Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työt vähenevät korkeasti koulutetuilta – insinöörikin jää ilman työtä

Työttömyys koettelee tekniikan alaa. Tieto vähentää Suomessa 500 työpaikkaa.

Talous
 
Tieto aloittaa satojen kanssa yt-neuvottelut
Tieto aloittaa satojen kanssa yt-neuvottelut
Tieto tavoittelee palvelujensa uudistamista, toimitusjohtaja Kimmo Alkio sanoo. Toimittaja Petri Sajari HS, kuvaus ja editointi Kalle Koponen HS

Tietotekniikan palveluyhtiö Tieto vähentää taas työpaikkoja. Yhtiö arvioi karsivansa enintään 840 työpaikkaa, joista noin 500 on Suomessa.

Toimitusjohtaja Kimmo Alkion mukaan työpaikkojen vähennyksillä ei ole juuri mitään tekemistä taantuman eikä markkinoiden kehittymisen kanssa. Hänen mukaansa kyse on siitä, että perinteisten tietoteknisten palveluiden kysyntä vähenee ja uusien palveluiden kysyntä kasvaa.

"Tarvitsemme myös uutta osaamista kasvualueillemme", Alkio sanoo.

Tiedon kasvavia liiketoiminta-alueita ovat etenkin esineiden internet ja pilvipalvelut. Esineiden internet tarkoittaa, että tulevaisuudessa erilaiset laitteet ja koneet ovat yhteydessä toisiinsa tietoverkkojen kautta.

Alkio pitää mahdollisena, että osa yhteistoimintaneuvotteluihin kutsutuista voivat löytää uuden työtehtävän yhtiöstä.

Laura Oja HS
Diplomi-insinööri Pekka Leikas jäi työttömäksi metsäyhtiö UPM:stä, mutta nyt hän tekee töitä muutosjohtamista myyvässä Celkee-yhtiössä.
Diplomi-insinööri Pekka Leikas jäi työttömäksi metsäyhtiö UPM:stä, mutta nyt hän tekee töitä muutosjohtamista myyvässä Celkee-yhtiössä.

Tekniikan alan korkeasti koulutettujen työllisyys on heikentynyt samaa vauhtia Suomen suhdanteen kanssa.

Diplomi-insinöörejä ja vastaavan koulutuksen toimihenkilöitä on työttöminä viisi prosenttia alan koulutetusta työvoimasta. Suhde on suunnilleen yhtä huono kuin 1990-luvun laman vuosina. Erona on se, että alan koulutuksen hankkineita on nykyään huomattavasti enemmän.

Varsinkin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa diplomi-insinöörejä valmistui runsaasti.

"Yleinen taloustilanne heijastuu melko suoraan teknisen väen korkeasti koulutettujen työllisyyteen. Se on luonnollista, sillä suuri osa työskentelee yrityksissä. Kun yrityksillä menee huonosti, se näkyy heti luvuissa", selvittää tutkija Otto Kanervo ammattiliitto Tekniikan akateemisista.

Työvoimaan kuuluu noin 58 000 henkeä, joilla on diplomi-insinöörin tasoinen tutkinto. Heistä työttöminä on 3 000.

Vuonna 2008 insinöörien työttömyysaste oli vain kaksi prosenttia, mutta kaksi vuotta myöhemmin ylittyi jo neljä prosenttia. Tilanne parani sen jälkeen hieman yleisen kehityksen mukana, mutta kääntyi jälleen huonommaksi vuonna 2012. Tuoreimmat tiedot ovat marraskuulta.

Aivan synkältä tilanne ei näytä, sillä Kanervon mukaan työttömyys ei ole enää kasvanut syyskauden aikana, viime elokuusta lähtien.

"Etenkin tietopalvelualalla ja ohjelmistoalalla toimivien yritysten liikevaihdot ovat kehittyneet hyvin syksyn aikana. Ongelmat ovat perinteisen teollisuuden puolella. Siellä kasvua ei ole näkynyt", Kanervo sanoo.

Diplomi-insinööri kulkee nykypäivänä harvoin läpi yhtä yhtenäistä uraputkea. Tehtäviä vaihdetaan ja kokemuksia hankitaan monelta toimialalta.

Yksi esimerkki on 36-vuotias Pekka Leikas, joka opiskeli muun muassa puunjalostustekniikkaa Tampereella noin kymmenen vuotta sitten.

Nykyään hän on töissä konsulttiyhtiö Celkee Insightissa ja käyntikortissa lukee "muutosagentti".

Leikas pääsi jo opiskelujen diplomityövaiheessa metsäyhtiö UPM:n tehdasprojektitöihin Kiinaan ja kuvitteli ehkä itselleen perinteistä tehdasinsinöörin urakuvaa.

Artikkeliin liittyvät

Muutaman vuoden kuluttua hän löysi itsensä kuitenkin saman yhtiön tietohallintoyksiköstä. Täysin eri tehtävistä kuin mihin oli kouluttautunut.

Ison yt-kierroksen päätteeksi Leikas lähti UPM:stä ja ryhtyi katselemaan uusia töitä. Monipuoliset tehtävät olivat opettaneet itseluottamusta. Hän päätti "heittäytyä" Nokiasta lähteneiden insinöörien kelkkaan muutosjohtamisen osaamista myyvään Celkee-yhtiöön.

"Perinteisesti sanoen tämä on liikkeenjohdon konsultointia, mutta yritysten lisäksi me opastamme myös julkista sektoria, oppilaitoksia ja niin edelleen."

Työkaluna on entisten nokialaisten kehittämä ohjelmistosovellus.

"Jälkeenpäin ajatellen koulutukseni olisi saanut sisältää hiukan enemmän tietotekniikkaa, koska sitä olen tarvinnut. Mutta tekninen yliopisto ei ole mikään ammattikoulu, kaikki riippuu itsestä ja halusta oppia", Leikas sanoo.

Tiedon pääluottamusmiehen Esa Koskisen mukaan työntekijät olivat tiistaina vihaisia.

Samaan aikaan Tieto palkkaa satoja uusia työntekijöitä ja jatkaa työntekijöidensä uudelleenkouluttamista. Koskinen arvostelee Tietoa siitä, että se ei ole halunnut uudelleen kouluttaa työntekijöitään riittävästi.

"Yt-neuvotteluissa ja irtisanomistilanteissa vedotaan usein siihen, että osaaminen ei riitä. Tulee mieleen, mitä olisi voinut tehdä, että se riittäisi", hän sanoo.

Koskisen mukaan taustalla vaikuttaa myös se, että Suomessa it-ala joutuu vastaamaan yhä enemmän kansainväliseen kilpailuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat