Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääekonomisti uskoo Kreikan pysyvän eurossa

Mark Wallin mukaan euroalue on yhä haavoittuvainen

Talous
 
Mark Wall
Mark Wall

Maailman suurimpiin pankkeihin kuuluvan Deutsche Bankin euroalueen pääekonomisti Mark Wall uskoo Kreikan pysyvän talous- ja rahaliitossa.

"Todennäköisyys sille, että eurovaltiot suostuvat Kreikalle annettaviin myönnytyksiin on suurempi kuin se, että valtio eroaisi eurosta. En halua kuitenkaan väittää, että todennäköisyys Kreikan eroamiselle olisi nolla", Wall sanoo.

Hänen mielestään molempien osapuolten täytyy olla valmiita kompromissiin, jotta Kreikka voisi pysyä eurossa.

"EU ei halua Kreikan eroavan eurosta, eikä myöskään Kreikka halua erota."

Kreikan mahdollisesta eroamisesta ei Wallin mukaan välttämättä seuraisi kovin suurta taloudellista epävarmuutta.

"Euroalue ei ole yhtä haavoittuvainen Kreikan mahdolliselle eroamiselle kuin 2–3 vuotta sitten. Yksityisten sijoittajien saatavat Kreikasta ovat vähentyneet huomattavasti ja käytössä parempi vakausarkkitehtuuri."

Vakausarkkitehtuurilla Wall tarkoittaa Euroopan vakausmekanismia, joka voi antaa hätärahoitusta ilman eurovaltioiden takauksia. Lisäksi pankkiunioni suojaa siltä, että pankkien vaikeudet eivät välttämättä aiheuttaisi yhtä suuria vaikeuksia valtioille kuin aikaisemmin.

"Taloudelliset sopeutukset monissa eurovaltioissa ovat vielä kesken, eikä julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ole vielä supistunut. Myöskään yksityinen velka ei ole vähentynyt. Ja kaiken lisäksi työttömyys on yhä todella suurta. Olisi väärin uskoa, että euroalue ei olisi haavoittuvainen."

Euroalueen velkakriisi kärjistyi keväällä 2010, ja eurovaltiot sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antoivat Kreikalle ensimmäisen hätärahoituksen. Viime syksynä kriisi taas kärjistyi, koska euroalueen talouskasvu oli odotuksia hitaampaa. Joulukuussa Kreikan poliittinen sekaannus paheni, mikä herätti epäilyjä Kreikan eroamisesta eurosta.

Wallin mielestä on mahdotonta ennustaa, kuinka pitkään euroalueen vaikeudet jatkuvat.

"Voidaan jo puhua menetetystä vuosikymmenestä, sillä minä katson euroalueen kriisin alkaneen jo vuonna 2007", Wall sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat