Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verottajan mukaan kuittia tarjotaan säntillisesti – HS:n pistokoe todisti toista

Talous
 
Sami Kero HS
Vihanneskauppa Merja Valon myyjä Suzanne Reinikkala tarjoaa Hakaniemen kauppahallissa jokaiselle asiakkaalle kassakoneesta tulostetun oikeaoppisen kuitin.
Vihanneskauppa Merja Valon myyjä Suzanne Reinikkala tarjoaa Hakaniemen kauppahallissa jokaiselle asiakkaalle kassakoneesta tulostetun oikeaoppisen kuitin. Kuva: Sami Kero HS

Kaunis hymy ja vaihtorahat – mutta ei kuittia.

HS:n pistokoe Hakaniemen kauppahalliin Helsingissä paljasti, että ainakin ensimmäisenä arkipäivänä uudenvuoden jälkeen osa kuittisäännöistä oli unohtunut.

Tästä on kyse

 Kuitintarjoamisvelvollisuus astui voimaan vuoden 2014 alussa.

 Velvollisuuden laiminlyönnistä yrittäjä voi saada enintään 1 000 euron sakon.

 Velvollisuus ei koske sähköistä kaupankäyntiä eikä torikauppaa ulkotiloissa, lukuun ottamatta alkoholijuomien myyntiä.

 Kuitista tulee löytyä yrityksen tietojen lisäksi antamispäivämäärä, myytyjen tuotteiden määrä sekä niistä tai palveluista suoritettu maksu arvonlisäveroineen.

Kuitintarjoamisvelvollisuus toimi ensimmäisenä voimassaolovuotenaan verottajan mukaan kuitenkin hyvin. Se näkyy myös asiakkaan arjessa.

"Ainakin kun itse käyn ostoksilla", toteaa Verohallinnon ylitarkastaja Liisi Peltokorpi.

Hänen mukaansa varsinkaan anniskeluravintoloille asiassa ei pitäisi olla mitään uutta, sillä niiden on pitänyt tarjota kuitti jo pidempään. Tuore kuitintarjoamislaki pyrkii muuttamaan muiden pienten ja keskisuurten yritysten toimintatapoja.

"Kyseessä on harmaan talouden torjuntaa varten säädetty laki."

Yhdessä muiden tiukennettujen säädöksien kanssa laki on ylitarkastajan mukaan täyttänyt tehtävänsä.

Se näkyi myös viime vuonna tehdyllä tehostetulla tarkastuskierroksella, kun Verohallinto, poliisi ja aluehallintoviranomaiset tarkastivat yli 3 000 pientä ja keskisuurta yritystä.

"Silloin osa yrityksistä koki tarkastuksen kiusalliseksi, jos paikalla oli asiakkaita."

Moni tarjosi maksukuitiksi pelkkää korttimaksupäätteen tulostetta. Silloin vaatimukset eivät yleensä täyty.

Näin kävi kahdesti korttimaksamisen yhteydessä myös HS:n lyhyellä testikierroksella Hakaniemen kauppahallissa. Vain kerran tarjottiin kaikki vaadittavat tiedot sisältävä kuitti. Silloin maksu suoritettiin käteisellä. Kahdesti kuittia ei käteismaksusta tarjottu lainkaan.

Yrittäjät suhtautuvat muutokseen yleensä tyynesti, kertoo lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

Makkula muistuttaa jo kirjanpitolain edellyttävän, että liiketapahtumat pitää kirjata.

"Me olemme pitäneet uutta lakia perusteltuna ja järkevänä."

Yrittäjiltä on tullut hyvin vähän yhteydenottoja. Ne ovat koskeneet lähinnä torikauppaa, sillä torilla ulkotiloissa tapahtuva myynti on kuitintarjoamisvelvollisuuden ulkopuolella.

"Tämänlaisissa yksittäisissä tilanteissa on nähty, että laki ei kohtele yrittäjiä tasa-arvoisesti."

Toisaalta torikauppaan kuuluva liikkuminen myyntipaikasta toiseen voi tehdä kuitin tarjoamisen hankalaksi, ja esimerkiksi pakkassäällä kuittitulostimet saattavat takkuilla. Makkula kuitenkin uskoo, että laki vielä aukaistaan joiltakin osin.

Lain tarkoitusta hän pitää hyvänä.

"Harmaan talouden torjunta on erittäin tärkeää. Se hankaloittaa oikein toimivien yrittäjien asemaa, ja sitä kautta heijastuu koko yhteiskuntaan."

"Harmaan talouden nimissä saatetaan myös esittää jotain, mikä ei ole kauhean järkevää."

Valtaosa yrityksistä toimii kuitenkin oikein, edunvalvoja huomauttaa.

Kuitintarjoamisvelvollisuus on Makkulasta esimerkki tarkoituksenmukaisesta sääntelystä. Sen sijaan keskustelussa pyörinyt ajatus tyyppihyväksytyistä kassakoneista ei maistu yrittäjille.

"Tyyppihyväksyttyjen kassakoneiden hankkimista ei pidä alkaa edellyttää. Se aiheuttaa kustannuksia niille, jotka noudattavat sääntöjä."

Makkula muistuttaa, että kassakonetta, joka estäisi sen, ettei kauppaa alun perin lyödä koneeseen, ei ole keksitty. Selvitysten mukaan valtaosa harmaasta taloudesta syntyy juuri niin.

"Sitä kuitinantovelvollisuudella pyritään torjumaan. Ne, jotka haluavat kaikin keinoin lain kiertää, löytävät aina keinon."

Osaa ihmisistä kuitintarjoaminen saattaa jopa ärsyttää, pohtii apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV). Joku on jopa vaivautunut tekemään valituksen asiasta KKV:n järjestelmään.

KKV kannatti kuitintarjoamisvelvollisuutta. Muutamissa maissa kuitti jopa pitää lain nojalla ottaa vastaan. "Suomessa sitä ei ole kai vakavasti harkittu."

SAmi Kero HS
Jukka Nyqvistin mielestä kuitintarjoamisvelvollisuus myös torikaupassa voisi olla haaste, sillä myyntikatokseen ei esimerkiksi tule sähköä.
Jukka Nyqvistin mielestä kuitintarjoamisvelvollisuus myös torikaupassa voisi olla haaste, sillä myyntikatokseen ei esimerkiksi tule sähköä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat