Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelisti varoittaa globalisaation jyräävän heikosti koulutetut

Ekonomisti Eric Maskinin mukaan vapaakaupan hyödyt ovat menneet lähes täysin koulutetuille työntekijöille

Talous
 
Tim Shaffer Reuters
Eric Maskin
Eric Maskin Kuva: Tim Shaffer Reuters

Kun vuosi vaihtuu seuraavan kerran, maailman talousintegraatio on saattanut ottaa valtavan loikan eteenpäin.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat neuvottelevat historian suurimmasta vapaakauppasopimuksesta. Yhdysvallat hieroo toista valtavaa sopimusta Tyynenmeren alueen yhdentoista maan kanssa. Sen lisäksi viisikymmentä maata on mukana uuden palvelukauppasopimuksen luomisessa.

Kuka?

Eric Maskin

 Syntyi 12. 12. 1950 New Yorkissa Yhdysvalloissa.

 Työskentelee Harvardin yliopiston taloustieteen professorina.

 Voitti Nobelin palkinnon vuonna 2007 yhdessä kahden muun kanssa. Palkittu työ käsittelee peliteoriaan liittyvää mekanismin suunnittelua.

 Kehittänyt globalisaatioteoriaansa yli kymmenen vuotta kollegansa Michael Kremerin kanssa.

Monien korville tämä on musiikkia, koska olemme tottuneet ajattelemaan vapaakaupasta ehdottoman myönteisesti. Nobel-palkittu ekonomisti Eric Maskin varoittaa kuitenkin sen varjopuolista.

"Meidän on oltava varovaisia, kun sanomme vapaakaupan olevan hyväksi."

Globalisaatio on kiistatta nostanut monia maita köyhyydestä, sanoo Maskin. Esimerkiksi Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa ja Meksikossa kansantuote henkeä kohden on kasvanut huimasti. Se on kuitenkin hyvin karkea mittari.

"Modernin globalisaation ongelma on se, että lähes kaikki hyödyt ovat menneet koulutetuille työntekijöille. Kouluttamattomille ihmisille globalisaatio on ollut tietyissä tapauksissa erittäin huono asia: heidän asemansa on vain heikentynyt", kertoo Maskin, Harvardin yliopiston professori.

Vapaakaupan ansiosta kaikkien maiden väliset tuloerot ovat pienentyneet mutta kehittyvien maiden sisäiset erot kasvaneet. Dramaattisin esimerkki tästä on Kiina, jossa tuloerot ovat räjähtäneet maan avattua rajansa kansainvälisille markkinoille.

Usein esitetyn näkemyksen mukaan epätasa-arvon kasvua pidetään globalisaation pakollisena sivuvaikutuksena, kun yhden työväestön osan tulot nousevat mutta muiden eivät.

Maskinin teorian mukaan prosessi on huomattavasti haitallisempi. Kun kehittyvän maan koulutetut työntekijät integroidaan maailmantalouteen, heistä tulee kovaa valuuttaa kansainvälisille yrityksille. Kysynnän kasvun myötä palkat nousevat.

Ennen globalisoitumista kehittyvän maan koulutettu työntekijä teki yhteistyötä saman maan kouluttamattoman tai heikosti koulutetun työntekijän kanssa. Tilanne hyödytti huonommin koulutettuja ja tuottavuudeltaan heikompia työntekijöitä, sanoo Maskin.

Globalisaation myötä kehittyvän maan koulutettu työntekijä alkaakin tekemään yhteistyötä rikkaan maan vielä paremmin koulutetun työntekijän kanssa. Kouluttamattomien tai heikosti koulutettujen työntekijöiden aiemmin kokemat tuottavuus- ja muut hyödyt häviävät. Samalla kysyntä heidän työlleen vähenee, mikä ajaa heidän palkkatasoaan alas. He jäävät irti globalisaatiokehityksestä.

Maskinin yli kymmenen vuotta kehittelemä teoria tutkii nimenomaan vapaakaupan vaikutusta kehittyviin maihin. Globalisaatio saattaa tietyissä tilanteissa johtaa epätasa-arvon kasvamiseen myös rikkaissa maissa, esimerkiksi palkkakilpailun vuoksi.

Jos Maskinin argumentti pitää paikkansa, se lyö loven brittiläisen ekonomistin David Ricardon vapaakauppateoriaan, joka on ollut käytössä 1800-luvun alusta asti. Ricardon niin sanotun suhteellisen edun periaatteen mukaan globalisaation olisi pitänyt johtaa epätasa-arvon vähenemiseen myös rikastuvien maiden sisällä.

Maskin sanoo Ricardon teorian olevan hyvä mutta vaativan päivittämistä aikaan, jolloin myös työmarkkinat ovat avautuneet. Maailman taloudellinen vuorovaikutus on muuttunut siitä, mitä se oli 1800- ja 1900-luvuilla.

Globalisaatiota ei voi pysäyttää, mutta sitä voi parantaa.

"Argumenttini ei ole vapaakaupan vastainen, koska jalkoihin jääneiden työntekijöiden koulutustasoa voi kasvattaa", Maskin pohtii ja mainitsee esimerkkinä Kambodžan, jossa kansalaisjärjestöt auttavat maanviljelijöitä modernin tekniikan käyttöönotossa.

Koulutus on Maskinin mukaan yksi syy myös siihen, miksi Latinalainen Amerikka on ainoana kehittyvänä alueena kyennyt vähentämään valtioidensa epätasa-arvoa sitten 1990-luvun.

Onnistumisista huolimatta ongelma on yhä valtava, satoja miljoonia työntekijöitä koskettava. Esimerkiksi Afrikassa liki 40 prosenttia aikuisista ei osaa lukea. Työnantajilla ei ole kylliksi kannustimia kouluttamiseen, joten valtioiden ja muiden tahojen on puututtava peliin.

"Markkinat eivät ratkaise tätä ongelmaa itsekseen", Maskin sanoo. Hän toivoo länsimailta sekä Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kaltaisilta instituutioilta kärsivällisyyttä.

"Olisi järkevää, että kehittyvien maiden annettaisiin kehittää inhimillistä pääomaansa, ennen kuin ne joutuvat kohtaamaan globaalin markkinatalouden koko voiman."

Vapaakaupasta annetaan julkisessa keskustelussa usein mairitteleva kuva. Sen tuoman hyödyn reunaehdoista ja mahdollisista ongelmista ei juuri puhuta.

"Mediaa ei tunneta nyansseistaan", Maskin naurahtaa. Sitten hän vakavoituu.

"Yksinkertaistukset eivät ole ainoastaan turhauttavia vaan myös vahingollisia."

Maskinin mukaan vapaakauppa on voimakas moottori muttei ratkaise kaikkia ongelmia vaan saattaa jopa pahentaa niitä.

"Puutteellinen ymmärrys globalisaation vaikutuksista voi johtaa vääriin odotuksiin ja sitä kautta voimakkaisiin vastareaktioihin. Monet voivat sanoa, että globalisaatio pitää torjua. Se olisi väärä viesti."

 

HS tapasi Maskinin viime vuoden loppupuolella Saksassa.

Paavo Teittinen HS
Lindau

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat