Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakentajat vaativat vauhtia Helsingin kaavoitukseen

Helsingin seudusta yritetään rakentaa koko maan taloutta kannatteleva metropoli. Ensin se pitää piirtää.

Talous
 
Mika Ranta HS
Kivinokan alueelle on haluttu jo pitkään kaavoittaa uusia asuinalueita. Aikeet ovat kariutuneet kesäasuntojen omistajien vastustukseen.
Kivinokan alueelle on haluttu jo pitkään kaavoittaa uusia asuinalueita. Aikeet ovat kariutuneet kesäasuntojen omistajien vastustukseen. Kuva: Mika Ranta HS

Täällä kelpaisi asua.

Näkymät ovat upeat, kun katsoo Helsingin Kivinokan niemeltä Vanhankaupunginselälle. Kivinokan sijainti on rauhaisa ja samalla keskeinen. Vieressä kulkevat Itäväylä ja metro.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ajattelee samoin: se on piirtänyt Kivinokkaan erilaisia asuinalueita enimmillään 12 000 ihmiselle.

Alueen kaavoitus kaatui kuitenkin kesällä kaupunginhallituksessa.

Helsingin kaavoitus herättää kuumia tunteita. Elinkeinoelämän ja monien asiantuntijoiden mielestä Helsinki osoittaa rakentamiseen liian vähän maata. Rivakampi kaavoitus auttaisi rakennusteollisuutta ja pitäisi kurissa asuntojen hintoja, jotka ovat karanneet Helsingissä monen palkansaajan ulottumattomiin.

Sama kritiikki koskee osittain koko pääkaupunkiseutua.

Kivinokan kaavoituksen tappoi demokratia.

Kivinokassa on noin neljäsataa kesämajaa. Niiden omistajat vastustivat tiukasti alueen kehittämistä ympärivuotiseksi asuinalueeksi.

Uudelle asuinalueelle olisi muuttanut viimeisen suunnitelman mukaan 6 000 ihmistä. He eivät tietenkään puolustaneet kaavoitusta, koska heidän henkilöllisyytensä ei ollut vielä tiedossa.

Lähistön asukkaiden nihkeä suhtautuminen on kaupunkikehityksen kesto-ongelma.

"Kaupungin suosituin paikka on 'jonnekin muualle'", sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava.

Rautava turhautui kesällä Kivinokka-päätökseen.

"Parasta rakennusmaata, mitä kaupungista löytyy."

Kivinokan alue olisi vastannut Helsingin asuntotarpeeseen yli vuoden ajaksi. Silti sen hylkäys oli kokonaiskuvassa vain pieni takaisku.

Kiivain valitusvirsi koskee kaavojen suunnittelua. Arvostelijat syyttävät kaavoja piirtävää kaupunkisuunnitteluvirastoa vääriin asioihin keskittymisestä.

Kaavoittajat korostavat kaupunkikuvaa ja arkkitehtuuria, kun rakennusteollisuus haluaisi paljon kaavoja nopeasti.

"Meidän kaavoitus- ja rakennuslainsäädäntömme on jäänyt jälkeen yhteiskunnan muutoksesta ja kaupungistumisesta parinkymmenen vuoden ajan", sanoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

"Maan sisäinen muutto on jatkunut, ja kaikkien selvitysten mukaan se jatkuu vielä ainakin 20–30 vuoden ajan. Jos suomalainen yhteiskunta ei pysty parempaan ja nopeampaan tonttituotantoon, siitä tulee tavattoman iso pullonkaula asumiseen."

Kaavoittajien pitäisi Pipatin mukaan "alkaa hengittää samaa ilmaa kuin muu yhteiskunta".

Elinkeinoelämän valtuuskunnan viimevuotisessa raportissa päädyttiin siihen tulokseen, että Suomen kolmitasoinen kaavajärjestelmä on puuroutunut. On yleiskaava, asemakaava ja rakennuslupa. Lisämausteena ovat muut vaadittavat luvat ja valitusprosessi. Järjestelmä hidastaa kaavoitusta ja tekee kaavamääräyksistä liian tiukkoja rakentajien makuun.

Professori Kauko Viitanen Aalto-yliopistosta näkee samoja ongelmia kuin raportti.

"Meidän kaavoitusjärjestelmämme on niin monipolvinen, että se hidastaa kokonaisuutta turhan paljon."

Viitanen arvioi, että Suomen järjestelmää leimaa viranomaisten suuri rooli. Systeemissä on yhtymäkohtia suunnitelmatalouteen.

"Meillä luotetaan voimakkaasti siihen, että yhteiskunta tietää, miten pitää olla. Suunnitellaan kaikki valmiiksi, ja muut lähtevät toteuttamaan näitä suunnitelmia. Seuraava kysymys voi olla, pitäisikö yhteiskunnan myös toteuttaa tämä kaikki."

Viitanen ei halua tyrmätä järjestelmää kovin suoraan, koska sitä on tutkittu vain vähän. Hän lähtisi muun muassa selvittämään, voisiko asemakaavan sisällyttää rakennuslupavaiheeseen, ehkä kaavoituslupana.

Kaavojen tekijät eivät tunnista ongelmaa.

"Järjestelmä on ihan hyvä", sanoo kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho.

"30 vuotta on naristu, että kaavoitus on hidasta ja tekee elämän vaikeaksi. En allekirjoita sitä. Se on vähän turhaa narinaa."

Aho muistuttaa, että Helsinki on kaavoituksen kannalta vaativin mahdollinen toimintaympäristö.

Kyse ei ole ainoastaan arkkitehtuurista vaan koko kaupungin kehityksestä. Pitää ottaa huomioon liikennejärjestelyt ja elinkeinoelämän edellytykset.

"Tämä on hieman vaativampaa kuin kaavoittaa jossain peltoa", Aho sanoo.

"Kaikki tahot eivät hahmota, miten paljon raakaa työtä liittyy kaavan syntymiseen. Meidän pitää olla varmoja, että siellä ei ole kompastuskiviä mistään tulokulmasta."

Helsingin kaupunki muistuttaa, että kaavoitettua maata on nykyisinkin mutta kukaan ei rakenna sinne. Rakentajat vastaavat, että sijainnilla on väliä. Sinne ei kannata rakentaa, minne ihmiset eivät halua muuttaa.

Kaavan eteneminen valmiiksi asuinalueeksi ei ole suoraviivaista. Pakkaa sekoittavat valitusten lisäksi talouden suhdanteet. Rakentajat haluaisivat, että tontteja olisi ylikaavoitettu sitä hetkeä varten, kun talous virkoaa ja asuntojen kysyntä kasvaa. Kiinni kurottavaa riittää.

Viime vuosikymmen oli Helsingin, Espoon ja Vantaan rakentamisessa synkkä. Kaikilla oli omat suurhankkeensa, jotka etenivät hitaasti: Helsingissä Vuosaaren satama, Espoossa länsimetro ja Vantaalla kehärata.

Hankkeiden jumitus hidasti asuntotuotantoa.

"Kun näitä kolmea odotettiin, ei ollut paljon vaihtoehtoja rakentamiselle", sanoo Kaupunkitutkimus TA:n toimitusjohtaja Seppo Laakso.

Rakentaminen hiipui koko vuosikymmenen. Sitten iski talouskriisi.

Yksi uhreista oli Kalasataman keskus. Rakennustyöt viivästyivät yksityishenkilön valituksen takia. Kun valitus oli käsitelty, talous oli syöksynyt niin, että rahoituksen kokoaminen oli muuttunut vaikeaksi. Nyt hanke on vihdoin pääsemässä käyntiin.

Kymmenen vuoden päästä Kivinokan kesämajoista voi ihailla Kalasataman satametristen tornitalojen siluettia. Korkean rakentamisen saama laajempi hyväksyntä on monen mielestä valopilkku tonttipulan keskellä.

Pohjimmiltaan asuntojen kaavoitus on rakentamisen sääntelyä. Sääntely taas nostaa asuntojen hintoja, sanoo Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Heidi Schauman.

"Suuri osa pitkäaikaisesta asuntojen hinnan noususta selittyy tarjonnalla. Kansainvälinen tutkimus ja kirjallisuus viittaavat vahvasti siihen, että näin on."

Sääntelyn puolesta puhuu se, että hyvinvointia ja asumisen laatua pyritään parantamaan. Se taas on Schaumanin mukaan erittäin vaikeaa. Mitä tiukemmin kaavoitetaan, sitä enemmän hinnat nousevat. Häviäjät on helppo löytää.

"Sairaanhoitaja tai lastentarhanopettaja ei oikein voi muuttaa tänne niillä palkoilla."

Pahimmillaan kaavoituksen pullonkaulat voisivat hidastaa Suomen talouskasvua asuntojen hinnannousun takia. Jos kaikki tulot menevät asumiseen, muuhun kulutukseen ei jää mitään.

Tilastokeskuksen mukaan asumisen hinnannousu on lisännyt pääkaupunkiseudulla asumismenoja. Toisaalta asuntojen hintojen noustessa kuluttajat voisivat kuluttaa enemmän ottamalla lainaa kertynyttä asuntovarallisuutta vastaan. Näin tehdään Yhdysvalloissa ja Ruotsissa mutta harvoin Suomessa.

Yksi asia on selvä. Maan puutteesta Suomen kaavoituksessa ei voi olla kyse. Niin harvaan on Suomi ja myös pääkaupunkiseutu vielä rakennettu.

Pääkaupunkiseudun "tonttipula" on takuuvarma vitsin aihe, kun sen kertoo ulkomaalaiselle Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Ilmasta näkee, että Helsinki on täynnä metsää, vaikka keskusta sijaitsee kaavoituksen kannalta vaikeassa niemennokassa.

Silti kaupunkisuunnitteluviraston johtaja Aho arvioi, ettei Helsingillä ole edessään yhtään helppoa kaavoitustehtävää. Uusi yleiskaava perustuu pitkälti täydennysrakentamiseen ja kaupunkibulevardeihin. Ne ovat monimutkaisia prosesseja.

Aho on kuitenkin elinkeinoelämän kanssa täysin samaa mieltä ainakin yhdestä asiasta.

"Jos Helsinki ei kasva, se on iso katastrofi koko kansantaloudelle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat