Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri patistaa suomalaisyrityksiä Länsi-Kiinaan

Antti Rinne ehdottaa motivaatiokoulutusta keinoksi viennin edistämiseen

Talous
 
Mikko Paakkanen
Valtiovarainministeri Antti Rinne tutustui tiistaina rakennustyömaahan Chengdussa Kiinassa.
Valtiovarainministeri Antti Rinne tutustui tiistaina rakennustyömaahan Chengdussa Kiinassa. Kuva: Mikko Paakkanen

Kaareva, teräksestä ja betonista tehty rakennuksen runko kohoaa kohti taivasta, mutta työntekijöitä ei näy. He ovat poissa, kun ulkomaalainen ministeri käy katsastamassa paikkoja.

Rakennustyömaa Kiinan Sichuanin maakunnan pääkaupungissa Chengdussa on kookas osoitus siitä, että suomalaisetkin voivat päästä hyödyntämään kasvumarkkinoita. Arkkitehtitoimisto PES-Arkkitehdit on päässyt suunnittelemaan tornitalon paraatipaikalle.

Fakta

Kasvu hiipuu

 Kiinan bruttokansantuotteen kasvu on hidastunut takavuosien yli kymmenen prosentin lukemista noin seitsemään prosenttiin. Sen odotetaan laskevan yhä.

 Kasvu on nopeaa verrattuna esimerkiksi Eurooppaan, mutta Kiinassa on totuttu vielä nopeampaan kasvuun.

 Kiinan länsiosissa kasvuvauhti on monin paikoin nopeampaa kuin itä- ja eteläosissa. Lähtötaso on matalampi, ja Kiinan johto panostaa Länsi-Kiinan kehittämiseen.

Talosta tulee 192 metriä korkea. Pinta-alaa siihen tulee noin satatuhatta neliömetriä. Sen viereen on kohoamassa asuintalo, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co. Kokonaisuuden on tilannut Kiinan valtion omistama yhtiö.

Suomessa ei näin isoja projekteja rakenna kukaan. Chengduun tekeillä olevasta suomalaisarkkitehtien luomuksesta tulee 60 metriä korkeampi kuin esimerkiksi Tampereen Näsinneula.

PES-Arkkitehdit on päässyt mukaan Kiinan rakennusbuumiin myös suunnittelemalla oopperatalon Wuxiin, kulttuurikeskuksen Fuzhouhun sekä monia pienempiä projekteja. Suomessa toimisto on piirtänyt lähinnä juna- ja metroasemia sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennuksen.

Tornitalotyömaan laidalla seisoo Suomen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ja kyselee rakennuksen energiatehokkuudesta taloa suunnitelleelta arkkitehdilta Tuomas Silvennoiselta.

Rinne on Chengdussa suomalaisen yritysvaltuuskunnan kanssa. Tarkoitus on avata suomalaisille yrityksille ovia Länsi-Kiinaan.

Täällä yritykselle on eduksi päästä esiintymään oman valtion ministerin kanssa, koska kiinalaiset ovat tottuneet siihen, että asiat hoidetaan valtion ohjauksessa.

Kiinassa on jo pitkään ollut talouskasvun tärkeänä tekijänä rahan syytäminen suuriin, julkisiin rakennushankkeisiin. Kasvu on hiipumaan päin, mutta Länsi-Kiinassa talous kasvaa edelleen nopeammin kuin Kiinassa keskimäärin.

Kiinan johto on viime vuosina pyrkinyt ulottamaan vaurautta myös länteen, joka on köyhää ja kehittymätöntä verrattuna idän ja etelän teollisuuskeskuksiin.

Kiinan länsiosiin mahtuisi Suomen valtiovarainministerin mielestä vielä paljon nykyistä enemmän suomalaisyrityksiä. Hänen mukaansa on ongelma, että Suomen viennistä yli puolet suuntautuu Euroopan unionin maihin, joissa talouskasvu matelee.

"On selkeästi potentiaalia lisätä täällä mukana oloa", Rinne sanoo HS:lle rakennustyömaaretken jälkeen. "Täytyy vahvistaa viestiä tuolla Suomessa, että täällä on merkittävää talouskasvua ja merkittäviä mahdollisuuksia tehdä bisnestä."

Rinne patistaa suomalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä riskinottoon uusille markkina-alueille.

"Meillä ovat isot yritykset pärjänneet aika hyvinkin Kiinan markkinoilla. Ehkä sellaista aktiivista ja vahvaa otetta toivoisi myös pk-sektorin puitteissa", hän sanoo.

Yhdeksi keinoksi aktiivisuuden lisäämiseen hän ehdottaa motivaatiokoulutusta yritysjohtajille. Rinne kertoo pyytäneensä Suomen itsenäisyyden juhlarahastoa Sitraa harkitsemaan sellaisen kehittämistä.

"Jos vaikka viidensadan keskeisen pk-sektorin yrityksen kasvuyrityksen johtajille loisi toimintamallia, miten kansainvälistyä, auttaa heitä kansainvälistymisen polulla oikealla tavalla ja rohkaista kansainvälistymiseen, niin uskon, että sitä kautta voitaisiin saada vaikuttavuutta."

Mikko Paakkanen HS
Chengdu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat