Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etla ehdottaa irtisanomisten helpottamista

Suomen Yrittäjien vaaliohjelma siirtäisi valtaa työpaikoille

Talous
 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kaipaa työvoiman palkkaamiseen ja irtisanomiseen lisää joustoja. Etla esittää tuoreessa raportissaan työntekijöiden koeajan pidentämistä, henkilöperustaisten irtisanomisten helpottamista ja irtisanottujen takaisinottovelvoitteen poistamista.

Etla julkisti torstaina ehdotuksensa kevään 2015 vaaleissa valittavalle hallitukselle. Tutkimuslaitoksen perusviesti on se, että Suomen talous on kriisissä ja maan kilpailukykyä on parannettava, vaikka se tekeekin kipeää.

Julkisen talouden tasapainottamisessa pitää Etlan mukaan välttää leikkauksia niistä panostuksista, jotka tukevat parhaiten talouden kasvuedellytyksiä. Näitä ovat koulutus, tutkimus ja infrastruktuuri.

Parempi keino olisi Etlan mukaan monista indeksitarkistuksista luopuminen vuosina 2016–2019. Isoihin menoeriin, kuten eläkkeisiin, kohdistuvien indeksikorotusten poistamisella voitaisiin päästä jopa kahden miljardin euron säästöihin.

Julkisten palvelujen järjestämiseen Etla esittää piirikuntien luomista niitä tehtäviä varten, joihin valtio on liian iso ja kunnat liian pieniä. Piirikunnat olisivat Etlan mukaan demokraattisempia ja tehokkaampia kuin erilaiset kuntayhtymät.

Verotuksen muutoksilla Etla haluaisi kannustaa työvoimaa liikkuvuuteen ja yrityksiä investointeihin. Lähtökohdaksi verouudistukseen Etla suosittelee Hetemäen verotyöryhmän esityksiä.

Suomen Yrittäjät julkistivat keskiviikkona hallitusohjelmatavoitteensa, jossa se esittää toiveensa kevään eduskuntavaalien jälkeen aloittavalle hallitukselle. Tavoiteohjelman painopiste on työllisyyden edistämisessä.

Yrittäjien mukaan valta työmarkkinoiden uudistamisessa pitää olla maan hallituksella eikä järjestöillä.

Yrittäjät on työelämän järjestöistä pitkään suhtautunut nihkeimmin työmarkkinoita koskeviin yleissitoviin sopimuksiin.

"Työehdoista pitää pystyä sopimaan työpaikoilla paljon laajemmin kuin nyt. Se auttaa luomaan uusia työpaikkoja ja välttämään lomautuksia ja irtisanomisia", Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo tiedotteessa.

Yrittäjät myös haluaa, että ensimmäisen työntekijän palkkaamista yritykseen helpotetaan. Keinoiksi järjestö esittää oppisopimuskoulutuksen uudistamista ja uutta koulutussopimusta, jonka ajatuksena on tutkinnon suorittaminen työpaikalla oppimiseen painottuen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat