Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalin eläkeveroetuus on poikkeus – keskustelu Suomen verosopimuksista kummastuttaa

Espanja ja Ranska verottavat muuttaneita kuten omia kansalaisiaan. Espanjassa verotus on kiristynyt.

Talous
 

Välimeren maiden olot hyvin tuntevia kummastuttaa viimeaikainen keskustelu verosopimusten tuottamista veroetuuksista näihin maihin muuttaville suomalaisille.

"Eläkkeiden ja muiden tulojen verotus on Espanjassa jonkin verran kevyempää kuin Suomessa. Etu ei kuitenkaan ole niin suuri, että se houkuttaisi suomalaisia veropakolaisuuteen", sanoo Espanjassa ilmestyvien Olé- ja Suomalainen Espanjassa -lehtien päätoimittaja Katia Westerdahl.

"Verotus ei ratkaissut muuttoa Espanjaan"

Espanjassa vaimonsa kanssa asuva Arto Paalanne kuvattiin viime kesänä Helsingissä, kun hän tuli Suomeen kesän viettoon.
Hän

Hän on asunut Espanjan Aurinkorannikolla 30 vuotta.

Westerdahlia ihmetyttää keskustelun sävy Suomessa.

"On annettu ymmärtää, että eläkeläisten siirtyminen Espanjaan tai Portugaliin olisi isokin asia Suomen valtion verotulojen kannalta, vaikka sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä."

Suomen ja Portugalin verosopimukseen nojaten Portugali on päättänyt jättää verottamatta yksityisen sektorin eläkkeet kymmenen ensimmäisen vuoden aikana, jos suomalainen muuttaa asumaan Portugaliin.

Portugali ei kuitenkaan ole ainoa maa, jonka kanssa Suomella on verosopimuksia.

Verosopimukset Suomella on myös Espanjan ja Ranskan kanssa. Nämä maat eivät ole lähteneet nollaverotukseen, vaan verottavat muuttaneiden eläkkeitä ja muita tuloja samalla tavalla kuin omien kansalaistensa.

Finanssineuvos Antero Toivainen valtionvarainministeriöstä sanoo, että verosopimusten tarkoitus on ensisijaisesti estää asuinmaata vaihtavan kaksinkertainen verotus. Toinen tavoite on varmistaa, että kukaan ei säästy kokonaan verotukselta, vaan verotus tehdään joko asuinmaassa tai tulojen lähdemaassa.

Toivaisen mukaan asia on tullut näkyvästi esiin siksi, että Portugali lähti eläkkeiden nollaverotukseen. "Tämä on poikkeuksellista, eikä tällaiseen ole näillä sopimuksilla pyritty."

Espanjan tavoin Ranska verottaa muuttaneita samaan tapaan kuin omia kansalaisiaan.

Varakkaiden eläkeläisten suosima Florida ei myöskään tuota muuttaneelle veroetuja. Verot kantaa Suomen valtio.

Espanjassa ilmestyvien suomalaislehtien päätoimittaja Westerdahl arvioi, että noin 3 000 eläkeläistä on muuttanut pysyvästi kirjansa Espanjaan, eli he ovat siirtyneet espanjalaisen verotuksen ja sosiaaliturvan piiriin.

Valtaosa niistä, jotka oleskelevat Espanjassa pidempiä aikoja lähinnä Suomen talvikaudella, on pysynyt verotettavana Suomessa ja heitä verotetaan Suomen verolakien mukaan.

Westerdahl arvioi, että tällaisia Espanjassa talvehtivia saattaa olla 15 000–20 000. He sukkuloivat kahden maan välillä. Moni omistaa asunnon Espanjassa.

Jos vuositulot jäävät alle 12 000 euron, ne ovat Espanjassa verottomia.

Muuten verotuksen taso vaihtelee johtuen vähennyksistä ja hyvityksistä.

"Viime vuosina kaiken kaikkiaan verotus on Espanjassa kiristynyt. Ja jos tulot ovat isot, niistä joutuu Espanjassakin maksamaan melko paljon veroa.", Westerdahl sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat