Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiristynyt verotus syö palkankorotukset: Keskituloisten ostovoima on jumittunut

Verotus on kiristynyt viisi miljardia euroa kuluvalla vaalikaudella, laskee Veronmaksajain keskusliitto

Talous
 
Rio Gandara HS
Ostoivoiman heikko kehitys ei kannusta palkansaajia kuluttamaan. Tämän pelätään osaltaan lisäävän kansantaloutta näivettävän deflaation eli hintojen laskun riskiä.
Ostoivoiman heikko kehitys ei kannusta palkansaajia kuluttamaan. Tämän pelätään osaltaan lisäävän kansantaloutta näivettävän deflaation eli hintojen laskun riskiä. Kuva: Rio Gandara HS

Jos rahat eivät viime vuonna tahtoneet riittää seuraavaan palkkapäivään, uusi vuosi ei tuo helpotusta.

Keskituloisen palkansaajan ostovoima pysyy ennallaan tänä vuonna verotuksen muutosten jälkeen, ilmenee Veronmaksajain keskusliiton laskelmista. Keskituloiseksi lasketaan noin 3 200 euroa kuukaudessa ansaitseva.

Ostovoimalla tarkoitetaan rahaa, joka jää palkasta tai muusta tulosta käteen verojen ja hintojen muutosten jälkeen.

Ostovoiman odotettiin vielä jokin aika sitten sukeltavan vuonna 2015 hienoisesti, mutta poikkeuksellisen hidas inflaatio toimii nyt palkansaajan hyväksi.

"Varsinkin polttoaineen hinnan lasku vaikuttaa", sanoo Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Bensiinin litrahinta on halventunut syksystä parikymmentä senttiä. Syynä on raakaöljyn hinnan romahdus maailmanmarkkinoilla. Se näkyy tankkaajan kukkarossa, vaikka polttoaineverotus kiristyi vuodenvaihteessa.

Energiaveron lisäksi verotus kiristyy, kun esimerkiksi työmatkakulujen vähennysoikeus kaventuu tammikuun alussa. Myös asuntolainan korkomenojen vähennysoikeus pienenee.

Keskituloisen palkansaajan ostovoima pysyy ennallaan, mutta viereisen kuvituksen esimerkit osoittavat, että sekä hyvätuloisen pariskunnan että pienituloisen perheen ostovoima heikkenee hieman.

Päättyvällä hallituskaudella verotus on kiristynyt selvästi.

Veronmaksajain keskusliiton mukaan kiristys on kokonaisuudessaan viisi miljardia euroa. Valtion osuus on laskutavasta riippuen 2,5 miljardista eurosta kolmeen miljardiin ja kuntaverotuksen 800 miljoonaa euroa.

Lisäksi palkansaajien ja yritysten maksamat sosiaali- ja eläkevakuutusmaksut ovat kasvaneet noin miljardi euroa.

Kokonaisveroaste nousee Veronmaksajain keskusliiton mukaan tänä vuonna 44,7 prosenttiin. Vuodesta 2010 veroaste onnoussut siten lähes neljä prosenttiyksikköä.

Nykyhallituksen linjaa ovat määrittäneet kestävyysvajeen lisäksi poikkeuksellisen syvä talouskriisi ja sen valtiontalouteen repäisemä aukko. Kataisen hallitus linjasi aikoinaan, että taloutta tasapainotetaan 50/50periaatteella menosäästöin ja veronkorotuksin.

Ongelma on, että kiristyvä verotus ja talouden epävarmat näkymät eivät kannusta kuluttamaan.

Kun viennin lisäksi kotimainen kysyntä hiipuu, vaarana on kansantaloutta näivettävä deflaation kierre, josta monet ekonomisti ovat varoittaneet.

Kotimaassa esimerkiksi kauppa on jo pitkään ollut helisemässä.

"Tehdyt veroratkaisut eivät tuo helpotusta ostovoimaan", sanoo pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta. Kauppaan iskee hänen mukaansa myös sähköveron korotus.

Tulevat veroratkaisut ovat pääosin tulevan hallituksen käsissä. Kuntaliiton mukaan myös kunnallisveron korotuspaineet ovat monessa kunnassa kovat. Viime vuonna lähes sata kuntaa nosti kunnallisveroaan.

"Loppua ei näy. Paineet ovat samansuuntaiset", sanoo Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio. Hänen mielestään olemattoman talouskasvun ja veronkiristysten kierre on vaarallinen.

Veronmaksajain keskusliiton Teemu Lehtisen mielestä seuraavan hallituksen olisi maltillisesti kevennettävä ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa keskiluokkaa unohtamatta

"Tavallisten ihmisten tuloveroja ei voi enää kiristää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat