Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan ero voisi pirstoa euroalueen

Saksan ympärille voisi syntyä uusi yhteisvaluutta-alue. Suomen mukana olo ei olisi varmaa.

Talous
 

Kreikan poliittinen kriisi on vienyt euroalueen kolmen vuoden takaa tuttuihin tunnelmiin. Kreikan ero eurosta on taas todellinen vaihtoehto, joskin vielä etäinen.

Jos Kreikka eroaisi, valuuttaunionin tulevaisuus olisi auki.

Fakta

Kreikan Syriza horjuttaa eurorauhaa

 Kreikassa käydään ennenaikaiset vaalit 25. tammikuuta.

 Vaalien suosikki on mielipidemittausten perusteella vasemmistopuolue Syriza.

 Syriza vastustaa Kreikan ulkomaisten rahoittajien vaatimuksia talouskurista. Puolue haluaisi neuvotella pois Kreikan velkoja.

 Syriza ei aja Kreikan eroa eurosta, mutta sen vaatimukset voisivat ajaa Kreikan eroon, jos neuvottelut epäonnistuvat.

"Suurin epävarmuus liittyy siihen, että tabu euroalueen hajoamattomuudesta rikkoutuisi. On hyvin vaikea arvioida, miten rahoitusmarkkinat ja muut euromaat vastaisivat siihen", sanoo taloustieteen tutkijatohtori Tuomas Malinen Helsingin yliopistosta.

Malinen on tutkinut valuutta-alueiden historiaa. Yhteisvaluutta on toiminut sellaisissa tapauksissa, joissa maiden välillä on tulonsiirtomekanismi. Muuten kohtalona on ollut hajoaminen.

Euroalueelta tulonsiirtomekanismi puuttuu, eivätkä pohjoisen maat, kuten Suomi ja Saksa, ole osoittaneet halukkuutta tukea etelän kriisimaita tulonsiirroilla.

"Euro voi kestää vain kahdella tavalla. Joko tehdään tulonsiirtounioni tai annetaan niiden maiden erota, jotka haluavat", Malinen sanoo.

Jos Kreikan ero eurosta olisi sen itsensä kannalta menestys, muut ongelmamaat haluaisivat ehkä yrittää samaa. Se olisi euron loppu nykyisessä muodossaan.

Mitä sitten tapahtuisi?

"Euroalueen hajoamisen ei tarvitsisi tarkoittaa paluuta samoihin vanhoihin valuuttoihin. Se ei ollut kovin tehokasta", sanoo brittiläinen ekonomisti Roger Bootle.

Bootle arvioi, että euron hajoaminen synnyttäisi liiton, johon kuuluisivat Saksa ja Itävalta, ehkä myös Hollanti. Belgian osallistuminen olisi epävarmempaa sen taloudellisen tilanteen takia. Toisaalta Belgia ja Hollanti kuuluvat yhdessä tiiviiseen Benelux-ryhmään.

"Sitten tulee kysymys, pitäisikö Suomen olla mukana. On paljon vastauksia, joiden mukaan kyllä", sanoo Bootle.

"Voisin kuvitella, että silloin alettaisiin katsoa, miten Tanska ja Ruotsi suhtautuisivat tällaiseen liittoon" Bootle jatkaa.

Vasta-argumenttejakin Suomen osallistumiselle löytyy. Bootle muistuttaa, ettei Suomella ole maantieteellistä sidettä Saksan ympärille muodostuvaan alueeseen. Malinen mainitsee yhteisen kielen puutteen.

Isoin kysymys olisi kuitenkin se, olisiko Suomi valmis sellaiseen valuuttaliittoon, joiden historia on osoittanut toimivan. Se tarkoittaisi ehkä fiskaalista ja poliittista liittoa, keskinäisiä tulonsiirtoja ja yhteistä talouspolitiikkaa.

"Tulonsiirtounioni on avainkysymys", Malinen tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat