Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Deflaatio kertoo vakavista ongelmista

Euroalueen hintojen laskun taustalla on heikko talouskasvu

Talous
 

Viime viikolla varmistui, että euroalue on deflaatiossa. "Mörkö", kuten Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde ilmiötä kutsuu, on vihdoin nostanut rumaa päätään.

Deflaatio tarkoittaa kuluttajahintojen laskua eli inflaation vastakohtaa. Hinnat laskivat joulukuussa ennakkotietojen mukaan 0,2 prosenttia vuoden takaiseen nähden.

Muutos johtuu öljyn hinnan laskusta, eli se voidaan nähdä Euroopan kannalta positiivisena asiana, sanoo Roger Wessman. Hän on entinen finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti ja nykyinen tutkimusyhtiö MarketNozen osakas.

Wessman uskoo että halpa energia elvyttää huomattavasti enemmän kuin komission investointiohjelma.

Hintojen lasku voi kertoa myös esimerkiksi tuottavuuden noususta tai veroleikkauksista. Yleisesti ottaen deflaatiokehityksessä ei kuitenkaan ole mitään positiivista.

"Korostan että deflaatio tai alhainen inflaatio ovat ensisijaisesti oireita. Niihin ajaudutaan, kun talouskasvu on ollut hyvin heikkoa", Wessman sanoo.

Deflaatiossa tuotteet halpenevat, mutta kääntöpuolena myyjien tulot laskevat. Tulojen lasku painaa palkkoja ja heikentää yritysten investointihalua, mikä entisestään rasittaa kysyntää. Se taas saa yrityksiä leikkaamaan hintojaan.

Deflaation negatiiviset vaikutukset esiintyvät yleensä jo heikon inflaatiovauhdin aikana.

"En näe kovin merkittävänä, ollaanko hivenen plussan vai miinuksen puolella. Sillä on lähinnä psykologinen vaikutus", Wessman sanoo.

Inflaation mittauksessa kootaan yhteen satojentuhansien tuotteiden ja palveluiden hintojen muutos. Deflaatio tarkoittaa, että halpenevien tuotteiden prosentuaalinen osuus on kasvanut suhteessa kallistuvien tuotteiden prosentuaaliseen osuuteen.

Kyse voi olla hyvin pienestä muutoksesta. Euroalueella vallinnut heikko inflaatiovauhti kertoi jo siitä, että usean tuotteen ja palvelun hinta oli laskenut. Moni euromaa on ollut jo deflaatiossa.

Wessman ei usko kuluttajien juuri lykkäävän ostoksiaan hintojen laskiessa, paitsi kiinteistömarkkinoiden kohdalla.

Haitat liittyvät keskeisesti korkoihin ja velkaan. Tulot, palkat ja hinnat laskevat. Velkojen nimellinen arvo kuitenkin pysyy samana, eli niiden reaalinen tai hintatasoon suhteutettu arvo kasvaa. Velanhoito käy rasittavammaksi.

"Jo alhainen inflaatio aiheuttaa näitä ongelmia. Mitä alhaisempi inflaatio, sitä suuremman osan tuloista velanhoitokulut vievät, mikä näkyy kulutuksessa", Wessman sanoo.

Heikkenevä inflaatio nostaa kotitalouksien ja yritysten reaalisia lainakorkoja. Ja yksinkertaistaen mitä suurempi reaalikorko, sitä vähemmän yritykset ottavat lainaa, investoivat ja palkkaavat ihmisiä.

Keskuspankin tavanomainen tapa kamppailla näitä ongelmia vastaan on koron laskeminen. Euroalueella se on kuitenkin lähes nollassa, ja negatiiviseksi sitä ei saa. Tällaisessa tilanteessa deflaatio alkaa olla erityisen suuri ongelma.

Wessmanin mukaan euroalueen heikko inflaatiokehitys on seurausta kireästä finanssi- ja rahapolitiikasta. Elvytystä ei ole tiedossa, joten kaikki katseet kohdistuvat Euroopan keskuspankkiin. Sen uskotaan laajalti päättävän valtioiden joukkovelkakirjojen ostamisesta ensi viikon kokouksessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat