Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupat käyvät kovaa hintasotaa Britanniassa

Saksalaisten halpaketjujen suosio painaa muidenkin hintoja alas

Talous
 
Mark Earthy
Lontoolainen Angela Codrington seuraa tarkkaan tarjouksia, mutta lähes yhtä tärkeää kuin halpa hinta on kaupan sijainti.
Lontoolainen Angela Codrington seuraa tarkkaan tarjouksia, mutta lähes yhtä tärkeää kuin halpa hinta on kaupan sijainti. Kuva: Mark Earthy

Britannia on kallis maa, mutta ruokaa siellä voi ostaa halvalla. Ainakin jos yhtään viitsii nähdä vaivaa.

Puolitusinaa vapaan kanan munia saa Asda-kaupasta 79 pennyllä eli eurolla.

Kuusi tölkkiä Pepsi Maxia lähtee Tescosta 1,83 punnalla eli 2,3 eurolla, ja 80 pussia vahvaa Tetley-teetä maksaa 1,99 puntaa eli 2,5 euroa. Kauppojen omat merkit ovat vieläkin halvempia.

Britannian isot kauppaketjut taistelevat markkinaosuuksistaan ja käyvät rajua hintasotaa. Viime torstaina uusista isoista hinnanalennuksista ilmoitti Britannian suurin kauppaketju eli Tesco.

Muut iso ketjut eli Asda, Sainsbury's ja Morrison's ovat myös leikanneet hintojaan. Hyödyn korjaa hintatietoinen kuluttaja.

Sellainen on lontoolainen Angela Codrington. Hän seuraa tarkasti mitä ostaa ja mistä.

"Ajat ovat tiukat, ja perheen ruokkimiseen menee ainakin sata puntaa viikossa. 7- ja 9-vuotiaat poikani syövät paljon", Tescoon ostoksille autolla tullut Codrington kertoo.

Hintasodan taustalla on saksalaisten halpaketjujen rynnistys Britannian markkinoille.

Lidl- ja Aldi-ketjujen markkinaosuus on yhteensä yhä vain noin kahdeksan prosenttia. Myynti kasvaa kuitenkin kovaa vauhtia.

Kanter Worldpanel -yhtiön viimevuotisten lukujen mukaan jo puolet briteistä on kokeillut saksalaista halpakauppaa.

Myös Codrington käy säännöllisesti Lidlissä: "Sieltä saa todella hyvää leipää."

Saksalaisketjusta hän ostaa mieluusti myös vaikkapa kanaa, mutta ei mitään kuivatuotteita. Tämä johtuu siitä, että Lidlin myymät merkit ovat vieraita. Tuttuja tuotteita löytyy paremmin kotoisasta Tescosta ja Sainsbury's-ketjusta.

Verkkokaupan yleistyminen on toinen syy vähittäiskaupan murrokseen.

Ruoan ostaminen verkkokaupasta on Britanniassa yleisempää kuin muualla Euroopassa. Noin viidennes brittiaikuisista tekee ruokaostoksia verkossa, kertovat Mintel-yhtiön luvut viime vuodelta.

Verkkokaupan pystyttäminen ja ylläpito sekä ostosten kotiinkuljetus on kuitenkin kauppaketjuille kallista.

Kaikista ruokaostoksista yhä vain alle viisi prosenttia tehdään internetissä.

Jotkut kauppaketjut ovat onnistuneet uuden kanavan rakentamisessa paremmin kuin toiset.

Edelläkävijänä pidetään Waitrose-ketjua, joka kuuluu John Lewis -osuusliikkeelle. Osuusliike omistaa myös samannimisen tavarataloketjun.

Pieni Waitrose on onnistunut välttämään hintakilpailun. Waitrose ei kilpaile hinnalla, vaan pitää asiakkaansa uskollisina laadulla ja mielikuvalla "parempien ihmisten" kauppana.

Vaikeuksissa pitkään olleen Tescon osakekurssi nousi viime torstaina peräti 15 prosenttia, kun yhtiö ilmoitti 43 kannattamattoman yksikön lopettamisesta ja muista säästötoimista. Säästöillä on tarkoitus rahoittaa hinnanalennuksia ja vallata näin lisää markkinaosuutta.

Ilo kurssinoususta jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Moody's-luottoluokittaja asetti jo torstai-iltana Tescon yrityslainat roskaluokkaan.

"Uskomme, että Britannian päivittäistavarakaupan rakennemuutos tulee asettamaan jatkossakin haasteita yhtiön tuloksentekokyvylle, vaikka yhtiö ilmoittikin merkittävistä uudistuksista", analyytikko Sven Reinke sanoi tiedotteessa.

Luottoluokittajan mukaan kilpailu Britannian päivittäistavaramarkkinoilla kovenee entisestään. Kauppaketjujen käymä hintasota voi kutistaa katteita pysyvästi.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat