Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Whatsapp yhdistää perheitä ja vähentää tekstiviestien suosiota

Pikaviestipalvelulla on noin 600 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Salmisen perhe vaihtaa kuulumiset Whatsappin ryhmäkeskustelussa nimeltä "Salmisen hyvikset".

Talous
 
Sabrina Bqain
Salmiset eli äiti Leea, tytär Ilmi ja poika Aleksi pitävät yhteyttä toisiinsa Whatsapp-sovelluksen avulla.
Salmiset eli äiti Leea, tytär Ilmi ja poika Aleksi pitävät yhteyttä toisiinsa Whatsapp-sovelluksen avulla. Kuva: Sabrina Bqain

Kun Salmisen perhe suunnittelee yhteistä lounasta, hoitavat he käytännönjärjestelyt Whatsappissa. Whatsapp on puhelimissa netin kautta toimiva pikaviestipalvelu. Tekstiviestien lisäksi sovelluksella voi lähettää kuvia, videoita ja äänitteitä.

Salmiset ottivat palvelun käyttöön perheen väliseen viestimiseen noin puoli vuotta sitten. Perheellä on oma ryhmäkeskustelu nimeltä "Salmisen hyvikset", johon kuuluu äiti, tytär ja kaksi poikaa.

Fakta

Whatsapp

 Whatsapp-pikaviestipalvelun perustivat yhdysvaltalaiset Brian Acton ja Jan Koum vuonna 2009.

 Palvelulla on nyt noin 600 miljoonaa aktiivista kuukausikäyttäjää.

 Helmikuussa 2014 yhteisöpalvelu Facebook osti Whatsappin noin 14,5 miljardilla eurolla. Yrityskauppa on Facebookin historian ylivoimaisesti suurin.

 Whatsappin liiketoiminta perustuu nykyään siihen, että se veloittaa käyttäjiltään ensimmäisen vuoden jälkeen 0,99 dollaria vuodessa.

"Näin joululomalla Espoossa revontulia ja olihan se nyt hienoa jakaa nopeasti kuva tilanteesta kaikille perheessä", perheen äiti Leea Salminen kuvailee.

Salmiset käyttävät palvelua nopeaan viestimiseen: missä kukin perheenjäsen menee, ehtisikö joku lounaalle ja mikä on tunnelma jonain tiettynä hetkenä.

"Käytännön asioiden sopiminen helpottuu ja tämän lisäksi jaamme tunnelmia kuvien kautta. Kuvan kautta voi kuvailla helposti, mitä jonain tiettynä hetkenä tapahtuu", perheen tytär Ilmi Salminen, 23, kertoo.

Leea Salmisen mukaan palvelu tuo avoimuutta perheen välisiin keskusteluihin.

"Kaikki saavat saman tiedon samaan aikaan, eikä synny hetkiä että joku jäisi ulkopuoliseksi. Viimeksi sovimme uudenvuoden lounaan ajankohdan."

Nyt perhe hyödyntää ryhmäkeskustelua päivittäin. Toinen perheen pojista, Aleksi Salminen, 25, kokee, että kynnys viestitellä perheen kanssa on pienempi, kun jokaisesta viestistä ei mene maksua.

"Olisi eri asia lähettää esimerkiksi kuvia tekstiviesteinä. Silloin sitä miettii, että onko tämä tarpeellista, mutta nyt perheen kanssa voi viestitellä niin paljon kuin jaksaa", Aleksi sanoo.

Whatsapp-palvelulla on jo yli 600 miljoonaa käyttäjää.

Viestin lähettäminen on maksutonta, ja tästä syystä se on vienyt käyttäjiä perinteisiltä tekstiviesteiltä. Vuonna 2012 datayhteyttä käyttävien tekstiviestipalvelujen käytön suosio ohitti normaalit tekstiviestit.

Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi arvioi, että perinteinen tekstiviesti on kuitenkin onnistunut pitämään hyvin pintansa.

"Odotimme paljon jyrkempää ja nopeampaa laskua. Mutta minkäänlaista suurta romahdusta ei ole tapahtunut. Perinteinen tekstiviesti tavoittaa kaikki puhelimet ja Whatsapp vain ne, joilla on palvelu. Tämä on yksi suuri syy."

Korven mukaan operaattorit eivät yritä rakentaa paketteja, jotka toimisivat pikaviestipalveluja vastaan.

"Kun pikaviestipalvelut saapuivat, ymmärsimme, että meidän ansaitsemisen lähteen täytyy muuttua. Ihmiset ovat ryhtyneet käyttämään viestintään liittymän datayhteyksiä, mikä sopii meille hyvin", Korpi sanoo.

Korpi alleviivaa, että nuoriso puhuu puhelimeen paljon aikaisempaa vähemmän.

"Viestittely on kasvanut räjähdysmäisesti. Sillä on korvattu perinteiset puhelut. Tämä on mielenkiintoinen kehitys ja seuraava hyvin suuri muutos", Korpi sanoo.

OP:n analyytikon Kimmo Stenvallin mukaan perinteisten tekstiviestien lähettämisen vähentyminen näkyy.

"Pohjoismaissa kuluttajien lähettämien perinteisten tekstiviestien määrä vähenee, mutta toistaiseksi sovellusten välisen liikenteen voimakas kasvu on pitänyt viestien kokonaisluvut lähellä aiempien vuosien tasoa", Stenvall sanoo.

"Operaattorit ovat viime vuodet rakennelleet liittymäpaketteja, joissa perinteiset tekstiviestit kuuluvat kuukausimaksuun. Alalla on ollut selvää jo vuosia, että perinteinen kappalepohjainen hinnoittelu on historiaa."

Stenvallin mukaan pikaviestipalvelut muuttavat viestintämaisemaa väistämättä.

"Snapchatin ja Whatsappin kaltaisia pikaviestipalveluja on useita ja nuoret vaihtavat sovelluksia nopeassa tahdissa. Operaattoreille näillä ei kuitenkaan ole enää niin paljon merkitystä kun liittymäpaketit ovat rajattomia."

Korpi arvioi, että Whatsappin ominaisuus viestitellä esimerkiksi kaikkien perheenjäsenien kanssa samaan aikaan on yksi suurimmista syistä sen suosioon.

"Paitsi perheet, myös erilaiset harrastusryhmät hyödyntävät näitä tehokkaasti. Esimerkiksi omassa lähipiirissäni harrastavien lasten vanhemmat käyttävät sovellusta lasten treenien yhteiskyydeistä sopimiseen. Tämä on tosi kätevää, kun samalla tieto siitä, kuka milloinkin kuskaa, tavoittaa myös lapset."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat