Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volvo rakentaa uuden keskuksen Vantaalle

Lentoaseman kupeeseen tehtävä investointi on lähes 40 miljoonan arvoinen

Talous
 
Heidi Piiroinen HS
Volvon toimitusjohtaja Magnus Björklund kuvattiin maanantaina Kaivokselassa huollettavana olleessa bussissa.
Volvon toimitusjohtaja Magnus Björklund kuvattiin maanantaina Kaivokselassa huollettavana olleessa bussissa. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Kuorma- ja linja-autoja valmistava Volvo rakentaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeeseen uudet kookkaat toimitilat. Investoinnin arvo on lähes 40 miljoonaa euroa.

Volvo Finlandin toimitusjohtaja Magnus Björklund sanoo, että Suomen talouden tilaa pohdittiin tarkkaan investointipäätöstä tehtäessä. Yhtiön tarve uusille toimitiloille oli kuitenkin kova ja kustannuksien kannalta ajankohta on hyvä.

Fakta

Volvo tekee raskasta kalustoa

 Volvosta tuli kuorma-autojen ja linja-autojen valmistaja, kun yhtiö myi henkilöautojen valmistuksen Fordille vuonna 1999. Nykyään Volvo-merkkisiä henkilöautoja tekee kiinalaisyhtiö.

 Volvo myy maailmanlaajuisesti vuodessa noin 230 000 kuorma-autoa ja noin 10 000 bussia.

 Yhtiö työllistää maailmalla 110 000 työntekijää ja Suomessa 460 työntekijää.

"Rakentaminen on varmasti nyt edullisinta", Björklund sanoo.

Volvon investointi ei ole kooltaan aivan viime vuosien mittavimpia. Esimerkiksi Valion uusi välipalatehdas maksaa yli neljä kertaa enemmän. Ulkomaisen yhtiön investoinniksi Suomeen Volvon panostus on kuitenkin suuri.

Volvon kotimaa Ruotsi on ylivoimainen ykkönen Suomeen kohdistuvien suorien sijoitusten tekijänä. Suomen Pankin tilastojen mukaan Suomeen kohdistuvista ulkomaisista sijoituksista tulee Ruotsista noin 40–50 prosenttia laskutavasta riippuen.

Uudet toimitilat nousevat Helsinki-Vantaan lentokentän läheiselle logistiikka-alueelle Kehä 3:n kupeeseen. Vierestä kulkee uusi kehärata.

Uusien toimitilojen rakentaminen alkaa keväällä, ja ne valmistuvat syksyllä 2016. Toimipisteessä huolletaan, korjataan ja myydään Volvon ajoneuvoja ja koulutetaan huoltomekaanikkoja ja kuljettajia. Tiloihin rakennetaan muun muassa 44 huoltopaikkaa kuorma-autoille ja busseille.

Uudella keskuksella korvataan Hämeenlinnantien vieressä Kaivokselassa sijaitsevat Volvon nykyiset toimitilat. Ne ovat jääneet ajastaan jälkeen, kun kuljetusajoneuvoista on tullut pidempiä, korkeampia ja raskaampia kuin ennen. Ajoneuvojen huoltamisesta on tullut hankalaa, kun kaikki niistä eivät mahdu kunnolla Kaivokselan halleihin.

"Nykyiset tilat olivat mestariteos 1970-luvulla, mutta tämänpäiväinen kuljetuskalusto on aika erilaista kuin silloin", sanoo Björklund.

Vanhojen toimitilojen jatkokäytöstä ei ole vielä suunnitelmaa.

Raskaiden ajoneuvojen myynti on kustannusherkkää liiketoimintaa. Viime vuonna kuorma-autojen myynti laski 28 prosenttia, mikä oli enemmän kuin alalla osattiin ennustaa.

Volvon markkinaosuus kuorma-autoissa on Suomessa noin 38 prosenttia. Volvo on sitä vahvempi, mitä raskaampien ajoneuvojen myynnistä on kyse. Linja-autoissa Volvon osuus on arviolta 34 prosenttia.

Björklundin mukaan Volvo luottaa Suomeen markkina-alueena.

"Tavarat ja ihmiset liikkuvat Suomessa jatkossakin kumipyörillä, sillä muuta yhtä tehokasta vaihtoehtoa ei ole", Björklund sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat