Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat varoittavat eläkeputken vesittävän eläkeuudistuksen

SAK ei yllättänyt elinkeinoelämän tutkijoiden kritiikistä

Talous
 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla pitää syksyistä eläkeuudistusta merkittävänä askeleena, mutta pelkää työttömyysputkea. Putki voi vesittää osan eläkeikää korottavan uudistuksen tavoitteista, Etlan tutkijat sanovat.

Viime syksynä työmarkkinajärjestöt sopivat, että vanhuuseläkeiän alaraja nousee vähitellen 65 vuoteen. Ja vuoden 2027 jälkeen eläkeikä kytketään elinajan kehitykseen.

Erityisesti työuraeläkkeen toteutuksen on arveltu aiheuttavan neuvotteluosapuolien välille jännitteitä. Se onkin Etlan kritiikin toinen kärki. Työmarkkinajärjestöt sopivat, että "työn sankari" voi päästä eläkkeelle 38 vuoden työuran jälkeen – kunhan on tehnyt fyysisesti tai henkisesti kuluttavaa työtä.

Etla korostaa, että eläkeuudistuksen myönteiset vaikutukset toteutuvat vain, jos työuraeläkkeestä ei tule "kovin yleistä, eikä työttömyysputken käyttö lisäänny "merkittävästi" nykyisestä.

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen kertoo, että ennen edellistä, vuonna 2005 toteutettua eläkeuudistusta työttömyysputki oli tärkeä väylä ulos työelämästä. Silloin noin 20 prosenttia jäi eläkkeelle sen kautta.

Nyt Määttänen pelkää, että eläkeiän nostaminen pidentää työttömyysputkea. Tällöin ikääntyneiden työllisyys ei paranisi uudistuksen tavoitteiden mukaisesti, eikä valtion sovun ehdoksi asettama julkisen talouden kestävyys välttämättä parantuisi, Etla arvioi.

Eläkesopu kuitenkin jättää työttömyysputken eli työttömyysturvan lisäpäivien kohtalon avoimeksi. Palkansaajapuolella Etlan näkemykset eivät yllättäneet.

Työntekijäkeskusjärjestö SAK:n työura- ja eläkeasioiden päällikkö Katja Veirto toteaa Etlan olleen aiemminkin työttömyysputken kimpussa. Hän muistuttaa, että eläkesopu oli palkansaajien näkökulmasta vaikea päätös.

"Lisäpäivissä on kyse ikääntyneiden toimeentulosta. Ilman lisäpäivien turvaamista ratkaisua ei olisi syntynyt."

Yhteisellä päätöksellä työnantajat ja palkansaajajärjestöt tarkastelevat nykyiselleen jääneen mallin toimivuutta vuonna 2019. Jos 60 vuotta täyttäneiden työllisyys on siihen mennessä kehittynyt myönteisellä tavalla, voidaan työttömyysputken alaikärajaa nostaa yhdellä vuodella 62 vuoteen. Se koskisi vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat