Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalue vaipui deflaatioon

EKP:ltä odotetaan elvytystoimia

Talous
 

Euroalueen hinnat laskivat joulukuussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. Joulukuussa kuluttajahinnat laskivat euroalueella vuoden takaisesta 0,2 prosenttia.

Hintojen lasku lisää Euroopan keskuspankin painetta talouden elvytykseen.

Fakta

Deflaatio on peikko päättäjille

 Deflaatio tarkoittaa hintojen yleistä laskua. Se on siis inflaation eli hintojen nousun vastakohta.

 Deflaatio kertoo talouden heikosta tilasta. Pahimmillaan se johtaa synkkään kierteeseen, jos ihmiset viivyttävät ostopäätöksiään halpenevien tuotteiden toivossa.

 Euroalueen inflaatio on hidastunut pitkään. Joulukuussa inflaatio painui pakkaselle.

 Euroopan keskuspankin uskotaan ryhtyvän torjumaan deflaatiota elvytyksellä.

"Olen aivan varma, että elvytys tulee", sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Paljon pelätyn deflaation määritelmä ei ole yksiselitteinen. Usein deflaatioksi käsitetään hintojen yleinen lasku eli negatiivinen inflaatio, johon euroalue nyt on ajautunut. Jotkut ekonomistit käyttävät deflaatio-sanaa vain silloin, kun hintojen lasku on kärjistynyt kierteeksi. Deflaatiokierteessä hinnat laskevat ja talous supistuu, kun ihmiset lykkäävät ostopäätöksiään tulevaisuuteen entistä halvempia hintoja odottaen.

Kangasharjun mukaan Euroopan keskuspankin tähänastinen elvytys on ollut aivan liian pientä. Elvytyksen tasoa voidaan mitata keskuspankin taseella, joka on kutistunut runsaasti vuoden 2012 tasoista. Viimeaikaisilla toimilla taseen pieneneminen on hädin tuskin saatu käännettyä nousuun.

"Elvytyksen pitää saada markkinat uskomaan siihen, että se kasvattaa EKP:n tasetta 1 000 miljardilla eurolla. Näin se saataisiin takaisin vuoden 2012 tasolle", Kangasharju arvioi.

Euro on heikentynyt viime aikoina, koska odotukset keskuspankin setelikoneiden käynnistämisestä ovat niin vankat. Yhdellä eurolla sai keskiviikkona 1,18 dollaria eli euro oli heikoimmillaan yhdeksään vuoteen.

EKP voi päättää elvytyksestä tammikuun 22. päivän kokouksessa, joka pidetään juuri ennen Kreikan ennenaikaisia vaaleja. Vaalit luovat euroalueelle epävarmuutta, koska niiden voitosta kamppailee vasemmistolainen Syriza-puolue. Syriza suhtautuu kriittisesti Kreikan lainoittajien vaatimuksiin talouskurista.

Hollantilaisen Het Financieele Dagblad -lehden tietojen mukaan EKP harkitsee kolmea erilaista tapaa valtionvelkakirjojen ostamiseksi.

Ensimmäinen vaihtoehto on, että EKP ostaa eurovaltioiden velkakirjoja suhteessa niiden osuuteen keskuspankissa. Toinen vaihtoehto on se, että EKP keskittyy ostoissa vain vakavaraisiksi luokiteltujen maiden velkakirjoihin. Näin EKP painaisi niiden velkakirjojen korkoja kohti nollaa, minkä toivottaisiin siirtävän yksityisten sijoittajien kiinnostusta riskialttiimpien maiden velkakirjojen ostoon.

Kolmas vaihtoehto muistuttaa ensimmäistä, mutta siinä ostot tekisivät kansalliset keskuspankit, kuten Suomen Pankki. EKP ei vahvistanut vaihtoehtojen paikkansapitävyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat