorille tällaisen ei-juridisen mutta kuitenkin omaan erikoisalaan liittyvän sujuvakielisen teoksen lukeminen on oikein rentouttavaa puuhaa.

Kyseessä ei ole vero-oikeudellista ymmärrystä edellyttävä tieteellinen teos vaan tavalliselle kansalle selkokielellä kirjoitettu realistinen kuvaus siitä, miten laajasti veroparatiisit ja niiden hyväksikäyttäjät vaikuttavat koko kansantalouteen.

Kirja perustuu Hännisen Helsingin Sanomiin tekemien veroparatiisijuttujen taustatyöhön.

Kirja ei sisällä juuri uutta tai yllättävää tietoa, josta veroparatiiseihin liittyvää lehtikirjoittelua aktiivisesti seurannut lukija ei olisi jo tietoinen. Erillisen kirjan julkaiseminen aiheesta on kuitenkin erittäin perusteltua. Kirja antaa kattavan ja ajantasaisen kuvan siitä, miten laajasti veroparatiiseja käytetään hyväksi Suomessa.

Kirjan lukemisen jälkeen kenellekään ei jää epäselväksi, miten valtavasta ja moniulotteisesta ongelmasta on kyse. Viestin perillemenoa ei haittaa se, että dokumentointi olisi juridiseen kirjallisuuteen tottuneen lukijan näkökulmasta voinut olla kattavampaakin – eikä se, että miljoonat, miljardit ja biljoonat on esitetty ainakin yhdessä kohdassa harhaanjohtavasti.

Tavallaan tämä vain korostaa sitä, että ollaan tekemisissä valtavien rahamäärien kanssa, joita on vaikea edes käsittää.

Kirjan kolmessatoista luvussa käsitellään veroparatiiseja eri näkökulmista. Kirja alkaa mielenkiintoisesti tilanteesta, jossa kirjoittaja vierailee luxemburgilaisessa pankissa ja yrittää avata pankkitilin. Tili jää avaamatta. Minimitalletukseksi edellytetään 300 000:ta euroa.

Tämän mukaansatempaavan alkuluvun jälkeen suorastaan janoaa lukea kirjan loput kaksitoista lukua, joissa kirjoittaja kuvailee konkreettisten esimerkkien valossa veroparatiisitalouden merkitystä.

Kussakin luvussa tuodaan esiin suuri joukko yksityishenkilöiden ja yritysten nimiä sekä käydään läpi esimerkinomaisesti niihin liittyviä konkreettisia veroparatiisijärjestelyitä. Nimet ovat varmasti monelle mielenkiintoista luettavaa, mutta niihinkään ei sisälly mitään tai ketään, jota ei olisi jo aikaisemmin puitu julkisuudessa.

Viimeisessä luvussa Hänninen listaa kahdeksan asiaa, joita Suomi ja suomalaiset päätöksentekijät voivat tehdä veroparatiisien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

Näitä ovat avoimuuden lisääminen, veroparatiisimaiden ja niiden finanssilaitosten painostaminen, yksipuolinen kansallinen toiminta, kansainvälinen yhteistyö, veroparatiiseja koskevan tutkimuksen lisääminen, viranomaisten veroparatiisien vastaisen työn tehostaminen sekä valtion irtisanoutuminen veroparatiiseista.

Nämä ovat mitä ilmeisimmin hyviä tavoitteita veroparatiisien vastaisessa taistelussa. Hänninen ei kuitenkaan avaa niitä kuin vain muutamalla lauseella eikä kartoita sitä, mitä konkreettista kullekin tavoitteelle on jo nyt tehty tai mitä ollaan lähitulevaisuudessa tekemässä. Tämän vuoksi nykytilanteesta saattaa jäädä lukijalle kirjan perusteella hieman liian pessimistinen kuva.

Todellisuudessa veroparatiisien vastainen kehitys on muutamana viime vuotena ollut melkeinpä käsittämättömän nopeata. Vain joitakin konkreettisia esimerkkejä mainitakseni: Verohallinnon siirtohintaprojekti toimii erittäin aktiivisesti, verotietojen vaihdosta on sovittu lukuisien veroparatiiseiksi luonnehdittavien valtioiden kanssa, EU tutkii kaikkien EU-valtioiden haitallisia verotukseen liittyviä käytänteitä, ja OECD:ssa on käynnissä valtava kansainvälinen veropohjan rapautumisen ja verotettavien tulojen siirron vastainen projekti (base erosion and profit shifting, BEPS).

Varsinaiset tulokset näistä ja useista muista kansallisista ja kansainvälisistä toimista nähdään vasta lähitulevaisuudessa. Viesti veroparatiisien hyväksikäyttäjille on kuitenkin jo nyt selvä: vapaamatkustajien aika on käymässä vähiin, ja veroparatiisien hullut vuodet ovat ohi.

Tässä tilanteessa on tärkeää tiedostaa, että veroparatiiseihin liittyvät valtavat ongelmat eivät poistu veroparatiiseja laillisesti hyväksi käyttäneiden syyllistämisellä ja jahtaamisella. Ongelmana eivät nimittäin ole niinkään veroparatiisien hyväksikäyttäjät vaan veroparatiisivaltiot ja kansainvälinen verojärjestelmä, joka sallii ne ja niiden hyväksikäytön.

Ongelmaan tulee siksi puuttua kansainvälisen verojärjestelmän laajamittaisella uudistamisella.

Kansainvälisen verojärjestelmän ongelmia Hännisen kirja ei luonnollisestikaan ratkaise. Se on kuitenkin erittäin suositeltavaa luettavaa jokaiselle, joka haluaa ymmärtää veroparatiiseihin ja niiden käyttöön liittyviä ongelmia ja saada kokonaiskuvan siitä, miten veroparatiisit ovat nykyisin mukana tavalla tai toisella lähes kaikessa kansainvälisessä toiminnassa.

Hännisen tapa kirjoittaa on miellyttävä ja mukaansatempaava, paikoitellen jopa humoristinen, jos se vain suinkin näin vakavassa aiheessa on mahdollista.

 

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston vertailevan vero-oikeuden professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat