Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velka on rahoitusmarkkinoiden ytimessä

Talous
 

Se oli olemassa jo ennen rahaa. Kaikki sitä ovat antaneet tai ottaneet. Tämä ja kaksi seuraavaa kolumniani ovat lyhyt johdatus velkaan, joka on tiettävästi maailman vanhin sijoitusinstrumenttiin.

Pankista otettuna velka on jokaiselle tuttu. Pankissa velalle neuvotellaan korko ja takaisinmaksuaikataulu. Vähän sen jälkeen rahat siirtyvät tilille ja niitä voi alkaa käyttää.

Kuluttajat hakevat lainaa tyypillisesti isoihin investointeihin, asuntoon, autoon tai remonttiin. Niin tekevät yritykset ja valtiotkin. Pankin lisäksi ne voivat hakea lainaa myös markkinoilta eli sijoittajilta.

Miksei yritys tyydy pankkiin? Joskus laina on niin iso, ettei yksittäinen pankki pysty tai halua sellaista antaa. Jos velkojia on vain yksi, yritys voi ajatella, että se tulee liian riippuvaiseksi velkojasta. Tai yritys ajattelee, että se saa markkinoilta lainaa edullisemmin kuin pankista.

Kun yritys hankkii lainaa markkinoilta, se laatii sijoittajille ehdotuksen tarvitsemastaan lainasta. Finanssikielellä yritys laskee liikkeelle joukkovelkakirjalainan.

Ehdotuksessaan yritys kertoo, kuinka pitkäksi aikaa se tarvitsee lainaa, millaista korkoa se lainasta haluaa maksaa ja kuinka paljon se lyhentää lainaa vuosittain.

Sijoittajat ostavat yrityksen velkakirjoja, jos he arvioivat saavansa lainasta riittävän tuoton pääomalleen. Samalla sijoittaja toteuttaa rahoitusmarkkinoiden perimmäistä tehtävää eli rahoittaa jonkin muun toimintaa.

Kun lukee uutisia spekulanteista, petoksista ja finanssikriisistä, on helppo lipsua ajattelemaan, että rahoitusmarkkinoissa on kyse vain pahansuovasta ahneudesta. Yhteiskunnan kannalta rahoitusmarkkinoiden elintärkeä tehtävä on kuitenkin toimittaa pääomaa tehokkaasti sitä tarvitseville.

Miksi sijoittaja ostaisi velkakirjoja eikä pelkästään osakkeita?

Osakesijoituksen tuotto on epävarmempi sikäli, ettei sijoittaja saa etukäteen tietää osingon suuruutta eikä sitä, miten osakkeen hinta kehittyy.

Velkakirjassa sijoittaja sen sijaan tietää, kuinka paljon velallinen maksaa hänelle takaisin vuodessa ja milloin hän lopulta saa koko velaksi antamansa summan takaisin. Siksi velkapapereita kutsutaan kiinteätuottoisiksi arvopapereiksi.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat