Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienmeijerit vaativat yli 40 miljoonaa korvauksia Valiolta

Valion mielestä kanteet ovat perusteettomia

Talous
 

Pienmeijerit Juustoportti, Maitokolmio, Maitomaa, Satamaito ja Ilmajoen osuusmeijeri vaativat Valiolta yhteensä 43,6 miljoonaa euroa korvauksia saalistushinnoittelun aiheuttamista vahingoista. Yritykset ovat jättäneet vahingonkorvauskanteet Helsingin käräjäoikeuteen.

Aiemmin kansainvälisen Arla Foodsin suomalainen tytäryhtiö Arla on jättänyt 58 miljoonan kanteen, joten Valion kilpailijoiden vaatimukset nousevat yli sadan miljoonan euron.

Vaatimukset perustuvat markkinaoikeuden kesäkuussa antamaan tuomioon, jonka mukaan Valio on syyllistynyt perusmaitojen markkinoilla saalistushinnoitteluun. Perusmaitoja ovat rasvaton maito, ykkösmaito, kevytmaito ja täysmaito.

Markkinaoikeus tuomitsi Valion kilpailulain rikkomuksesta 70 miljoonan euron seuraamusmaksuun eli sakkoon.

Valion toimitusjohtajan Annikka Hurmeen mielestä pienmeijereiden ja Arlan vaatimukset ovat perusteettomia. Valion mielestä markkinaoikeus teki viime kesänä väärän päätöksen, ja yhtiö on valittanut tuomiosta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kanteiden ajoitus – lopullista tuomiota ei ole vielä annettu – johtuu siitä, että meijerit eivät halua päästää asiaansa vanhenemaan. Pienmeijereiden kanteet on kirjoitettu Merilammen asianajotoimistossa. Arlaa edustaa Roshierin toimisto.

Pienmeijereiden vaatimukset jakautuvat siten, että Juustoportti haluaa 1,9 miljoonaa, Maitokolmio 12,1, Maitomaa 15,9, Satamaito 12,2 ja Ilmajoen osuusmeijeri 1,5 miljoonaa euroa.

Vaatimuksia perustellaan sillä, että Valio painoi perusmaitojen hinnat alas vuosina 2010–2012. Tavoitteena oli ensin häätää kilpailijat markkinoilta ja myöhemmin nostaa hinnat normaalille tasolle.

Asiakirjojen mukaan Valio olisi päässytkin päämääräänsä, jos kilpailuviranomainen ei olisi puuttunut peliin.

Yhden uhrin maitosota vaati, sillä Ilmajoen meijeri ajautui vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin ja joutui poistumaan markkinoilta. Meijeri myytiin Juustoportin tytäryhtiölle Juustoportti ILO Oy:lle. Toinen vaihtoehto olisi ollut hakeutua konkurssiin.

Ilmajoen osuusmeijerin kaaduttua Valion silloinen toimitusjohtaja Pekka Laaksonen otti yhteyttä Juustoportin ILO:n toimitusjohtajaan Timo Keski-Kasariin. Asiakirjojen mukaan Laaksonen ilmoitti Keski-Kasarille, että Valio haluaa osuuden ja hallituspaikan yhtiöstä. Tällä tavalla yhtiö olisi siirtynyt Valion valvontaan.

Haastehakemuksen mukaan Laaksonen viestitti, että jos vaatimukseen ei suostuta, olosuhteet muuttuvat jo valmiiksi huonoista "helvetiksi".

Maitosodan takia Juustoportti ILO:n tilanne meni niin vaikeaksi, että yritys ei saanut enää ulkopuolista rahoitusta ja Keski-Kasari joutui lainoittamaan yrityksen toimintaa henkilökohtaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat