Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouskriisi jo pidempi kuin 1990-luvulla

Työllisyys on nyt pysynyt kohtuullisena, mutta teollisuuden tuottavuuden paraneminen on päättynyt

Talous
 
Kai Tirkkonen
Heinäkuussa Broadcom ilmoitti lopettavansa modeemiliiketoiminnan Suomessa, ja yli 400 henkilöä irtisanottiin Oulussa. Kuvassa Broadcomin työntekijät Pekka Kotila (vas.), Jouni Hokajärvi ja Mika Holappa.
Heinäkuussa Broadcom ilmoitti lopettavansa modeemiliiketoiminnan Suomessa, ja yli 400 henkilöä irtisanottiin Oulussa. Kuvassa Broadcomin työntekijät Pekka Kotila (vas.), Jouni Hokajärvi ja Mika Holappa. Kuva: Kai Tirkkonen

Suomen meneillään oleva taloudellinen kriisi on monin tavoin jopa pahempi kuin syvä lama, joka koettiin 1990-luvun alussa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja ja ekonomisti Vesa Vihriälä sanoo, että mittasuhteiltaan näitä kahta kriisiä voi hyvinkin verrata toisiinsa.

Artikkeliin liittyvät

Kummassakin tapauksessa kansantalouden tuotanto eli bkt on romahtanut toisiinsa verrattavilla luvuilla. Velkaantuminen suhteessa bkt:hen on kummallakin kertaa ylittänyt 60 prosenttia.

"Silti on vaikea sanoa, kumpi näistä kriiseistä on pahempi. Arvio riippuu siitä, mitä asioita haluaa painottaa", Vihriälä sanoo.

Yksi asia, joka painaa runsaan kahden vuosikymmenen takaisen laman nykyistä raskaammaksi on työllisyyden ja työttömyyden kehitys. Tällä kertaa työttömyys ei ole päässyt ryöstäytymään läheskään yhtä pahaksi kuin silloin.

"Työttömyyden perintö tuntui silloin pitkään ja oli raskas hoidettavaksi. Tässä mielessä ollaan nyt paljon paremmassa tilanteessa."

Nyt työttömyysaste on noussut 8,5 prosenttiin. Työllisyysaste eli työssä olevien osuus työvoimasta on edelleen 69 prosenttia. Vuonna 1994, ennen nousun alkamista, vastaavat luvut olivat eri tasolla, 17 prosenttia ja 60 prosenttia.

Toisaalta on kaksi olennaista asiaa, jotka ovat Vihriälän mukaan huonommalla tolalla kuin silloin.

Heikentynyt hintakilpailukyky oli silloin helpompi palauttaa, koska maltillisten palkkasopimusten lisäksi oli käytössä myös oman valuutan devalvoiminen. Nyt on vain palkkamaltti, mikä tekee toipumisen hitaaksi verrattuna 1990-lukuun.

Lisäksi Suomea kohtasi silloin "onnenkantamoinen", Nokia, jonka nousu alkoi olla näkyvissä vuoden 1995 paikkeilla. Nyt vastaavaa ei ole tarjolla.

Seurauksena on, että kansantuotteen toipuminen romahduksesta kestääkin nyt kauemmin kuin 1990-luvulla.

Jos taantumien jälkeisiä bkt-käyriä vertaillaan, havaitaan, että bkt lähti lupaavaan nousuun vuonna 2010, mutta vuonna 2012 se kääntyi jälleen alaspäin.

1990-luvun laman jälkeinen alamäki oli aluksi pidempi, mutta nousu oli alettuaan nopea. Bkt saavutti kuudessa vuodessa aiemman huipun, joka tällä kertaa on jäänyt saavuttamatta toistaiseksi.

Kriisit poikkeavatkin siten, että parikymmentä vuotta sitten tuotannon laskun takana oli työllisten määrän väheneminen, mutta nyt selittäjänä on teollisuuden tuottavuuden heikkeneminen, Vihriälä selvittää.

Tilaston mukaan työn tuottavuus parani tasaisesti aina vuoteen 2008, mutta notkahti laskuun sen jälkeen.

Kun tilanne on vaikea, tarvitaan paljon lääkkeitä. Etla esitteli torstaina laajan selvityksen toimista, joihin tulevan hallituksen tulisi ryhtyä tuottavuuden parantamiseksi ja taloustilanteen kääntämiseksi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas yhtyy monin paikoin Etlan analyysiin kahden suuren taantuman eroista ja samanlaisuuksista.

Hän tosin painottaa enemmän työllisyyskehityksen eroa.

"Työllisten lukumäärä väheni silloin, 1990-luvun alussa, lähes puolella miljoonalla ihmisellä eli valtavasti. Nyt on selvitty noin 100 000 hengen vähennyksellä."

Työttömyysongelma hoidettiin parikymmentä vuoitta sitten pitkälti työttömyysputkella, johon ihmiset saattoivat siirtyä jo 53-vuotiaina. Monet eivät enää työllistyneet sen jälkeen.

"Siitä jäi pitkä taakka julkiselle taloudelle. Nyt ollaan helpommassa tilanteessa."

Taantumiin johtaneita tapahtumia kannattaa Ilmakunnaan mielestä tarkastella huolellisesti. Molempia edelsivät vuosien jaksot, jotka muistuttavat hyvin paljon toisiaan.

Kansantalous alkoi käydä ylikierroksilla, velkaantuneisuus ja varallisuusarvot kasvoivat, mutta merkkejä ei havaittu.

"Etenkin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella olisi kaivattu selvästi kireämpää finanssipolitiikkaa", Ilmakunnas sanoo.

Heidi Piiroinen HS
Paltamolainen sähköliike lopetti toimintansa vuosi sitten.
Paltamolainen sähköliike lopetti toimintansa vuosi sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat