Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sachs kehuu ja varoittaa Pohjoismaita

Talous
 

"Google, Apple, Amazon, Microsoft, Starbucks. Ne ovat välttäneet veroja kierrättämällä rahansa, yleensä Euroopan kautta, Karibian veroparatiiseihin", Kööpenhaminassa vieraillut yhdysvaltalainen huippuekonomisti Jeffrey Sachs toteaa.

Sachsin suuri teesi on, että vaurauden liian epätasaisesta jakautumisesta seuraa yleensä ongelmia.

"Eikä yrityksiä pysäytetä, koska ne ovat poliittisesti niin mahtavia."

Sachsin mukaan Yhdysvallat on "korruptoitunut poliittinen järjestelmä", koska suuryritykset ja rikkaat pystyvät turvaamaan asemansa miljardien vaalirahoituksella.

"Ja sitä sitten kutsutaan demokratiaksi", Sachs arvostelee.

"Wall Streetin rahamarkkinarahastojen huippujohtajat tienaavat vuodessa miljardi dollaria ja maksavat silti alimpia veroja. Miten se on mahdollista? Siten, että poliitikot suojelevat heitä, koska he ovat suuria vaalirahoittajia."

Sachsin mukaan maailman 1 645 miljardöörin yhteensä 6 400 miljardin dollarin omaisuus on niin suuri, että sillä on makrotaloudellista merkitystä. Hänen mielestään superrikkaiden varoja pitäisi käyttää esimerkiksi kestävän kehityksen edistämiseen.

Sachsin mielestä politiikka toimii silloin, kun se pystyy tasaamaan talouden ja teknologian aiheuttamia ryppyjä yhteiskunnassa.

Yhdysvalloissa se korostaa ryppyjä, koska kampanjarahoitus tulee rikkailta.

"Teillä on täällä Skandinaviassa maailman parhaiten toimiva yhteiskunta. Älkää hävittäkö sitä."

Mutta on Skandinaviassakin vaurauden epätasaiseen jakoon liittyviä ongelmia.

"Ei voi olla laajojen palveluiden hyvinvointivaltioita, joiden rajat ovat täysin auki. On aivan selvää, että sinne halutaan köyhistä maista" Sachs sanoo.

"Siirtolaisuuskysymys on vaikea ja taloustieteessäkin ratkaisematon. Sitä pitäisi käsitellä globaalisti, koska yksittäiset valtiot eivät siihen pysty."

Annukka Oksanen
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat