Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyale voi iskeä kaasuterminaalin suunnitelmiin

Putkikaasu on nyt paljon halvempaa kuin nesteytetty kaasu

Talous
 
Jussi Partanen
Poriin Tahkoluotoon valmistuu ensi vuonna Suomen ensimmäinen LNG-terminaali. Sieltä nestemäinen maakaasu toimitetaan eteenpäin säiliöautoilla ja tankkereilla.
Poriin Tahkoluotoon valmistuu ensi vuonna Suomen ensimmäinen LNG-terminaali. Sieltä nestemäinen maakaasu toimitetaan eteenpäin säiliöautoilla ja tankkereilla. Kuva: Jussi Partanen

Inkooseen tai Porvooseen rakennettavan nestemäisen maakaasun (LNG) tuontiterminaalin suunnittelu on vaikeutunut öljyn hintakehityksen takia.

Venäjältä tulevan maakaasun hinta on sidoksissa öljyn hintaan, joka on romahtanut. Putkikaasu on nyt selvästi halvempaa kuin LNG.

"Teemme terminaalista vielä markkinaselvityksiä. Kaupallisesti kannattava hanke tarvitsee markkinat ja asiakkaat. Tällä hetkellä on tilanne, että LNG ei ole hintakilpailukykyinen putkikaasuun verrattuna", energiayhtiö Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen kertoo.

Gasum suunnittelee sijoittavansa terminaalin Inkooseen tai Porvooseen. Terminaalisuunnittelua on tehty yhteistyössä Viron kanssa. Viroon rakennetaan pienempi terminaali kaasunjakelua ja huoltovarmuutta varten. Terminaalit yhdistetään Balticconnector-kaasuputkella.

Jos Suomen terminaalihanke ei ole edennyt riittävästi ensi vuoteen mennessä, Viro voi ottaa vastuun suuremman terminaalin rakentamisesta.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) luottaa siihen, että suurterminaalin suunnittelu jatkuu aikataulun mukaisesti. Terminaalin on toivottu käynnistyvän 2020.

Ministeri oli maanantaina tutustumassa rakenteilla olevaan Suomen ensimmäiseen LNG-terminaaliin Porin Tahkoluodossa.

"Sijoittajat muuttuvat tietenkin varovaisiksi hintaromahduksen aikana, mutta markkinat kehittyvät koko ajan. Tämmöiset investoinnit tehdään kymmeniksi vuosiksi eteenpäin", Vapaavuori sanoo.

Toni Lehtinen HS
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat