Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy halpeni alle 50 dollariin barrelilta

Viimeksi öljy on ollut Reutersin mukaan yhtä edullista keväällä 2009

Talous
 

Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaäöljyn hinta halpeni uutistoimisto Reutersin mukaan 49,9 dollariin barrelia kohti illalla Suomen aikaa.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Brent-viitelaadun raakaöljyn hinta barellia kohti oli Reutersin mukaan perjantaina runsaan dollarin edullisempi kuin torstaina. Viimeksi Brent-viiteladun raakaöljy on ollut Reutersin mukaan yhtä edullista lähes kuusi vuotta sitten huhtikuussa 2009.

Raakaöljyn halpenminen johtuu siitä, että öljyn tarjonta on kysyntää suurempaa.

Öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestö Opec on torjunut tuotannon rajoitukset maailman suurimman öljynviejävaltio Saudi-Arabian vaatimuksesta.

Jos Saudi-Arabia supistaisi öljyntuotantoaan, seuraisi siitä öljyn kallistuminen tarjonnan vähetessä.

Varainhoitoyhtiö Jefferiesin öljykauppaan erikoistuneen johtajan Joseph Posilliconin mukaan öljyn halpenemiseen ei ole yksittäistä syytä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yksi syy öljyn halpenemiseen oli todennäköisesti sijoittajien levottomuus Yhdysvaltojen uusien työllisyystietojen takia.

"Kun keskustellaan siitä, kuinka paljon hinta voi halventua, minun arvostamani ihmiset arvioivat, että hinta voi vajota 35 dollariin barrelilta", Posillico sanoi uutistoimisto Reutersille.

Öljyn halpeneminen on aiheuttanut vaikeuksia lukuisille valtioille, joiden kansantalous nojaa öljynvientiin. Öljyn halpeneminen supistaa niiden öljykaupan tuloja dollareissa.

Suuria vaikeuksia öljyn halpeneminen on aiheuttanut esimerkiksi Venäjälle. Venäjän rupla on heikentynyt voimakkaasti suhteessa dollariin sitä mukaan kuin raakaöljy on halventunut.

Venäjän valtion tuloista karkeasti puolet tulee öljyn ja kaasun tuotanto- ja vientiveroista.

Raakaöljyn viitelaatu määrittelee, kuinka tiheää raakaöljy on 15,6 celciusasteen lämpötilassa ja mikä on öljyn rikkipitoisuus.

Kevyet ja vähärikkiset raakaöljyt, joista yksi on Brent, ovat kalliimpia kuin raskaammat ja rikkipitoisemmat raakaöljyt. Mitä raskaampaa ja runsasrikkisempää raakaöljy on, sitä enemmän se edellyttää jalostamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat