Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippuekonomisti HS-haastattelussa: "Eurooppa tuhlaa aikaansa Kreikkaan"

Eurooppa on käpertynyt itseensä, arvioi yhdysvaltalainen huippuekonomisti Jeffrey Sachs

Talous
 
Nicholas Roberts Reuters
Huippuekonomisti Jeffrey Sachs on neuvonut lukuisia hallituksia talouskriisien hoitamisessa. "Kreikka tarvitsee uuden alun puhtaalta pöydältä", Sachs arvioi Helsingin Sanomille.
Huippuekonomisti Jeffrey Sachs on neuvonut lukuisia hallituksia talouskriisien hoitamisessa. "Kreikka tarvitsee uuden alun puhtaalta pöydältä", Sachs arvioi Helsingin Sanomille. Kuva: Nicholas Roberts Reuters

"Oli todella masentavaa nähdä Kreikka taas otsikoissa", yhdysvaltalainen huippuekonomisti Jeffrey Sachs sanoi torstaina Kööpenhaminassa.

Sachs on monien muiden tapaan lukenut uutiset, joissa pohditaan euroalueen murheenkryynin Kreikan mahdollista eroa eurosta.

Kuka

Jeffrey Sachs

 The New York Times -lehti on tituleerannut Jeffrey Sachsia (s. 1954) maailman vaikutusvaltaisimmaksi ekonomistiksi.

 Sachs nimitettiin Harvardin yliopiston professoriksi vain 28-vuotiaana. Kansainvälistä mainetta hän on kerännyt neuvomalla lukuisia hallituksia talouskriiseissä.

 Nykyään Sachs johtaa Columbian yliopiston Earth-instituuttia ja toimii muun muassa YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin erikoisneuvonantajana.

 Sachs kiertää ahkerasti maailmaa puhumassa kestävän kehityksen puolesta ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisen tärkeydestä.

Sachsin mukaan Euroopan vuosikausien askartelu Kreikan velkaongelmien kanssa on "ajan tuhlausta".

"Kreikka tarvitsee uuden alun puhtaalta pöydältä", Sachs sanoi Helsingin Sanomien ja tanskalaisen Politiken-lehden yhteishaastattelussa.

Sachs kannattaa velkahelpotuksia. "Saksa sai paljon velkahelpotuksia toisen maailmansodan jälkeen. Ei siksi, että se olisi toiminut hienosti sodassa, vaan siksi, että se tarvitsi uuden alun", Sachs sanoi.

Hänen mielestään erityisesti Saksa, mutta myös muu Eurooppa ovat tehneet virheen siinä, etteivät ole miettineet Kreikalle "kokonaisvaltaista pakettiratkaisua" muutaman vuoden helpotusten ja väliaikaisratkaisujen sijaan.

"Olen ollut näissä hommissa 35 vuotta. Tavanomaiseen rahoitusmarkkinoiden toimintaan kuuluu, että joskus velkoja pitää antaa anteeksi. Näin, jos ollaan ajautumassa äärimmäisiin sosiaalisiin ja taloudellisiin häiriöihin."

Finanssikriisiä seuranneessa elvytyskeskustelussa Sachs on edustanut näkemystä, jonka mukaan elvyttää pitää, muttei velkarahalla. Hänen mielestään esimerkiksi amerikkalaiset voisivat maksaa lisää veroja.

Kreikassa elvytys taas toteutuisi velkahelpotusten kautta, koska veronkiristykset eivät toimi lamassa.

Artikkeliin liittyvät

Sachsille eurooppalaisten Kreikka-vatulointi on myös malliesimerkki siitä, miksi asiat maailmassa eivät hoidu kuntoon: poliitikkojen kaikki aika kuluu kiireisten asioiden, kreikkojen, ukrainojen, syyrioiden kanssa painiskeluun ja äärimmäisen olennaiset, hitaasti kehittyvät ongelmat jäävät hoitamatta.

Euroopan käpertyminen velka- ja talousongelmiensa ympärille ei ole haitaksi vain Euroopalle, vaan koko maailmalle.

Sachs arvioi, että Eurooppa olisi muulle maailmalle hyvä malli ja kannustaja onnistuneesta yhteiskunnasta ja kestävän kehityksen tavoittelusta.

Maailma on vaarallisella kurssilla kohti ylikansoitusta ja ympäristökatastrofia, Sachs sanoo. 2015 on ratkaiseva vuosi: jos kansainvälinen yhteisö pääsee sopuun kestävän kehityksen rahoituskonferenssissa Addis Abebassa heinäkuussa, jos YK:n vuodelle 2015 asetettujen vuosituhattavoitteiden vaihtaminen kestävän kehityksen tavoitteisiin onnistuu syyskuussa New Yorkissa ja jos Pariisissa saadaan aikaan kansainvälinen ilmastosopimus joulukuussa, suunta saadaan käännettyä.

"Mutta tämä on ainutkertainen mahdollisuus. Kööpenhaminassa varmasti muistetaan, miten ilmastokokous epäonnistui täällä 2009. Ei ole uskottavaa, että Pariisin joulukuisen kokouksen jälkeen enää yritettäisiin uudestaan", Sachs arvioi.

Sachs ei usko, että esimerkiksi kestävän kehityksen tavoitteisiin sitoutuminen olisi ihmelääke maailmalle, mutta se saisi aikaan käännöksen.

"On täysin realistista, että äärimmäinen köyhyys poistetaan maailmasta." Köyhyyden poistaminen on YK:n kestävän kehityksen tavoitteista ensimmäinen.

Sachs esitteli näkemyksiään pohjoismaisille rahoitusalan ammattilaisille Skagen Funds -rahastoyhtiön konferenssissa. Hänen mielestään rahoitusmarkkinoilla on avainrooli kehityksen kääntämisessä.

"Iso osa rahoitusmarkkinoista on keskittynyt käymään nanosekuntikauppaa sen sijaan, että se keskittyisi oikeaan tehtäväänsä eli ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen pyrkivien projektien rahoittamiseen", Sachs suomi.

Hänen mukaansa rahoitusmarkkinat ovat 20 viime vuoden aikana irronneet muusta taloudesta. Sachsin mielestä pitkän aikavälin säästöjen eli esimerkiksi eläkerahojen käyttämisessä "nanosekuntien kauppoihin" voitontavoittelun hurmassa ei ole järkeä.

Sachsilta kysyttiin, miten hän näkee rahoitusmarkkinoiden tulevaisuuden.

"Riippuu siitä, mitä rahoitatte", Sachs kuittasi ja kannusti eläke- ja yksityisiä rahastoja tarttumaan hankkeisiin, jotka auttavat maailmaa pääsemään eroon fossiilisista polttoaineista.

Annukka Oksanen
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat