Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityisestä yrityksestä ei ollut sairaalan pitäjäksi – Britannian kokeilu yksityistää sairaanhoitoa otti takapakkia

Talous
 

Britannian hallituksen hanke antaa julkinen sairaala yksityisen yrityksen pyöritettäväksi on epäonnistunut.

Itä-Englannissa julkista sairaalaa hallinnoinut Circle-yhtiö ilmoitti perjantaina Lontoon pörssille antamassaan tiedotteessa, ettei hanke ole enää kestävällä pohjalla. Yhtiö kertoi vetäytyvänsä sairaalanpitämisestä.

Fakta

Sairaala oli koekaniini

 Noin 12 prosenttia Britannian julkisen terveydenhuollon palveluista ostetaan yksityiseltä sektorilta.

 Hinchingbrooke oli ensimmäinen julkinen sairaala, joka annettiin Britanniassa yksityisen yrityksen hoidettavaksi.

 Kumpikin pääpuolue on ollut halukas kokeilemaan yksityistämistä, vaikka labour on ollut konservatiiveja varovaisempi.

Ilmoituksen seurauksena Circlen pörssikurssi laski 25 prosenttia. Yhtiö sai Hinchingbrooken sairaalan hoidettavakseen 2012.

Samalla kävi ilmi, että Britannian sairaaloiden laatua valvova elin pitää Hinchingbrooken sairaalahoidon tasoa kaikin puolin riittämättömänä.

Sairaalavalvojan perjantaina julkistaman raportin mukaan puutteita löytyy kaikilta sektoreilta. Potilaat eivät ole saaneet tarvitsemaansa hoitoa, ja jopa lapsipotilaita on jätetty tarpeellista turvaa vaille.

Erityisen paljon ongelmia valvoja löysi ensiapu- ja päivystys-yksiköstä. Myös yhtiö myönsi osan ongelmista:

"Useimpien sairaaloiden tapaan Hinchingbrookeen on saapunut viime vuosina ennennäkemätön määrä ensiaputapauksia, eikä paikkoja ole tarpeeksi sairaalasta poispääsyä odottaville. Samaan aikaan rahoitustamme on leikattu", yhtiön pääjohtaja Steve Melton sanoi pörssitiedotteessa perjantaina.

Circle-yhtiö alkoi hallinnoida julkista sairaalaa 2012. Tätä edelsi tarjouskilpailu ja yrityskokelaiden tarkka syyni. Sopimuksen oli määrä kestää kymmenen vuotta.

Julkisen sairaanhoidon osittaisen yksityistämisen pani liikkeelle jo työväenpuolueen hallitus viime vuosikymmenellä. Hinchingbrooken sairaalan yksityistämisestä vastasi kuitenkin 2010 valtaan tullut hallitus, jonka valtapuolue on konservatiivit.

Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS on ollut jo pitkään suurissa ongelmissa. Palveluiden kysyntä kasvaa samalla kun valtion pitäisi säästää.

NHS:n remontointi on seuraavan hallituksen suurimpia haasteita. Samalla se on yksi toukokuussa pidettävien parlamenttivaalien keskeisistä teemoista.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat