Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älypuhelin opettaa tulevia kitarasankareita

Miljoonat tutustuvat kitaransoittoon Suomessa kehitetyillä sovelluksilla

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Musopia-yhtiön Topi Löppönen (vas.), Danna Hu ja Mikko Oksalahti esittelivät maanantaina Fourchords-sovellusta yrityksen toimistolla Helsingissä.
Musopia-yhtiön Topi Löppönen (vas.), Danna Hu ja Mikko Oksalahti esittelivät maanantaina Fourchords-sovellusta yrityksen toimistolla Helsingissä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kuin aikojen alussa savannilla nuotion äärellä.

Sellaisen tunnelman toimitusjohtaja Topi Löppönen haluaa syntyvän, kun ihmiset käyttävät Löppösen johtaman yrityksen Musopian musiikkisovelluksia. Yhtiön Fourchords-niminen mobiilisovellus avittaa "wannabe-kitaristeja" soittamaan ja laulamaan tuttuja kappaleita – soittajien keskellä ei tosin hehku leirinuotio vaan iPadin näyttö.

"Me haluamme saada ihmiset nopeasti siihen kohtaan, jossa soittaminen on hauskaa", Löppönen sanoo.

Musopia on yksi muutamista suomalaisyhtiöistä, jotka yrittävät saada ihmiset ympäri maailmaa oppimaan soittamista helposti ja hauskasti taulutietokoneiden sekä älypuhelinten avulla.

Fourchordsissa kappaleiden soinnutuksia on helpotettu, joten kitaristin sormien ei tarvitse taipua kuin muutamaan sointuun. Yhtiön mukaan yli miljoona ihmistä on ladannut itselleen Musopian sovelluksen.

Ensi viikolla Musopia julkistaa musiikkiteollisuusmessuilla Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen ison korealaisen soitinvalmistajan Samickin kanssa. Kun kuluttaja ostaa Samickin kitaran, hän saa kuukaudeksi käyttöönsä Fourchords-sovelluksen maksullisen version.

Pisimmällä musiikin opetuksen muuttamisessa globaaliksi liiketoiminnaksi on helsinkiläinen Yousician, jonka nimi on väännös englannin sanasta musician, muusikko.

Jo noin 12 miljoonaa ihmistä on ladannut jonkin Yousicianin mobiilisovelluksen tai rekisteröitynyt käyttäjäksi yhtiön verkkosivuilla. Ohjelmien idea on opettaa kitaran soittamista pelimäisesti: ensimmäisistä tasoista pääsee läpi pelkillä kitaransoiton perusteilla, mutta eteneminen vaatii pian jo enemmän taitoja.

Soittaja ei välttämättä jaksa istuutua tietokoneen ääreen, mutta iPadin opetusohjelmia voi käyttää vaikka sohvalla löhöillen.

"Tabletti on täydellinen laite siihen, mitä teemme", sanoo Yousicianin toimitusjohtaja Chris Thür.

Vuonna 2010 perustetulla Yousicianilla on 19 työntekijää, ja sen nopeasti kasvava liiketoiminta on Thürin mukaan voitollista. Myös Musopia pyrkii saamaan liiketoimintansa lähiaikoina kannattavaksi.

Älypuhelimet ja taulutietokoneet ovat Musopian kaltaisille yhtiöille paitsi jakelukanava myös yksi syy siihen, miksi yksinkertaisille sovelluksille on ylipäätään kysyntää.

"Mobiiliaikana ihmiset ovat lyhytjänteisiä", sanoo Musopian markkinointipäällikkö Paula Lehto.

Välttävänkin soittotaidon kehittäminen vie aikaa, ja kun viihdettä tulvii ruuduilta joka puolelta, kärsivällisyys voi olla koetuksella. Musopia houkuttelee kumppanikseen lisää Samickin kaltaisia valmistajia, jotka ovat huolissaan soittoharrastuksen ja samalla soitinten myynnin puolesta. Jokainen sovelluksesta innostuva soittaja on mahdollinen tuleva kitarasankari, joka pysyy kitaroiden varressa lopun ikäänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat