Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikko palkkakehitys varjosti USA:n työllisyyslukuja

Osakkeet halpenivat ja dollari heikkeni ristiriitaisten työllisyystietojen seurauksena

Talous
 
Justin Sullivan AFP
Yhdysvalloissa useat yritykset ovat alkaneet palkata työntekijöitä. Marraskuussa autojen varaosaliike Kaliforniassa ilmoitti hakevansa uusia työntekijöitä.
Yhdysvalloissa useat yritykset ovat alkaneet palkata työntekijöitä. Marraskuussa autojen varaosaliike Kaliforniassa ilmoitti hakevansa uusia työntekijöitä. Kuva: Justin Sullivan AFP

Yhdysvaltain taloudesta kuului perjantaina ristiriitaisia uutisia. Työllisten määrä maatalouden ulkopuolella lisääntyi joulukuussa 252 000 ihmisellä. Lisäys ylitti uutistoimisto Reutersin ekonomistikyselyn arvion. Toisaalta palkkakehityksestä ja työllisyysasteesta saadut tiedot olivat heikkoja.

Joulukuu oli yhdestoista peräkkäinen kuukausi, jolloin työllisten määrä lisääntyi yli 200 000:lla. Työttömyysaste supistui joulukuussa 5,6 prosenttiin, mikä on 0,2 prosenttiyksikköä pienempi kuin marraskuussa. Työttömyysaste on ollut viimeksi yhtä pieni 6,5 vuotta sitten.

Yhdysvaltain talouden kasvuvauhti oli heinä–syyskuussa viisi prosenttia, mikä oli nopeinta yhteentoista vuoteen.

Vahvasta kehityksestä huolimatta osakkeet halpenivat perjantaina. Laaja S&P 500 -osakeindeksi oli kaupankäynnin viime hetkillä heikentynyt 0,8 prosentia. Myös dollarin ulkoinen arvo suhteessa euroon heikkeni.

Yksityisten yritysten työntekijöiden keskimääräiset tulot tuntia kohti supistuivat joulukuussa. Tulot ovat kasvaneet vuoden aikana vain hieman enemmän kuin inflaatio. Ostovoima polkee siis lähes paikallaan, mikä haittaa kulutuskysyntää.

Markkinoiden reaktio kertoo analyytikkojen mukaan siitä, että sijoittajat uskovat heikon palkkakehityksen hillitsevän Yhdysvaltain keskuspankin tulevia koronnostoja. Keskuspankki on antanut ymmärtää, että korkoja on määrä nostaa kuluvana vuonna aikaisintaan huhtikuun jälkeen.

"Uusien työpaikkojen luominen on yksi asia, mutta palkkakehitys taas aivan toinen. Palkkojen heikkeneminen marraskuusta ja niiden 1,7 prosentin vuotuinen nousu eivät yksinkertaisesti riitä kannattelemaan Yhdysvaltain taloutta", sanoi Janus Capital -sijoitusyhtiön rahastoa hallinnoiva Bill Gross uutistoimisto Bloombergille.

Finanssiyhtiö BTIG:n päästrategi Dan Greenhaus puolestaan sanoi sanomalehtei The Wall Street Journalille (WSJ), että perjantain työllisyyslukuja "ei yksinkertaisesti voida pitää positiivisina, uusien työpaikkojen määrästä huolimatta, jos palkkakehitys ei ala kiihtyä".

Työllisyysaste supistui joulukuussa muutaman prosentin kymmeneksen 62,7 prosenttiin. Ekonomisten mukaan työttömyysasteen supistuminen johtui osittain siitä, että yhä useampi työtön työnhakija poistui työvoimasta.

Reutersin haastattelemat ekonomistit uskovat, että vahvat työllisyysluvut alkavat pian näkyä palkkakehityksessä ja sen myötä inflaatio-odotuksissa. Keskuspankin ekonomistit arvioivat, että pitkällä aikavälillä työttömyysaste voi asettua 5,2–5,5 prosenttiin ilman, että inflaatiovauhti kiihtyy yli keskuspankin hintavakaustavoitteen.

"Ainoa asia millä on nyt merkitystä on se, että jos työllisyyskehitys pysyy lähelläkään nykyistä vauhtiaan, keskuspankin on erittäin pian kohdattava sen asettamia rajoja hipova työttömyysaste", sanoi Pantheon Macroeconomics -tutkimusyhtiön ekonomisti Ian Shepherdson uutistoimisto AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat