Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutosverokorttien kysyntä vilkkaimmillaan

Kotiin tullutta verokorttia ei tarvitse enää toimittaa työnantajalle, paitsi jos haluaa siihen muutoksia

Talous
 

Uuteen, vuoden 2015 verokorttiin tehdään parhaillaan vilkkaasti muutoksia.

Muutosverokorttien kysyntä on jopa noin 20 000 päivässä, kertoo ylitarkastaja Kaj Hoffren Verohallinnosta. Vaikka verokorttiin voi tehdä muutoksia läpi vuoden, tahtoo se kasaantua vuoden alkuun.

Tästä on kyse

 Verokorttia ei ole vuoden 2014 alusta lähtien tarvinnut toimittaa työnantajalle, jos tämä on pyytänyt ennakonpidätystiedot Verohallinnolta sähköisesti.

 Yleensä työnantaja ilmoittaa työntekijälle, pitääkö työntekijän toimittaa kortti vai ei. Kaikki työnantajat eivät vielä ole suorasiirtomenettelyssä.

 Veroprosenttiin muutoksen haluava voi tehdä muutoksen verkossa, mutta muutosverokortti pitää toimittaa työnantajalle paperiversiona.

Kaikkiaan muutoksia tehdään noin 1,7 miljoonaa vuodessa.

Muutoksia aiheuttavat esimerkiksi työnantajan vaihtuminen, työttömyysjaksot sekä osa-aika- ja pätkätyöt, joiden takia tulot on alun perin arvioitu ylä- tai alakanttiin.

Verohallinto kehottaa kaikkia tarkistamaan veroprosentin perusteena olevat tulot ja vähennykset. Veroprosenttilaskurilla voi kokeilla, onko veroprosentti sopiva.

Muutokset verokorttiin voi tehdä verkossa, mutta muutettu verokortti pitää lisäksi tulostaa ja toimittaa työnantajalle. Sen voi myös tilata postitse kotiin tai suoraan työnantajalle.

Mikäli kotiin automaattisesti lähetettyyn vuoden 2015 verokorttiin ei ole tarvetta tehdä muutoksia, ei palkansaajan tarvitse toimittaa sitä enää erikseen työnantajalle.

Jo toista vuotta on voimassa käytäntö, jonka mukaan työnantaja on voinut etukäteen pyytää ennakonpidätystiedot Verohallinnosta sähköisesti. Työnantaja yleensä kertoo työntekijöille, onko suorasiirto käytössä vai tarvitaanko paperinen verokortti.

Hoffren arvioi, että jo valtaosa työnantajista on siirtynyt niin sanottuun suorasiirtomenettelyyn. Valtioneuvosto vahvisti asiaa koskevan muutoksen ennakonperintäasetukseen vuoden 2013 lopulla.

"Tarkkoja lukuja on hankala sanoa, koska yhdessä pyynnössä saattaa olla useita tapauksia, jotka koskevat esimerkiksi myös sivutuloja. Vuonna 2013 pyyntöjä tehtiin vajaat 20 000 ja vuosi sitten jo 27 000", Hoffren havainnollistaa.

Hoffrenin mukaan muun muassa valtio ja suurimmat yksityiset työnantajat ovat jo siirtyneet suorasiirtoon.

Sen sijaan kaikissa pienimmissä yrityksissä, joissa on vain muutama työntekijä, suorasiirto ei välttämättä ole käytössä, ja paperinen verokortti pitää työnantajalle yhä toimittaa.

Hoffrenin mukaan myös niiden palkansaajien, joiden työnantajat ovat tilanneet ennakonpidätystiedot sähköisesti, kannattaa säästää kotiin tulleet paperikortit. Se helpottaa toimintaa, jos joutuu työttömäksi tai vaihtaa työpaikkaa.

Verohallinto ryhtyi lähettämään vuoden 2015 verokortteja jo joulun alla.

Verokortin saavat kaikki yli 15-vuotiaat.

Yhteensä asiakkaita on 4,6 miljoonaa, joista 3,2 miljoonaa on palkansaajia ja 1,4 miljoonaa on eläkeläisiä.

Palkansaajista valtaosa on jo korttinsa saanut, ja eläkeläisetkin saavat omansa 14:nteen tammikuuta mennessä.

Uusi verokortti on voimassa helmikuun alusta lähtien. Tammikuussa toimitaan vielä vanhalla verokortilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat