Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professorit varoittavat kovasta talouskurista

Jutta Urpilainen torjuu kritiikin liian suurista kiristystoimista

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Talouspoliittisen arviointineuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo (vas.), professori Sixten Korkman ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.
Talouspoliittisen arviointineuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo (vas.), professori Sixten Korkman ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Suomen talouspolitiikkaa arvioinut professoriryhmä kritisoi kuluvan hallituskauden aikana tehtyjä toimia paikoin kovin sanakääntein. Tiistaina julkaistussa raportissa varoitetaan veronkorotusten ja menoleikkausten olevan tänä vuonna liian suuria heiveröiselle taloudelle.

Julkisen talouden kestävyys vaatii kyllä kiristystoimia kipeästi, professorit sanovat, mutta ne olisi viisasta lykätä vuosille 2017–2018.

Tästä on kyse

 Talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin vuosi sitten.

 Ensimmäisessä raportissa arvioidaan muun muassa finanssipolitiikan onnistumista ja talouspolitiikan valmistelua hallituskaudella.

 Ryhmän puheenjohtajana toimii Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo. Jäseniä on yhteensä viisi.

Raportin mukaan normaali resepti olisi tällä hetkellä elvytys kokonaiskysynnän lisäämiseksi, mutta julkistaloutta koskevat kansalliset sekä EU-tason tavoitteet rajoittavat liikkumavaraa.

Raporttia kommentoinut entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) myönsi kuluvan vuoden sopeutustoimien olevan suuria, mutta muistutti talouskehityksen epävarmuudesta. Sopeutuspäätöksistä suurin osa on tehty vuonna 2012 sekä viime kevään kehysriihessä, kun Urpilainen oli yhä ministeri.

"Raportista käy hyvin esiin, että kaikki ennustelaitokset olivat väärässä siinä, miten nopeasti pääsemme talouskasvuun kiinni. Valitettavasti olemme kollektiivisesti olleet aika ison harhan keskellä", Urpilainen sanoi raportin julkistustilaisuudessa.

Ajatus tulevien sopeutustoimien lykkäämisestä herätti epäluuloa niin Urpilaisessa kuin toisessa kommentaattorissa, Aalto-yliopiston professorissa Sixten Korkmanissa.

"Mitä pidemmälle toimia lykkää, sitä suurempaa sopeutus tulee olemaan", Urpilainen pohti.

Korkman kertoi olevansa huolestunut siitä, että päätöksenteko ajautuisi liian lähelle seuraavia vaaleja.

"Näkisin, että on seuraavan hallituksen uskottavuuden kannalta tärkeää tehdä päätöksiä etupainotteisesti, vaikka toimet tulisivat myöhemmin voimaan."

Suomen talouden tilaa raportti kuvaa odotetusti synkäksi. Vuonna 2009 alkaneen kokonaistuotannon supistumisen jälkeen talous kasvoi kaksi vuotta, kunnes kokonaistuotanto alkoi uudestaan supistua vuonna 2013. Esimerkiksi Ruotsissa kasvu on jatkunut vuoden 2009 jälkeenkin.

Pitkästä taantumasta huolimatta kokonaistuotanto oli vuonna 2013 yhä jopa 20 prosenttia suurempi kuin vuonna 2000. Talouden romahdus ei myöskään näy työttömyyden yhtä rajuna kasvuna kuin 1990-luvun alun lamassa.

Työn tuottavuus on heikentynyt, mikä osin johtuu korkean tuottavuuden alojen vaikeuksista ja tuotannon rakenteen muuttumisesta. Suomen talous on muuttunut aiempaa palveluvaltaisemmaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat