Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maantiede paljastaa kulutus­tottumukset

Bilekaupunki Miamissa arvostetaan äänentoistolaitteita, poliittisen vallan Washingtonissa hakuteoksia

Talous
 
Maija Tammi
Äänentoistolaitteiden asentajana työskentelevä Joshua Schlesinger, 27, ei kestä ajaa autolla, jossa on tavalliset stereot. Hänen omassa autossaan on valtavat kaiuttimet ja välkkyvä sisävalaistus. Miamilaiset käyttävät äänentoistolaitteisiin eniten rahaa Yhdysvalloissa.
Äänentoistolaitteiden asentajana työskentelevä Joshua Schlesinger, 27, ei kestä ajaa autolla, jossa on tavalliset stereot. Hänen omassa autossaan on valtavat kaiuttimet ja välkkyvä sisävalaistus. Miamilaiset käyttävät äänentoistolaitteisiin eniten rahaa Yhdysvalloissa. Kuva: Maija Tammi

Miami. Miamilainen Joshua Schlesinger, 27, ei aja autolla diskoon, koska hänen autonsa on disko.

"Kaverit pyytävät, että tule ja tuo bileet mukanasi", Schlesinger kertoo ja avaa Mitsubishi Lancerin takaluukun. Sen täyttävät massiiviset kaiuttimet, joihin hän käytti 7 000 dollaria (5 800 euroa).

Kun Schlesinger panee älypuhelimestaan musiikin soimaan, koko auto värähtelee ja basso kuuluu satojen metrien päähän.

"Olen saanut poliisilta kolmet sakot, koska olen soittanut autoani liian kovaa. Mutta se on sen arvoista."

Hänen rekisterikilvessään lukee No regrets, ei syytä katua.

Olet mitä ostat. Tämä käy ilmi Yhdysvaltain kotitalouksien kulutustilastoista vuosilta 2007–2012. Niitä on analysoinut apulaisprofessori Elizabeth Currid-Halkett Etelä-Kalifornian yliopistosta USC:stä.

Esimerkiksi miamilaiset panevat keskimääräistä enemmän rahaa äänentoistolaitteisiin ja loma-asuntoihin – onhan Miami yksi Yhdysvaltain johtavista bile- ja lomakaupungeista.

New Yorkissa taas käytetään muuta maata enemmän rahaa kalliisiin kelloihin ja kenkiin. Ne ovat finanssialan statussymboleita, jotka eivät vie kalliissa neliöissä paljon tilaa. Washingtonissa, poliittisen vallan pääkaupungissa, ostetaan puolestaan tietosanakirjoja ja hakuteoksia.

Eläkeläisten suosimassa Phoenixissa käytetään rahaa meikkeihin ja lemmikkieläimiin, öljykaupunki Dallasissa sisustukseen ja vaatteisiin. Kuumassa San Diegossa pidetään alkoholittomasta oluesta, kylmässä Minneapolisissa alkoholista.

Kiehtovimmat kulutustottumukset löytyvät kuitenkin vanhan rahan Bostonista. Siellä käytetään rahaa aikakauslehtiin, kahviin, yksityiskoulujen lukukausimaksuihin, asuntoautoihin, polkupyöriin – ja kuivattuihin herneisiin. Johtuukohan se huippuyliopistojen tuhansista aasialaisopiskelijoista, jotka mussuttavat wasabiherneitä?

"Herneet ovat yksi tilastojen suurista mysteereistä, koska emme tiedä, missä muodossa ne syödään", Currid-Halkett sanoo puhelinhaastattelussa.

"Se voi johtua joko Uuden-Englannin keittiöstä [herneitä kinkun kera] tai etnisten ryhmien makutottumuksista."

Currid-Halkett kirjoitti kulutuksen maantieteestä joulukuussa The New York Timesiin. Amerikkalaiset kotitaloudet käyttävät hänen mukaansa keskimäärin 5 000 dollaria (4 100 euroa) vuodessa ylimääräisiin hankintoihin eli muuhun kuin elämisen kannalta välttämättömiin menoihin.

Ennalta arvattavaa on, että New Yorkin ja Los Angelesin asukkaat käyttävät enemmän rahaa kuin Keskilännen asukkaat. Newyorkilainen kotitalous kuluttaa luksustuotteisiin keskimäärin 6 930 dollaria (5 700 euroa) vuodessa, mikä on 41 prosenttia enemmän kuin kansallinen keskiarvo.

Kulutuskartta ei kuitenkaan täysin vastaa odotuksia. Esimerkiksi kosmetiikkaa ostetaan sisämaan kaupungeissa Phoenixissa, Houstonissa, Minneapolisissa ja Seattlessa enemmän kuin New Yorkissa tai Los Angelesissa.

Sanfranciscolaisilla taas on liberaali maine, mutta todellisuudessa he käyttävät keskimääräistä enemmän rahaa yksityisklubien jäsenmaksuihin.

"Minut yllätti myös se, että kirjoja ostetaan New Yorkissa vähemmän kuin Yhdysvalloissa keskimäärin. Näyttää siltä, että newyorkilaisten kuva itsestään paljon lukevina älykköinä ei pidä paikkaansa", Currid-Halkett sanoo. Eniten kirjoja ostavat seattlelaiset.

Currid-Halkettin mielestä kiinnostava kysymys on, hakeutuvatko amerikkalaiset kaupunkeihin, joiden asukkaat käyttävät rahansa samoin kuin he – vai alkavatko he muutettuaan arvostaa samoja asioita kuin naapurinsa.

Asuessaan itärannikolla Currid-Halkett ei olisi voinut kuvitellakaan ostavansa valkoista autoa, mutta kun hän muutti Los Angelesiin viitisen vuotta sitten, se alkoi tuntua hyvältä vaihtoehdolta.

"Olin varma, että Los Angelesissa pannaan paljon rahaa autoihin, mutta tilastoista näkyy, ettei se pidä paikkaansa. Harha johtuu siitä, että Los Angelesin maine perustuu Hollywoodiin, vaikka se on vain pieni osa kaupungista. Me muut elämme täällä aika tavallista lähiöelämää."

Miamilaisen Cartronic-autokaupan omistajan Rick Corrallesin mukaan Miamissa on tavallista, että ihmiset vaihtavat tuliteriin autoihinsa uudet stereot. He eivät kestä ajaa ennen kuin äänentoisto on kunnossa.

Nykyään kaiuttimia asennetaan myös auton ulkopuolelle niin, että musiikki kuuluu muille. Auton sisäpuolelle asennettavat värilliset valot lisäävät diskotunnelmaa.

Corrallesin mukaan kyse on kilpailusta: oman auton on kuulostettava paremmalta kuin naapurin. Mutta miten ajajat enää näkevät tai kuulevat liikenteen ympärillään?

"Se on hyvä kysymys. Kolmi-nelikymppisiksi mennessä he kaikki ovat kuuroja", Corralles sanoo.

Kulutustilastoissa on odotettavissa uusi piikki.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat