Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koiran kuurous synnytti hittituotteen – suomalaiskeksinnöllä käyttäjiä yli 150 maassa

Koirakuiskaajien Onemind Dogs on esimerkki suomalaisyrityksestä, jolle digitalisoituminen avasi tien maailmalle

Talous
 
Helsingin Sanomat tutustui maailmalla hämmästystä herättäneeseen koirakieleen
Helsingin Sanomat tutustui maailmalla hämmästystä herättäneeseen koirakieleen
Turkulaisen Janita Leinosen havaintojen pohjalle on perustettu maailman huipulle tähtäävä koirankoulutusyhtiö Onemind Dogs. HS tapasi Leinosen Vantaalla koirien esterata- eli agilitykisoissa, ja pääsi itsekin kokeilemaan uudenlaisen koirakielen toimivuutta. Toimittaja: Paavo Teittinen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Kaikki alkoi kuurosta koirasta.

Kun turkulaisen Janita Leinosen lemmikki menetti kuulonsa kymmenen vuotta sitten, hän joutui keksimään uuden keinon eläimen puhuttelemiseen.

"Laitoin itseni koiran asemaan ja mietin, miten haluaisin ohjaajani olevan, jotta ymmärtäisin mihin kunkin esteen jälkeen pitää kääntyä", koirien estejuoksua ammattimaisesti harrastava Leinonen sanoo. Syntyi kieli, joka meni koiran ytimiin. Jalat tietyssä asennossa, käsi oikein päin, rintakehän suunta. Kuuro eläin alkoi juosta virheettömästi.

Tekniikkaa kokeiltiin toiseen koiraan, ja se toimi täydellisesti.

Esa Syväkuru HS
Uudenlaisen koirakielen kehittänyt Janita Leinonen yhdessä koiriensa Hitin, Daon, Fun ja Rokin kanssa. Zen ja Chin eivät mahtuneet kuvaan.
Uudenlaisen koirakielen kehittänyt Janita Leinonen yhdessä koiriensa Hitin, Daon, Fun ja Rokin kanssa. Zen ja Chin eivät mahtuneet kuvaan.

Havaintojen pohjalta syntyi nopeasti kansainvälistyvä yritys. Se on esimerkki siitä, miten yhä useammat suomalaisyrittäjät ovat lähteneet internetin kautta valloittamaan maailmaa. Digitalisoitumisen tuoma muutos on avannut palveluyrityksille väyliä, joista vanhat kivijalkaliikkeet eivät olisi osanneet edes haaveilla.

Malliesimerkki on Leinosen havaintojen pohjalta perustettu Onemind Dogs, kuuden koirankouluttajan perustama yritys. Se lanseerattiin vain vuosi sitten, mutta käyttäjiä on jo yli 150 maassa.

Tästä on kyse

 Reilu vuosi sitten lanseerattu Onemind Dogs myy koirankoulutuspalveluita.

 Sen palvelut perustuvat uuteen tapaan puhutella koiria.

 Nopeasti kasvava yritys sai syksyllä ison sijoituksen ja pääsi mukaan Tekesin kasvuohjelmaan.

 Yli 150 maasta käyttäjiä houkutteleva Onemind Dogs tähtää maailman suurimmaksi alallaan.

Viime syksynä yhtiö sai poikkeuksellisen ison sijoituksen siemenrahoitusvaiheessa. Muutama yhtiö, suurimpana Lifeline Ventures, panosti siihen 400 000 euroa.

Sijoituksen avulla Onemind Dogs pääsi mukaan Tekesin nuorille innovatiivisille yrityksille suunnattuun rahoitusohjelmaan. Nyt Onemind Dogs tähtää maailman suurimmaksi koirankoulutusyhtiöksi.

Leinonen ei heti ymmärtänyt kehittämänsä koirakielen potentiaalia. Kun hän lähti viisi vuotta sitten kilpailemaan ulkomaille, koulutuspyyntöjä alkoi sadella.

"Nyt olemme olleet 18 eri maassa kouluttamassa. Tänä vuonna minua on pyydetty yli sataan paikkaan pelkästään Yhdysvalloissa", Leinonen sanoo.

Sen lisäksi pyyntöjä on tällä hetkellä Brasiliasta, Argentiinasta, Australiasta, Uudesta-Seelannista, Japanista, Israelista, kaikista Euroopan maista ja Etelä-Afrikasta.

Turkulaisnaisen kehittämä koirakieli on hämmästyttänyt maailmalla.

"Voin ottaa japanilaisen koiran joka ei ymmärrä sanaakaan eikä ole ikinä nähnyt mitään tekniikoita, mutta se tekee kaiken täydellisesti. He aina ihmettelevät että miten se on mahdollista, ei koiralle ole opetettu mitään etkä sinä edes puhu japania", Leinonen nauraa.

"Kanadassa sanottiin, että eihän tämä pentu ole koskaan tehnyt mitään esteitä. Selitin että ei sen tarvitsekaan, koska se reagoi ruumiinkieleen luontaisesti. Se herättää aina hämmästystä."

Leinosen mukaan yhtiön tavoite on opettaa ihmisiä koirien ymmärtämisessä, sen sijaan että koira koulutetaan ihmisen tahdon mukaan.

Onemind Dogsin toimitusjohtaja Noora Keskievari.
Onemind Dogsin toimitusjohtaja Noora Keskievari.

Leinosen ystävä Noora Keskievari seurasi kaikkea tätä vierestä. Kauppakorkeakoulussa opiskellut koirankouluttaja ymmärsi, että Leinosen osaamisen pohjalle voi rakentaa jotain suurta. Syntyi Onemind Dogs.

Yhtiö myy jäsenyyksiä sivuille, joille tuotetaan koirankoulutusvideoita, uutisia ja blogiviestejä. Sen lisäksi se alkaa myydä kouluttajalisenssejä ympäri maailman. 90 prosenttia palveluista myydään ulkomaille, joista valtaosa Pohjois-Amerikkaan.

Liiketoiminta lähti liikkeelle koirien estejuoksua harrastavista, mutta sitä laajennetaan kaikkiin koiranomistajiin.

Vaikka Onemind Dogs lähtee helmikuussa lähes neljän kuukauden kiertueelle Yhdysvaltain itärannikolle, se voi kattaa vain murto-osan niistä paikoista joihin suomalaisia koirankouluttajia on pyydetty.

Onemind Dogs on esimerkki mahdollisuuksista, joita internet-aika avaa omistautuneille yrittäjille. Kaikki lähti liikkeelle Leinosen omista tarpeista. Sitten tuli kotivideoita ja muuta pientä. Kehitys oli nopeaa.

"Kymmenessä vuodessa on tapahtunut radikaalia kehitystä digitalisoitumisen myötä. Se tuo haasteita monille, ja toisille mahdollisuuksia. Olemme lähteneet rohkeasti tähän muutokseen", Keskievari pohtii.

Ennen kaikkea yhtiön menestys kertoo, mitä voi tapahtua kun uskoo omaan tekemiseen eikä ujostele. Tärkeä pääomasijoitus tuli hieman sattumalta, kun Keskievari päätyi sijoitusyhtiö Lifeline Venturesin Petteri Koposen kanssa lounaalle. Osa peliyhtiö Supercellin perustajajäsenistä on mukana Lifelinen toiminnassa.

"En tiennyt kuka hän oli. Itse asiassa minulle oli sanottu, että ei kannata edes ottaa yhteyttä näihin tyyppeihin, koska ei niitä kiinnosta kuin pelifirmat. Mutta aloin kertoa lounasseuralaiselle tarinaamme, ja hän kiinnostui."

Kun Keskievari matkustaa pian Yhdysvaltoihin, hän aikoo kertoa saman tarinan kaikille. Vaikka lounaspöydässä istuisi Facebookin perustaja Mark Zuckerberg.

On helppo olla jännittämättä, kun työtä ei tehdä euronkuvat silmissä.

"Suomessa vahdataan muiden tekemisiä liikaa. Haluamme antaa sen viestin ihmisille, että jos on oikeasti joku juttu mihin uskot, ala tehdä sitä. Ei tätä jaksaisi tehdä rahasta, koko porukan työ perustuu puhtaaseen intohimoon."

Ja pilkkakirveistä on turha välittää, vaikka olisitkin myymässä koirabisnestä Piilaakson kivenkoville sijoittajille. Keskievari sanoo monen varmasti ajattelevan, että kyse on vain "jostain koirapuuhastelusta".

"Olen elänyt sen kanssa koko aikuisikäni. Jos ajattelisimme noin, emmehän me olisi tässä. Uskomme omaan visioomme, ja teemme kovasti töitä sen eteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat