Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Euroero olisi Kreikalle hyväksi"

Palkittu ekonomisti neuvoo, miten Kreikka voisi erota eurosta

Talous
 
Angelos Tzortzinis AFP
Ateenan pörssissä seurattiin keskiviikkona huolestuneina markkinoita. Kreikan valtion kymmenvuotisen lainan markkinakorko kipusi pitkästä aikaa yli 10 prosenttiin.
Ateenan pörssissä seurattiin keskiviikkona huolestuneina markkinoita. Kreikan valtion kymmenvuotisen lainan markkinakorko kipusi pitkästä aikaa yli 10 prosenttiin. Kuva: Angelos Tzortzinis AFP

Aiemmin tällä viikolla Euroopan unioni toisti virallisen kantansa, jonka mukaan Kreikka ei voi erota eurosta.

Brittiläinen ekonomisti Roger Bootle kuitenkin tietää, että Kreikka voi erota. Hän myös kertoo, miten ero pitäisi toteuttaa.

Bootle voitti pari vuotta sitten euroalueen turvallista purkamista käsittelevällä raportillaan 250 000 punnan eli 320 000 euron arvoisen Wolfson-talouspalkinnon.

Nyt raportti on taas ajankohtainen.

"Jos neuvoisin Kreikan hallitusta, sanoisin, että lähtekää eurosta. Tehkää se niin kiltisti kuin mahdollista, mutta tehkää se", Bootle sanoo HS:n haastattelussa.

Roger Bootle
Roger Bootle

Edellisen kerran Kreikan ero eurosta oli esillä vuonna 2012. Silloin tilanne laukesi, kun vasemmistopuolue Syriza ei noussut valtaan.

Nyt Syriza on taas lähellä valtaannousua ennenaikaisissa vaaleissa tammikuun lopussa. Puolue ei hyväksy ulkomaisten rahoittajien Kreikalta vaatimaa kulukuria vaan haluaisi neuvotella Kreikan velkoja pois.

Kreikan valtiontalous on nyt paremmassa kunnossa kuin edellisen erokriisin aikaan. Jos Kreikka laiminlöisi velkansa ja niiden maksuun kuluvat korot, sen budjetti olisi ylijäämäinen.

Edistyksestä huolimatta Kreikan velkataakka suhteessa bruttokansantuotteeseen on kasvanut. Maan taloudella menee "kauhistuttavan huonosti", kuten Bootle asian ilmaisee.

"Tässä on maa, joka on juossut koko ajan kovempaa ja mennyt silti taaksepäin", Bootle sanoo.

Jos Kreikka eroaa eurosta, se selviäisi omillaan nyt paljon paremmin kuin pari vuotta sitten, Bootle arvioi.

Siksi Kreikka voi panna neuvotteluissa ahtaalle euroalueen henkisen johtajan, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Myös Merkelin leirin neuvotteluasema on parempi. Rahoitusmarkkinat eivät ole menneet paniikkiin, vaikka Kreikan ero on noussut todelliseksi vaihtoehdoksi.

"Kreikkalaiset voivat pelata kätensä vahvasti ja pakottaa Merkelin kulmaan. Silloin Merkel voi sanoa, että menkää sitten", Bootle sanoo.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston salainen ryhmä teki vuonna 2012 suunnitelman Kreikan eron käytännön toteutuksesta.

Suunnitelman arkaluonteisuuden takia siitä ei koskaan luotu valmista asiakirjaa. Yhtään sähköpostia ei vaihdettu. Kreikkalaisille ei kerrottu. Virallisesti suunnitelmaa ei ollut olemassa.

Saksalaiset lehdet ovat viime aikoina kertoneet, että Saksan keskuspankilla on nyt suunnitelma Kreikan eron varalle.

Kreikan lähdössä suurin uhka euroalueelle olisi Bootlen mukaan onnistuminen.

"Todellinen vaara olisi, että alkujärkytyksen jälkeen kreikkalaiset toteaisivat, että tämähän oli hyvä juttu: Meillä ei ole enää velkaa eikä kukaan ole enää vahtimassa rahankäyttöämme. Olemme kilpailukykyisempiä ja vienti alkaa vetää vuoden tai parin päästä."

Se olisi isku palleaan niille Espanjan, Portugalin ja Italian poliitikoille, jotka yrittävät puhua kulukurin ja euroalueen sääntöjen puolesta. Euroalue nykyisellään voisi kaatua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat