Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asp-tilin ehdot paranivat: Vielä 39-vuotiaana ehtii mukaan

Talous
 
Sami Kero HS
Sanna Beilinson katseli lamppuja Helsingin Habitat-myymälässä. Ennen sisustamista haussa on kuitenkin ensimmäinen oma asunto.
Sanna Beilinson katseli lamppuja Helsingin Habitat-myymälässä. Ennen sisustamista haussa on kuitenkin ensimmäinen oma asunto. Kuva: Sami Kero HS

Sanna Beilinson, 30, etsii yhdessä poikaystävänsä kanssa ensimmäistä yhteistä asuntoa. Haussa on kaksio Espoosta – Tapiolan, Mankkaan tai Niittykummun alueelta.

"Espoossa on mahdollista katsella myös pieniä rivitalonpätkiä. Oma takapiha olisi tietysti kiva juttu", Beilinson kuvailee.

Fakta

Asp-säästäminen

 Asp-tilin voi avata 18–39-vuotias ensiasunnon ostamista suunnitteleva.

 Tilille pitää säästää 10 prosenttia asunnon hinnasta. Yksittäinen talletus voi olla 150–3 000 euroa.

 Säästämälleen summalle saa prosentin verottoman vuosittaisen koron.

 Kun asunnon ostaa, saa säästösummalle vielä 2–4 prosentin lisäkoron.

 Jos asuntolainan korko nousee yli 3,8 prosentin, saa velallinen valtiolta korkotukea 70 prosenttia.

"Olen nyt katsellut aktiivisesti netistä kämppiä, ja alamme pian käydä näytöissä."

Beilinson kokee, että asp-tilin perustamisesta olisi ollut nyt ensimmäistä asuntoa etsiessä hyötyä. Asp-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on ensiasunnon ostajille tarkoitettu tili asuntoon säästämistä varten.

"Olen kyllä kuullut asp-säästämisestä jo kauan sitten, varmaankin lukioikäisenä kavereiden tai vanhempien kautta", Beilinson sanoo.

Ennen vuodenvaihdetta viimeinen hetki ryhtyä asp-säästäjäksi oli 30-vuotiaana, mutta viime lokakuussa hallitus antoi lakiesityksen asp-säästämisen ikärajan nostosta.

1. tammikuuta tuli voimaan lakimuutos, joka sallii vastedes asp-säästämisen aloittamisen vielä 39-vuotiaana.

Pankki maksaa asp-tilille vuosittaisen yhden prosentin koron ja lisäksi koko säästösummalle asuntokaupan toteuduttua 2–4 prosentin lisäkoron. Se on nykyoloissa erittäin hyvä tuotto riskittömälle sijoitukselle.

"Kyllä se hieman nyt harmittaa, että ei tullut aikoinaan perustettua asp-tiliä. Tässä tilanteessa tili ei kuitenkaan ole enää meidän kohdalla tarpeellinen. Talletuksia tilille pitää tehdä ainakin kahdeksan kolmen kuukauden pituisen jakson aikana, eli jos perustaisin sen nyt, myös asuntokauppojen tekeminen pitkittyisi. Muutama vuosi sitten olisi voinut olla eri tilanne", Beilinson sanoo.

Erityisesti pankit ovat vaatineet ikärajan poistamista tai laventamista. Beilinsonin mukaan pankeista ei kuitenkaan kerrottu joulukuun puolella tulevasta lakimuutoksesta, vaikka lakimuutoksen myötä Beilinsonilla olisi vielä monta vuotta aikaa perustaa tili.

"Pankeissa tästä lakimuutoksesta ei ole kyllä mainittu mitään", Beilinson sanoo.

Asuntoministeri Pia Viitasen mukaan pankit ovat vaatineet ikärajan poistamista, koska asp-säästäjät ovat pankeille tärkeitä asiakkaita.

"Asiakkuus voi kestää monesti jopa vuosikymmeniä. Pankit ovat varmaankin huomanneet asiakaskunnassaan paljon henkilöitä, jotka ovat vasta kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen alkaneet pohtia asumisratkaisujaan ja päätyneet omistusasumiseen", Viitanen sanoo.

Viitasen mukaan asp-järjestelmään tehdyt parannukset olivat tarpeen ja myönteisiä.

"Tulevaisuudessa pitää huolehtia siitä, että korkotukilainojen enimmäismääriä korotetaan vastaamaan asuntojen hintojen kehitystä. Tämä on hyvin tärkeää", Viitanen sanoo.

Marraskuussa lainamääriä korotettiin. Kun vielä viime kesänä Helsingissä asp-lainaa sai enintään 145 000 euroa, on summa nyt 180 000 euroa.

Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asuntoihin lainaa saa 145 000 euroa ja muissa kunnissa enintään 115 000 euroa.

Pankin myöntämässä korkotukilainassa koron on oltava alhaisempi kuin sen muissa ensiasuntolainoissa.

Valtiokonttorin uusimman tilaston mukaan viime vuonna marraskuun loppuun mennessä avattiin yhteensä 30 700 uutta asp-tiliä, kun viisi vuotta sitten lukumäärä oli alle puolet tästä.

Danske Bankin johtaja Lari Tuovinen uskoo, että muutoksien myötä kysyntä lisääntyy entisestään.

"Asiakkaillamme on vielä suhteellisen vähän tietoa uusista ehdoista ja lakimuutoksista. Mutta odotamme kyllä, että kysyntä lisääntyy."

Esimerkiksi Danske Bankilla ja Nordealla lisäkorko on neljä prosenttia.

"Danske Bankin maksama lisäkorko on hyvin merkittävä. Haluamme kannustaa asiakkaita aktiivisesti säästämään. Se tekee asp-tilistä kiinnostavan säästökohteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat