Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkalainen ei hyväksy saksalaisten poliitikkojen europuheen ajoitusta

Yrittäjän mukaan toisen maan asioihin puuttuminen vaalien alla ei kuulu eurooppalaiseen demokratiaan

Talous
 
Benis Levis

Berliinissä asuva kreikkalainen Benis Levis ei pysty ymmärtämään Saksan hallituksen ajoitusta linjanmuutokselle, jonka mukaan Kreikan voisi pudottaa euroalueen ulkopuolelle.

Saksalainen Der Spiegel -lehti kirjoitti Angela Merkelin muuttaneen linjaansa siten, että jos vasemmistopuolue Syriza nousee valtaan, Kreikan ero euroalueesta on vaihtoehto.

"En voi hyväksyä sitä, että Saksa puuttuu toisen maan politiikkaan vaalien alla näin. Se sotii vastaan eurooppalaisen demokratian perinnettä", Levis sanoo.

Benis Levis, 41, on asunut perheineen kolme vuotta Saksassa.

Ateenassa hän oli vuosia talousministeriön virkamies. Kesään saakka hän työskenteli europarlamentissa kreikkalaisen mepin avustajana.

Muutama kuukausi sitten hän alkoi tuoda kreikkalaisia elintarvikkeita, kuten oliiveja, jugurttia, oliiviöljyä ja juustoja, Saksaan. Yritys välittää niitä parillekymmenelle berliiniläiselle herkkukaupalle ja myy niitä kauppahallissa Kreuzbergissä.

"Uskon, että saksalainen keskustelu Kreikan poistamisesta euroalueesta on suunnattu saksalaisille äänestäjille. Ehkä saksalaiset poliitikot vain haluavat kääntää hetkeksi huomion esimerkiksi Venäjän ja Ukrainan tilanteesta muualle", Levis pohtii ja muistuttaa samaan hengenvetoon esittävänsä valistuneita arvauksia.

Hän on varsin pettynyt Saksan sosiaalidemokraatteihin kuten talousministeri Sigmar Gabrieliin, joka lähti peesaamaan Merkeliä. Toisaalta maanantain aikana juuri demareiden rivit näyttivät hajoavan, ja monet heistä pitivät ajatusta Kreikan euroalueesta eroamisesta käsittämättömänä.

Kritiikkiä nousi myös konservatiivien riveistä. CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer totesi: "Meidän ei pitäisi esiintyä yliopettajina."

Levisin mukaan Kreikassa hyvin moni ajattelee, että ei voisi enää saksalaisten sanomiset vähempää kiinnostaa.

"Maan taloudella menee nyt niin huonosti, että on vaikea kuvitella, että voisi enää mennä huonommin."

Benis Levis katsoo suoraan silmiin ja sanoo: "Velkaa on niin paljon, että Kreikka tuskin pystyy sitä maksamaan."

Hän kuitenkin toivoo, että saksalaiset poliitikot pystyisivät näkemään Euroopassa muutakin kuin talouden hyvät ja pahat.

"Joskus Saksassa niin sanottu reaalipolitiikka jyrää kaiken muun. Välillä mielessä käy, missä on sellainen politiikka, jonka voimin Saksa itse aikanaan nousi."

Levisin nelihenkinen perhe viihtyy hyvin Berliinissä. Ateenassa monet ystävät vallannut apeus ja näköalattomuus ovat surullista nähtävää.

"Kukaan ei ole koskaan Berliinissä huomauttanut minulle mitään kreikkalaisuudestani. Viranomaiset todella auttavat yrityksen perustamisessa. Näkee, että täällä ymmärretään tulevien veroeurojen päälle."

Silti Levis kuvailee Saksassa asumista jonkinlaiseksi tunneliksi, jonka läpi täytyy kulkea.

"Toivomme, että läpi päästyämme asiat alkavat järjestyä Kreikassa ja voimme sitten palata", hän sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Levis ihmettelee saksalaisten puuttumista Kreikan asioihin.
Levis ihmettelee saksalaisten puuttumista Kreikan asioihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat