Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eron seuraukset olisivat arvaamattomat: Jättääkö Kreikka euron?

Saksan hallitus nosti eurosta eroamisen taas esiin. Eron seuraukset olisivat arvaamattomat.

Talous
 
Nordean analyytikko: Kreikan jatkettava sopeutusohjelmaa
Nordean analyytikko: Kreikan jatkettava sopeutusohjelmaa
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich uskoo, että ero Eurosta aiheuttaisi kaaoksen Kreikassa.

Todennäköisyys sille, että Kreikka eroaa eurosta, on runsaan kolmasosan luokkaa, arvioi Nordean analyytikko Jan von Gerich.

"Sanoisin, että se on selvästi todennäköisempää kuin monet ovat uskoneet", hän toteaa.

Tästä on kyse

 Kreikassa pidetään tammikuun lopulla parlamenttivaalit, joissa on kyselyjen mukaan vahvoilla vasemmistolainen Syriza-puolue.

 Puolue vastustaa tiukkaa talouskuria ja haluaa neuvotella uusiksi Kreikan velat.

 Talouskuri on ollut ehto Kreikan EU:lta ja IMF:ltä saamille hätälainoille, joita Suomikin on rahoittanut.

 Ristiriidan pelätään pahimmillaan johtavan Kreikan eroon eurosta.

Keskustelu mahdollisesta Kreikan mahdollisesta eroamisesta on leimahtanut ennenaikaisten vaalien takia. Mielipidekyselyjen mukaan vasemmistolainen, talouskuria vastustava Syriza-puolue on kolmen viikon kuluttua järjestettävissä vaaleissa vahvoilla.

Liekkejä nostatti viikonloppuna saksalainen Der Spiegel -lehti, jonka mukaan Saksan hallitus pitää Kreikan eroa "hallittavissa olevana".

Maanantaina Saksan valtiovarainministeriön tiedottaja vakuutti uutistoimisto Reutersin mukaan, että euroalueella on nykyisin käytössä välineitä, joiden ansiosta yhden valtion eron aiheuttama kriisi ei yhtä helposti leviäisi muihin euromaihin.

Euromaat ovat muun muassa perustaneet Euroopan rahoitusvakausmekanismin (EVM), joka voi antaa hätärahoitusta maksuvaikeuksissa oleville.

Olisiko EU siis nyt valmiimpi sulattamaan Kreikan irtautumisen kuin edellisen kriisin aikaan 2010–2012?

Periaatteessa kyllä, arvioivat asiantuntijat. Silti eron seuraukset olisivat arvaamattomat.

Ensinnäkin ero eurosta johtaisi siihen, että Kreikka ei pystyisi maksamaan takaisin lainojaan, uskoo valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikön tehtävästä eläkkeelle jäänyt Peter Nyberg.

"Kreikan pitäisi ottaa käyttöön toinen valuutta, joka nykyisen taloustilanteen huomioon ottaen devalvoituisi merkittävästi. Sen eurovelka nousisi pilviin, ja velkojen takaisinmaksu tulisi mahdottomaksi", hän sanoo.

Tosin ei Kreikka hänen mukaansa niitä tule maksamaan muutenkaan – vaikka lainaa antaneissa maissa poliitikkojen onkin vaikea myöntää tätä.

"Hyvin harva uskoo nyt, että Kreikka voisi maksaa ne takaisin."

Suomen talouteen Kreikka-lainojen tappioiden vaikutukset olisivat vähäiset, arvioi Nordean von Gerich. Suurin ongelma koko euroalueelle olisi Kreikan erosta seuraava poliittinen epävarmuus, joka on omiaan heikentämään talouskasvua.

"Se olisi yksi isku lisää Suomelle tässä taloustilanteessa", von Gerich toteaa.

Suuri kysymysmerkki on, miten Kreikka pärjäisi euron ulkopuolella. Jos sillä menisi hyvin, muiden maiden euroepäilijät saisivat vettä myllyynsä.

Brittiläisen EU-tutkimuslaitoksen CER:n (Centre for European Reform) pääekonomisti Christian Odendahl ennustaa, että eron aiheuttaman hetkellisen kriisin jälkeen Kreikka ehkä saisi talouskasvuunsa vauhtia joksikin aikaa. Kreikalla on kuitenkin hänestä liian paljon ongelmia, että kasvu olisi kestävää.

"Jopa väliaikainen talouskasvun kiihtyminen Kreikassa eron jälkeen olisi vaarallista Ranskalle ja Italialle", hän sanoo.

Louisa Gouliamaki / AFP
EU:n ja Kreikan liput myrskytaivasta vasten Ateenassa.
EU:n ja Kreikan liput myrskytaivasta vasten Ateenassa.

Tämän takia hän ei uskokaan, että Saksa oikeasti suhtautuisi Kreikan mahdolliseen eroon olankohautuksella. Spiegelin uutisen jälkeen saksalaispoliitikot molemmissa hallituspuolueissa hermostuivat ajatuksesta, että Kreikka voitaisiin päästää irtautumaan eurosta.

Heitot Kreikan erosta ovatkin sekä Odendahlin että Nybergin mielestä vain poliittista peliä. Siinä esitetään kovaa paitsi Saksan kotiyleisölle myös kreikkalaisille äänestäjille.

Nyberg ja Odendahl arvioivat, että lopulta Kreikka ja Saksa sekä muut euromaat ovat valmiita etsimään neuvotteluilla sopuratkaisun, vaikka Syriza nousisikin valtaan.

Sen paremmin Kreikka kuin Saksakaan eivät halua euroalueen hajoamista. Von Gerich sen sijaan arvelee muiden euromaiden kärsivällisyyden olevan käymässä vähiin, kun Kreikka jatkuvasti luistaa hätärahoituksensa ehdoista.

"Jos Kreikka itse ei halua uudistua, ei sitä voi eikä kannata enää tämän vahvemmin pakottaa", hän sanoo.

Yhtä mieltä kaikki ovat siitä, että tämä kriisi ei hetkessä hälvene. Vaalien jälkeen hallituksen kasaaminen voi olla tuskallista.

"Tulemme elämään epävakaassa poliittisessa tilanteessa jonkin aikaa", Odendahl muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat