Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Datajournalismin keinoin veroparatiisien kimppuun

Jyri Hänninen selvitti rahavirtoja yhdistämällä eri julkisia tietokantoja tietovuotodataan

Talous
 
Nikolai Jakobsen
Jyri Hänninen
Jyri Hänninen Kuva: Nikolai Jakobsen

KirjanVeroparatiisit ja Suomi tekijä Jyri Hänninen, 37, työskentelee tutkivana toimittajana Helsingin Sanomien datajournalistisessa yksikössä.

Hänninen on loikkinut urallaan kirjallisuuden ja journalismin välillä. Hän aloitti 2000-luvun alkupuolella toimittajana Kaupunkilehti Lappeenrantalaisessa ja Etelä-Saimaassa. Vuosina 2006–2007 Hänninen kävi Sanoman toimittajakoulun, jonka aikana hän työskenteli HS:n eri osastoilla.

Sen jälkeen hän työskenteli WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittajana ja Helsinki Kirjojen kustannuspäällikkönä. Helsingin Sanomiin Hänninen palasi vuonna 2012.

Ennen veroparatiisikirjaa Hänninen on kirjoittanut kolme kirjaa yhdessä veljensä Jera Hännisen kanssa.

Jyri Hänninen, oletko kirjailija vai journalisti?

"Ehdottomasti journalisti. Ajattelen kuin toimittaja. Olen ennen kaikkea uutisihminen. Kirjoja teen sivutöinä."

Miksi teit kirjan veroparatiiseista?
"Aihe on kiinnostava. Olen tehnyt kymmeniä juttuja veroparatiiseista, mutta niissä jää valtavasti materiaalia käyttämättä. Halusin tehdä kokonaisesityksen siitä, miten yritykset ja yksityishenkilöt hyödyntävät veroparatiiseja. Ongelma on suuri: EU-komission mukaan EU-mailta jää veroparatiisien ja esimerkiksi jäsenmaissa tapahtuvan veronkierron takia saamatta 1 000 miljardin verotulot vuodessa."

Mikä on veroparatiisi?
"Se on maa tai alue, jossa verotaso on alhainen – usein lähellä nollaa. Veroetuja annetaan yleensä nimenomaan ulkomaisille sijoittajille ja yrityksille. Säätely on niissä usein vähäistä, mikä antaa sijoittajille ja yrityksille keinon välttää oman maan lainsäädäntöä."

"Usein veroparatiiseissa on myös tiukka salaisuuskäytäntö. Tietojen saaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta."

Miten sinä sitten sait tietoja?

"Esimerkiksi yhdistelemällä erilaisia julkisia tietokantoja. Lisäksi tietoja on tullut julkisuuteen kansainvälisissä tietovuodoissa. Itse asiassa Luxemburgin kaupparekisteristä saa paljonkin tietoa. Meillä on Hesarissa käytössä tietokanta, jossa on yli kaksi miljoonaa sivua Luxemburgin ja Sveitsin kaupparekisterin tietoja."

Verosuunnittelu on laillista toimintaa. Onko siinä jokin ongelma?
"Vaikka jokin on laillista, se ei välttämättä ole moraalisesti kestävää. Jokainen tapaus on kuitenkin erilainen, eikä kaikkea pidä missään nimessä automaattisesti tuomita. Valtaosa toiminnasta on laillista verosuunnittelua. Sen eettisyydestä pitää käydä yhteiskuntapoliittista keskustelua."

"Media ei ole tuomioistuin, joka sanoo, mikä on oikein ja mikä on väärin. Sitä paitsi pitää muistaa, että verot ovat vain yksi osa tässä asiassa. Sen lisäksi veroparatiisit avittavat esimerkiksi rahanpesua."

Viime vuosina veroparatiiseista on puhuttu paljon. Onko ongelma siis pian ratkaistu?
"EU:n sisällä on tehty paljon, mutta ei se helppoa ole. Kun yksi veroparatiisi saadaan suljettua, toinen avautuu sen tilalle. Ja onhan tässä paljon kaksinaismoralismia. Esimerkiksi Yhdysvallat on painostanut Sveitsiä avaamaan pankkisalaisuuttaan muttei ole tehnyt juuri mitään omien rajojensa sisällä oleville veroparatiiseille."

"Ylipäätään pitää muistaa, että iso osa veroparatiiseista sijaitsee EU:n ulkopuolella ja EU:n mahdollisuudet niiden suitsimiseen ovat rajalliset."

Ratkeaako ongelma siis koskaan?
"Olen ateisti, joka uskoo paratiisiin."

Korjaus 5.1.2014: Alun perin jutussa väitettiin, että veroparatiisit aiheuttavat EU-maille arviolta 1000 miljardin veromenetykset vuodessa. Syitä on muitakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat